pris

Disse får årets Kavlipris

— På vegne av regjeringen vil jeg gratulere alle årets Kavliprisvinnere med fremragende resultater på sine fagfelt, sier minister for forskning og høyere utdanning, Ola Borten Moe.

En video som presenterer vinnerne.

Kavliprisen 2022 går til elleve forskere fra Belgia, Danmark, Frankrike, Israel, Libanon og USA. De hylles for sin banebrytende forskning innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Prisen er på 1 million dollar til hvert av de tre fagområdene, og deles mellom vinnerne.

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Ola Borten Moe.

— På vegne av regjeringen vil jeg gratulere alle årets Kavliprisvinnere med fremragende resultater på sine fagfelt. Takket være deres arbeid over mange tiår, forstår vi nå mer om stjerners indre liv, og vi har fått nanoteknologi som kan brukes i alt fra batterier til covid-tester. Forskerne i nevrovitenskap har avdekket det genetiske grunnlaget for flere sykdommer i hjernen, og det er nå mulig å gi en diagnose tidligere. Noe som er svært viktig for mange barn og deres familier, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i en pressemelding fra Kunnskpasdepartementet.

Disse får prisene

Det Norske Videnskaps-Akademi kunngjorde i dag vinnerne:

  • Kavliprisen i astrofysikk går til Conny Aerts (Belgia), Jørgen Christensen-Dalsgaard (Danmark) og Roger Ulrich (USA). De får prisen for å ha utviklet et helt forskningsfelt innen sol- og stjerneforskning (helio- og asteroseismologi). Gjennom matematiske metoder og undersøkelser av data fra for eksempel romforskningsfartøyer som Kepler og TESS har de gitt menneskeheten en bedre forståelse for solen og stjernenes indre.
  • Kavliprisen i nanovitenskap går til David L. Allara (USA), Ralph G. Nuzzo (USA), Jacob Sagiv (Israel) og George Whitesides (USA). Deres forskning ligger bak overflateteknologien som i dag brukes i nær sagt alle deler av hverdagslivet vårt; fra solceller, batterier og printerblekk til covid- og graviditetstester.
  • Kavliprisen i nevrovitenskap går til Jean-Louis Mandel (Frankrike), Harry T. Orr (USA), Christopher A. Walsh (USA) og Huda Y. Zoghbi (Libanon/USA). Over tid har arbeidet deres med å kartlegge gener gitt økt kunnskap om genetikken bak alvorlige hjernelidelser.

— Åpnet nye områder for vitenskapelig forskning

— Vi hedrer vinnerne av Kavliprisen 2022 for deres bidrag til vitenskap og samfunn. Denne forskningen har skapt nye felt, åpnet nye områder for vitenskapelig forskning og fremmer vitenskap til fordel for oss alle, sier Lise Øvreås, president i Det Norske Videnskaps-Akademi i en nettsak.

Kavliprisen er et samarbeid mellom Det Norske Videnskaps-Akademi, The Kavli Foundation (USA) og Kunnskapdepartementet.

Prisen hedrer forskere for gjennombrudd innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap som endrer forståelsen vår av det store, det lille og det komplekse. Tre millioner dollar deles ut annethvert år på hvert av de tre feltene.

Det Norske Videnskaps-Akademi velger prismottakere basert på anbefalinger fra tre uavhengige priskomiteer med medlemmer som er nominert av Det kinesiske vitenskapsakademiet, Det franske vitenskapsakademiet og Max Planck Society i Tyskland, National Academy of Sciences i USA, og The Royal Society, Storbritannia.

Les mer om Kavliprisen: https://www.kavliprize.org/

Powered by Labrador CMS