fusk

Disse fem skal avgjøre fuskesaken til Borch

UiT Norges arktiske universitet har funnet nok til å reise sak mot Sandra Borch. Mandag skal universitetets nemnd for studentsaker avgjøre om hun skal felles for fusk eller gå fri.

Dette er medlemmene av nemnda for studentsaker ved UiT Norges arktiske universitet. Øverst f.v.: Åge Wifstad, Merethe Hernes-Giertsen og Regine Kaspara Sæther Rostad. Nederst f.v.: Inger Bonnie Gjerde (leder) og Harald Oliver Miller.
Publisert Oppdatert

«Dersom administrasjonen finner grunnlag for å reise disiplinærsak, blir saken og innstilling til vedtak sendt til Nemnda for studentsaker.» Dette skriver UiT Norges arktiske universitet i en melding torsdag. 

Universitetet har sendt over sine saksdokumenter til nemnda, og har altså funnet grunnlag for å reise sak mot tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp). 

Dersom man ikke hadde mistenkt fusk, ville ikke saken blitt sendt videre til Nemnda for studentsaker. 

Fakta

Prosess ved mistanke om fusk

  • Dersom det oppstår mistanke om fusk, skal alle sakens dokumenter og en beskrivelse av saksforholdet sendes til administrasjonen ved UiT.
  • Administrasjonen går gjennom tilgjengelig saksgrunnlag, inkludert en analyse av tekstlikhet.
  • Studenten blir varslet om mistanken og gis anledning til å uttale seg. UiT dekker eventuelle utgifter til advokatbistand. 
  • Dersom administrasjonen finner grunnlag for å reise disiplinærsak, blir saken og innstilling til vedtak sendt til Nemnda for studentsaker ved UiT.
  • Kilde: UiT Norges arktiske universitet

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch trakk seg som statsråd etter at E24 og en student avdekket at hun, i sin masteroppgave fra UiT Norges arktiske universitet i 2014, blant annet hadde kopiert fra andre kilder uten å oppgi referanser.

Over 20 prosent tekstlikhet

Senere fant flere medier mer å sette fingeren på.

Rundt 20 prosent av Borchs masteroppgave er sitert fra andres masteroppgaver, har E24 senere regnet ut.

Men det var ikke bare andre studenter Borch hentet tekst fra. Hun kopierte også fra en ekspertrapport om tilsyn og HMS i norsk petroleumsvirksomhet. Dette ble også påvist av BI-studenten Kristoffer Rytterager (27) på X, ifølge Aftenposten 

Det er nemnda for studentsaker ved UiT som behandler saker der studenter mistenkes for fusk.

Khrono får bekreftet at Sandra Borchs sak og masteroppgave skal opp i nemndas møte førstkommende mandag.

Disse skal avgjøre saken

Alle universiteter og høgskoler har en egen nemnd på fem medlemmer som gjør vedtak i fuskesaker. De ledes av en jurist som må oppfylle kravene til å være tingrettsdommer og lagrettsdommer. 

Dette er medlemmene av nemnda ved UiT Norges arktiske universitet:

  • Tingrettsdommer Inger Bonnie Gjerde (leder)
  • Dosent Merethe Hernes-Giertsen
  • Førsteamanuensis Åge Wifstad
  • Student Regine Kaspara Sæther Rostad
  • Student Harald Oliver Miller

Sekretariatet for nemnda er et juridisk fagteam som ligger inn under Avdeling for forskning, utdanning og formidling ved universitetet. Avdelingen ledes av direktør Julia Holte Sempler. 

Dette sekretariatet har nå levert sine saksdokumenter i Borch-saken til nemnda. 

Sekretariatet har mulighet til å avslutte saker uten reaksjon, men det har det altså ikke gjort i Borch-saken. 

Ved UiT Norges arktiske universitet har de valgt å håndtere Sandra Borchs sak på samme måte som de vurderer andre studentsaker: internt. Vitenskapelig ansatte og jurister ved universitetet har vurdert den 10 år gamle masteroppgaven i juss med tanke på fusk og plagiat.

Dette skal nemnda undersøke

Det nemnda skal avgjøre, er om funnene i plagiat- og fuskekontrollen ved universitetet i 2024 er så alvorlige at masteren i juss som universitetets sensorer godkjente i 2014, nå skal annulleres og trekkes tilbake.

Universitetenes og dermed også UiTs plagiatkontroll er blitt bedre, og vil avdekke mer tekstlikhet fra flere kilder i 2024 enn den gjorde i 2014. 

Khrono har ikke lykkes i å bringe på det rene om sekretariatets innstilling til nemnda er at Borchs master blir stående, eller om den skal annulleres.

Dagbladet meldte onsdag at det er innstilt på at hun skal frikjennes for fusk. 

Nemnda står uansett fritt til å ta sin avgjørelse, uavhengig av innstillingen fra sekretariatet.

Nemnda kan fatte vedtak om ingen reaksjon, utestenging fra institusjonen og/eller annullering av den aktuelle eksamen.

I gjennomgangen som har skjedd ved UiT i denne omgangen er det kun vurdering av mistanke om fusk som er vurdert. Det er ikke foretatt ny sensur eller sett på karaktersetting.  «Mistanke om fusk skal ikke påvirke karaktersettingen» heter det i meldingen fra UiT.

De færreste blir frikjent

De færreste studenter som får sin sak behandlet i nemnda, blir frikjent.

I 2023 behandlet UiTs nemnd 14 fuskesaker, hvorav:

  • 4 ble frifunnet
  • 3 fikk annullert besvarelsen og ble utestengt i ett semester.
  • 6 fikk annullert besvarelsen og ble utesteng i to semestre.
  • 1 fikk kun annullert besvarelsen.

I tillegg ble 10 saker lagt bort av sekretariatet og aldri sendt nemnda.

Lenge siden hun leverte 

Utestenging fra institusjonen i ett eller to semestre er vanlig reaksjon til studenter som fusker i dag, men er ingen aktuell sanksjon i Borch-saken all den tid hun ikke lenger er student ved UiT.

Andre vurderinger som kan legges til grunn, er for eksempel at det har gått såpass lang tid siden masteroppgaven ble levert, at Borch ikke bør felles for fusk 10 år etter at det samme universitetet faktisk godkjente oppgaven hennes.

UiTs framgangsmåte er noe annerledes enn Nord universitets. Nord ba en ekstern professor ved Universitetet i Oslo og en førsteamanuensis ved Nord om å gå gjennom helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave nylig. Her er også konklusjonen foreløpig ukjent.

Daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch på studiestart ved UiT i Tromsø i august 2023.

Sa hun fikk nedsatt karakter

Denne uka svarte Sandra Borch for første gang pressen på spørsmål om saken.

Hun sa at hun først ble klar over tekstlikhetene i masteroppgaven sin etter at E24 kontaktet henne. Hun tok raskt kontakt med UiT for å undersøke om det hadde blitt gjennomført en plagiatkontroll av oppgaven hennes i 2014. 

Da forklarte hun at hun fikk hun vite at det allerede i forbindelse med sensuren ble oppdaget tekstlikheter i oppgaven. Til Dagbladet sa hun at UiT fant 15 prosent tekstlikhet i 2014.

Direkte på Dagsrevyen på NRK på mandag sa hun:

— I sensorvurderingen står det også at på grunn av tekstlikhetene, så er min oppgave også trukket i karakter.

— Og det visste du ikke da, i 2014, spurte programlederen.

— Nei, for i 2014 får du karakteren, du får ikke nødvendigvis vurderingen av oppgaven, du får bare karakteren på oppgaven. 

Sandra Borch ønsker ikke å kommentere dette. 

Heller ingen ved UiT ønsker å kommentere denne saken overfor Khrono.

Powered by Labrador CMS