Reality

Dosent klar for mer reality. — Utrolig spennende

Dosent og hovedtillitsvalgt Elin Ørjasæter kvir seg ikke for å hoppe inn i noe nytt. I 2024 blir 61-åringen å se i to ulike realityprogrammer på TV.

Elin Ørjasæter og mannen Nils Gullak Horvei er klar for Sofa på TV 2.

— Det er utrolig spennende å være med på og prøve å forstå konseptet bak TV-program som lykkes med høye seertall, kommer det fra Elin Ørjasæter, som til daglig er dosent i HR og arbeidsliv ved Høyskolen Kristiania.

61-åringen er også hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet Kristiania.

I januar kommer den femte sesongen av TV 2-programmet Sofa, og i ett av kjendishjemmene som er representert denne gangen, finner vi Ørjasæter og mannen Nils Gullak Horvei.

Publiserte artikkel

Ørjasæter har stilt opp i ulike underholdningskonsepter i en årrekke, og er kjent med hva det innebærer. I 2021 deltok hun i TV 2-programmet Skal vi danse.

— Jeg er nok den første Skal vi danse-deltakeren som har spurt ut hele «crewet» om hva slags kontrakter de hadde med produksjonsselskapet, humrer 61-åringen.

Hun har blitt såpass nysgjerrig på organiseringen av TV-underholdningen at hun i vår publiserte en artikkel om HRM (Human Resource Management) i TV-produksjon (kapittel 12) sammen med Kristiania-kollega og førsteamanuensis Jarle Bastesen og seniorforsker ved Samfunns og næringslivsforskning, Torstein Nesheim.

— Man kan vel si at jeg da gikk «all in» ved å kombinere kjendisstatusen — i hvert fall nok kjendis til å bli spurt — med det å studere organiseringen i TV, sier Ørjasæter, som også viser til kortversjonen av den nevnte artikkelen.

Elin Ørjasæter er dosent ved Høgskolen Kristiania
Elin Ørjasæter er ikke ukjent med å stå foran kamera.

Fascinasjon og skjebne

I Sofa får seerne være med hjem i sofaen til kjendisene, som i stor grad sitter og ser på TV selv. En stor del av poenget er å se hvordan kjendisene reagerer når de ser ulike TV-programmer.

— Programmet favner veldig bredt og har enorme seertall. Det ville vært interessant å se nærmere på hva som gjør at folk faktisk skrur på TV-en for å se på andre folk som ser på TV, sier Ørjasæter.

Hun peker på at nøkkel til seersuksesser kan være for eksempel fascinasjon, og trekker frem Paradise Hotel som eksempel på dette. En annen nøkkel kan være skjebne, som man finner i gode dramaserier, mens gjenkjennelse er den tredje nøkkelen.

I høst har hun også vært med på innspillingen av et helt nytt realitykonsept, som etter planen skal sendes på TV høsten 2024. Hvilket program dette er, er foreløpig strengt hemmelig.

Juleferie

Sofa kommer først på TV i januar. Før den tid er det juleferie for den aktive Kristiania-dosenten.

— Jeg feirer julaften hos moren min på 96 år, sammen med min mann, søster og bror og to sønner. De har fått barn, men fordi begge foreløpig bare har babyer, spiller det ingen rolle om pappaen er borte på julaften. Spedbarn oppfatter jo overhodet ikke at det er jul.

— Hvilke juletradisjoner er ekstra viktig for deg?

Den første juledagsfrokosten. Den skal være solid med hjemmebakte horn, svarer Ørjasæter, som ser tilbake på et svært innholdsrikt år i norsk akademia, der hun i tillegg til dosent også har vært hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet Kristiania.

— Vi er 270 medlemmer, og det er dette som har fylt det meste av året mitt på jobben i 2023.

— Er det noe du ellers vil trekke frem fra året som har gått i norsk akademia?

— Jeg er veldig glad for de nye signalene fra regjeringen om akkreditering til universitet, avslutter Elin Ørjasæter.

Powered by Labrador CMS