560 har signert opprop mot kutt på arkeologi ved UiT Et opprop mot å erstatte en del av programfagene på arkeologistudiet ved UiT med fellesfag hadde mandag kveld fått 560 underskrifter. — Vi kjemper steinhardt i mot, sier arkeologiprofessor.
Hvorfor er samisk arkeologi så viktig for UiT Norges arktiske universitet? Jeg begynte å studere arkeologi ved UiT nettopp fordi samiske emner tydelig integrerte. Om emnetilbudet i arkeologifaget blir svekket, vil det være et enormt tap for både fremtidige studenter og samisk kulturminnevern.
Samisk ordpynt eller vilje til å satse strategisk? Fagansatte ved arkeologi ved UiT Norges arktiske universitet oppfordrer ledelsen og styret til å ta ansvar for at samiske ord ikke bare er pynt, men har et strategisk innhold. Strategien for UiT har fått navnet: Eallju.
Arkeologi i ny finansieringsstruktur: kvalitet er ikke alltid enkelt Skal vi tilby arbeidslivsrelevante og moderne arkeologi- og konserveringsutdanninger som produserer gode fagfolk, trenger vi forutsigbare økonomiske rammer.
Viktig funn for forskarane: Her fann dei ein 4 000 år gamal mann Eit arkeologisk funn på nordvestlandet kan gi forskingsmiljø svar på korleis det var å leva i den seine steinalderen.
— Eg har fått gjera det eg har lyst til — og fått betalt for det Kristian Reinfjord er museumstilsett, og har skrive avhandling om steinteknologi i mellomalderen. Offentleg sektor-ph.d., som han har teke, er ei god ordning for både kandidatar, arbeidsgivar og akademia, meiner han.
Hold fast ved kriteriene! Er forslaget til ny bemanningsplan på Det humanistiske fakultet ved UiB et uttrykk for at de små fagene blir overkjørt? Nei. Den bygger på en grundig prosess som prøver å sikre viktige interesser for fakultetet som helhet, skriver Daniela Hofmann, fagkoordinator for arkeologi ved Universitetet i Bergen.
Når nedskalering kalles kvalitetsutvikling Nå ser det ut til at avganger i faglige stillinger er det som skal løse økonomisk utfordringer, skriver professor i arkeologi Gørill Nilsen ved UiT Norges arktiske universitet.
Miksa pandemi, familieliv og forsking Therese Nesset har fått to barn og ny jobb i løpet av stipendiatperioden.
Får stadig nye problemstillinger knyttet til forskning på menneskelige levninger Forskning på menneskelige levninger er stadig diskutert. Arkeologiprofessor Nils Anfinset peker på urbefolkning og relativt små forskningsmiljøer som noen av årsakene til viktigheten av et operativt skjelettutvalg.
Osebergskipets skjulte historier «Det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy blir verdens viktigste formidler av vikingtiden når dørene åpnes for publikum. »
Arkeologi i vakkert landskap Film. Utgravningen som har fått navnet Sutton Hoo - i England i 1939 - er en betydningsfull arkeologisk hendelse. Utgangspunktet for The Dig er derfor faglig virksomhet. Det bidrar til å gjøre filmen interessant.
Student fant Nord-Norges første viking-handelssted En UiT-student har ifølge universitetet funnet fram til det første kjente handelsstedet fra 800-tallet som vi kjenner til i Nord-Norge.
Usedvanlig utgravning skal redde enestående funn Oppdagelsen av skipsgraven ved Jellhaug utenfor Halden, skapte sensasjon langt utover landets grenser for to år siden. Nå skal skipsgraven fra Gjellestad graves ut av arkeologer fra Kulturhistorisk museum, UiO.
Tilrår utgraving av vikingskip Skipsgrava i Halden kan vera 1 200 år gamal. No tilrår Kulturhistorisk museum at skipet snarleg vert grave fram.
Nybø: Det kan godt være at det beste for skipet og gjenstandene som ligger der, er å bli liggende under jorda Arkeologi. Det planlagte nye vikingskipshuset har ikke plass, hvis Gjellestadskipet graves opp. Iselin Nybø sier at det kan være at skipet har det best der det er.
Har funnet spor etter vikingskip i Halden Arkeologi. Norsk institutt for kulturminneforskning har avdekket et 20 meter langt avtrykk etter et vikingskip i Østfold, et funn som kan måle seg med Osebergskipet.
UiB-arkeolog gjorde sensasjonelt funn Arkeologi. Arkeolog Christopher Henshilwood ved Universitetet i Bergen har gjort nok et sensasjonelt funn fra den sørafrikanske Blombos-hulen. Menneskets historie kan måtte skrives om - igjen.
Her er trolig Østlandets første landsby Arkeologi. Jordbæråkrene ved Dilling stasjon har skjult spor etter et yrende folkeliv i to tusen år. Planer om jernbaneutbygging har utløst den største bostedsutgravninga på Østlandet noensinne.
Nyeste artikler
Fengselsbetjentene trenger høyere kompetanse
Vil kurse seniorforskere i forfatterskapsregler
Dette vet vi om statsbudsjettet
Slik vil det høyreekstreme partiet endre akademia
Regjeringen har satt lista høyt — nå må de levere!
Mest lest
«Pornoprofessor» sparka for andre gong
Fryktar maktmisbruk og trynefaktor i rekruttering til universitetet
Disse skal granske Norges mest publiserende forsker
— Det er regnearkenes seier over den sunne fornuft
Privat høgskole utelukker ikke oppsigelser. 31 årsverk skal bort