Georadarundersøkelser har avdekket fem langhus, minst 8 gravhauger, og en skipsgrav (grønn markering) ved Jellhaugen i Halden kommune. Foto: NIKU

Har funnet spor etter vikingskip i Halden

Arkeologi. Norsk institutt for kulturminneforskning har avdekket et 20 meter langt avtrykk etter et vikingskip i Østfold, et funn som kan måle seg med Osebergskipet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi er sikre på at det er et skip som ligger der, men hvor mye som er bevart, er vanskelig å si før funnet er undersøkt nærmere, sier fylkeskonservator i Østfold, Morten Hanisch, i en pressemelding mandag.

NIKU - Norsk insitutt for kulturminneforskning har på oppdrag fra Østfold fylkeskommune brukt georadar for å undersøke et område ved Jellhaugen i Halden kommune, og har avdekket fem langhus, minst åtte gravhauger og en skipsgrav.

Gjellestadskipet på georadarbilde. Foto: NIKU

Selve avtrykket av skipet som NIKU allerede kaller Gjellestadskipet er 20 meter langt. Osebergskipet er i sin helhet 21 meter langt, Gokstadskipet 23 meter, og Tuneskipet 19 meter.

Ifølge VG mener avdelingsleder Knut Paasche i NIKU at Gjellestadskipet var opptil 24 meter langt i sin helhet. Det meste av skipets treverk kan være borte, selv om avtrykket er synlig på radar.

Nå jobbes det videre for å samle kunnskap om skipet uten at det i første omgang skal graves opp.

Khrono omtalte i sommer et annet, stort arkeologisk funn i Østfold: I forbindelse med jernbaneutbygging har arkeologer fra Kulturhistorisk museum funnet mer enn 100 bygg fra eldre jernalder, noe som kan sies å være Østlandets første landsby.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS