valg23

Engasjerte seg i politikken etter at far Oddekalv døde

Jusstudent Gyda U. Oddekalv vokste opp med en engasjert far, og bringer nå engasjementet videre som førstekandidat. Møt fire studenter som stiller til valg.

Gyda Ulrike Oddekalv er partileder for Generasjonspartiet.
Gyda Ulrike Oddekalv er partileder for Generasjonspartiet i Bergen.
Publisert Oppdatert

Gyda Ulrike Oddekalv har vokst opp med en svært kjent far på landsbasis. Kurt Oddekalv talte naturens sak i mange år, men stemmen stilnet da han druknet i 2021.

Nå tar dattera over stafettpinnen. Ikke som frontfigur i Norges Miljøvernforbund, men som partileder og førstekandidat i Generasjonspartiet i Bergen.

— Jeg engasjerte meg i partiet i fjor etter at min far var gått bort. Jeg hadde en usedvanlig engasjert far, og jeg tror det ligger i ens natur hva man velger å gjøre. Jeg er klar for å ta et ansvar og gjøre noe med det jeg ser er galt i de ulike systemene.

Fire studenter om valg

Khrono har møtt fire studenter som har valgt å ta et ansvar ved å stille til valg i årets kommunestyre- og fylkestingsvalg:

Fagskolestudent Vetle R. Nefjen, lærerstudent Nils Forren, jusstudent Mehmet Kaan Inan og jusstudent Gyda Ulrike Oddekalv ønsker alle å gjøre en forskjell.

 Studerer for å forstå systemet

Gyda Ulrike Oddekalv mener det ikke finnes noe bredt folkeparti lenger. Hun viser til lav valgoppslutning og hvordan stemmene fordeler seg.

Hun har bak seg ti år i helsevesenet. Der så hun hvordan dårlig bemanning belastet de ansatte og pasientene. Hun konkluderte med at hun ikke får endret systemet innenfra, men måtte inn i politikken. Og hun måtte studere. Hun innså at for å få til endring, måtte hun skaffe seg kompetanse og forstå systemet.

30-åringen er i full gang med en master i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Oddekalv sier det hyggeligste hun vet om er å gå dørbank, altså banke på dører og snakke med folk.

— Alle er så hyggelige og vil prate. En ung jente begynte å gråte, hun var så glad for at vi ville høre på henne. Folk er frustrerte, de synes det er godt at vi vil høre historiene deres.

— Få opp studentboligene!

Det går greit å kombinere studiene med partipolitikk. Hun har rettsstaten som fag, og det dreier seg om statsrett og internasjonal folkerett. I fjor var det avtalerett og familierett.

— Det passer helt perfekt, for alt dette er rettet inn mot politikken. Jeg har stor glede av fagene.

— Hvilke studentpolitiske saker er du opptatt av?

 — Studentene er noen av de fattigste i Norge. Det er synd at mange sliter økonomisk og må jobbe så mye utenfor studiene. Det er tungt, det vet jeg selv. Det er en skam at Oslo og Bergen sier de er studentenes by, det er altfor lite bygging av studentboliger. Få opp de studentboligene!

Ny måte å se stoffet på

— Er det noe du er stolt av å ha utrettet som student?

— Jeg er ukonvensjonell og prater hele tida i forsamlinger. Jeg er stolt av at den ene professoren min likte et spørsmål jeg stilte så godt at han skal trekke det fram i sin neste bok. Han sa det var en helt ny måte å se på stoffet på. Jeg stiller mange spørsmål. Når andre ser at det nytter, kan det hende at flere tør å gjøre det samme. Jeg gleder meg til å lese neste utkast av boka.

 På spørsmål om hva hun synes om studentpolitikken til eget parti, understreker hun at det er et nytt parti. Hun håper flere blir med og videreutvikler politikken. De har mer å gå på.

— Å utbedre kollektivtransporten og bygge studentboliger er alfa og omega. Jeg fikk selv ikke studentbolig. Vi har en god studentpolitikk, og vi vil gjerne ha med flere studenter. Det som nå mangler, er handling. Vi håper å komme inn i kommunestyret og få dem til å forstå at dette er noe som må prioriteres.

Generasjonspartiet stiller i høst til valg i Bergen og Akershus, og har satt som mål å stille til stortingsvalget i 2025.

Sterke skuldre, tyngste bør

— Jeg engasjerte meg i SV fordi jeg har tro på at det er de sterkes skuldre som skal bære de tyngste sekkene, sier Vetle Ringdahl Nefjen.

21-åringen står på tredjeplass på SVs liste i Jevnaker kommune. Han studerer på Fagskolen i Viken, er tømrer og skal utdanne seg til byggingeniør. Studiene sjonglerer han med drift av eget aksjeselskap.

Fagskolestudenten sier at han alltid har vært engasjert i samfunnsspørsmål og at engasjementet kan føre til endringer til det bedre.

— Vi trenger flere unge i politikken som ser unges saker. Hvis ikke blir de fort glemt.

Nefjen står mest på stand under valgkampen.

— Jeg liker det å snakke med folk og prøve å bryte ned barrieren inn til kommunehuset. Det er egentlig fine folk hele gjengen, som vil det beste for lokalsamfunnet.

Vetle Ringdahl Nefje studerer på Fagskolen i Viken og skal bli byggingeniør.
Vetle Ringdahl Nefjen studerer på Fagskolen i Viken og skal bli byggingeniør.

— Må satse på yrkesfag

— Hvordan kombinerer du studier med politikk?

— Jeg jobber døgnet rundt. Forrige valg var jeg for ung til å bli valgt inn, men jeg er valgt inn i utvalg. Jeg deltar på møter i kommunestyregruppa og får diskutert mange saker.

 I dag har SV to representanter i kommunestyret i Jevnaker. Nefjen står på en kumulert tredjeplass og kan komme inn hvis han får nok personstemmer. Hvis ikke, blir det fire år som vara.

— Det viktigste er ikke at jeg blir valgt inn, så lenge politikken som blir ført er bra.

 Han er opptatt av at fagskolen skal utvikle seg og at det blir satset på yrkesfag.

— Vi sier at vi vil ha flere faglærere, men det mangler bevilgninger og vilje til å gjøre noe med det. Men Fagskolen i Viken har vært veldig på.

 Fikset studietur

Vetle Ringdahl Nefjen engasjerer seg ikke bare partipolitisk, han har også stukket hodet fram på studiestedet.

— Vi har en klasse som alltid får dra på studietur til Nederland, men det fikk vi ikke på Bygg. Jeg gjorde en innsats for å få endret på det, og nå ligger det an til at det blir en årlig studietur på oss også.

— Hva synes du om studentpolitikken til ditt eget parti?

— Jeg er veldig fornøyd med det gjennomslaget SV fikk for å øke studiestøtta, og håper partiet fortsetter med sitt engasjement overfor studentene. Dagens studenter vil bidra med mye av kompetansen Norge trenger i framtida. Vi er privilegerte som har studiestøtte, og den må vi videreutvikle, slik at den neste generasjonen studenter også får de samme, eller enda bedre, goder.

— Hvilke framtidige planer har du? Blir det Stortinget neste?

— Jeg fleiper om det. En kompis av meg er vara der. Men jeg skal studere i Danmark etter hvert. Jeg skal fullføre bachelorgraden i byggingeniør. Jeg er litt «happy go lucky» og tar de mulighetene som kommer. Det ville vært gøy å bli med i nasjonal politikk, men nå er det lokalvalg jeg er opptatt av.

Vil bekjempe fattigdom

Mehmet Kaan Inan engasjerte seg partipolitisk allerede som 13-åring. Han tar en master i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, men har permisjon for å være heltidspolitiker for Høyre.

— Jeg vokste opp på Mortensrud, som er et av Norges mest levekårsutsatte områder. Mulighetene for idretts- og aktivitetstilbud var begrensede, og jeg følte en frustrasjon over politikernes manglende innsats for å bekjempe fattigdom. Denne frustrasjonen var en drivkraft for at jeg engasjerte meg politisk.

 26-åringen er utdannings- og kulturpolitisk talsperson for Høyre i Oslo. Nå står han på kumulert åttendeplass i hovedstaden. Høyre-politikeren har solid erfaring allerede. Tidligere var han leder av Høyres mangfoldsutvalg, nestleder i Oslo Unge Høyre og kommunikasjonsrådgiver i partiets stortingsgruppe.

Og for å bevege oss litt utenfor politikkens verden: Mehmet Kaan Inan har bronse i NM i rockering.

Mehmet Kaan Inan tar jussutdanning, men bruker nå all sin tid på å få skiftet byrådet i Oslo.
Mehmet Kaan Inan tar jussutdanning, men bruker nå all sin tid på å få skiftet byrådet i Oslo.

Har en klar plan

Når vi spør hvilke saker han er opptatt av, svarer han at det bør bygges flere studentboliger og at månedskortene bør bli rimeligere.

— Har du nytte av studiet når du driver med politikk?

— Gjennom tekster har jeg tilegnet meg ferdigheter i å håndtere omfattende mengder tekster og kompliserte tekster.

— Har du noen framtidige planer for studier eller innen politikken?

— Planen er å skifte ut det sittende byrådet og få Høyre inn i byrådskontorene.

 Fikk endret UH-loven

Lærerstudent Nils Forren i Senterpartiet kan vise til konkrete resultater. Da han protesterte fordi han som folkevalgt ikke fikk permisjon fra studiene, endte det med at en slik permisjon blir lovfestet i universitets- og høgskoleloven.

23-åringen står på fjerdeplass på Senterpartiets valgliste i Heim kommune. Han har unnagjort tre års utdanning på grunnskolelærerutdanninga og er overflyttet til NTNU i Trondheim for å ta de to siste årene.

Sommerjobben er også unnagjort. Han var rådgiver i Senterpartiet og fikk blant annet med seg Arendalsuka. I tillegg er han medlem av sentralstyret.

Nils Forren utdanner seg til lærer og stiller til valg for Senterpartiet i Heim kommune.
Nils Forren utdanner seg til lærer og stiller til valg for Senterpartiet i Heim kommune.

 — Oppnådde mer demokrati

Det var et ønske om å videreutvikle grendeskolen i hjembygda som gjorde at Forren engasjerte seg politisk. Nå har han allerede en periode bak seg som kommunestyrerepresentant. Han gløder for bedre eldreomsorg og at det skal være gode tilbud rundt om i landet.

— Det høres travelt ut å kombinere studier og partipolitikk?

— Det har gått veldig bra. Med litt planlegging for å få lest sakspapirer og pensum, så går det fint. Den eneste utfordringa var da det var krav om obligatorisk oppmøte på studiene. Vi fokuserte på det, og fikk endret reglene, først ved Nord universitet og så nasjonalt.

Oppmerksomheten rundt denne saken, blant annet i Khrono, gjorde at Forren fikk mange tilbakemeldinger fra folkevalgte studenter som opplevd det samme.

— Jeg er glad for at vi fikk lagt mer til rette for deltaking i demokratiet. I perspektiv kan vi se at andre land blir mindre og mindre demokratiske, mens Senterpartiet i regjering har lagt til rette for ungdom og deltaking. Det er så bra, det!

Vil jobbe som lærer

Politisk er han altså stolt over hva han oppnådde i denne saken.

— Og ellers er jeg fornøyd med at jeg har bestått alle lærerpraksiser og eksamener.

I god senterparti-ånd ønsker han at utdanning skal være tilgjengelig der folk bor. Selv kommer han fra en region i Trøndelag, der Trondheim er nærmeste utdanningsinstitusjon.

— Framtidige planer?

— Min plan er å skrive ferdig master i 2025, og jeg satser på å jobbe som lærer. Men man takker jo ja til tilbud man får framover også.

Powered by Labrador CMS