arendalsuka

Engelsk eller norsk fagspråk til debatt

Mer og mer engelsk i akademia gjør norsk fagspråk til en truet art, mener flere organisasjoner som inviterer til debatt i Arendal torsdag.

Torsdag ettermiddag står norsk fagspråk på dagsorden i Arendal.
Publisert Oppdatert

Missions eller samfunnsoppdrag? Ocean Space Center eller havromssenter? Doktorgrader og mastergrader på engelsk?

Fremtiden for norsk fagspråk er temaet på Arendalsuka torsdag ettermiddag.

I universitets- og høgskoleloven er det nedfelt at institusjonene har ansvar for utviklingen av norsk fagspråk, men svært mye av den vitenskapelige publiseringen skjer på engelsk. Stadig flere doktoravhandlinger og mastergrader blir også skrevet på engelsk.

Hvordan kan vi bevare norsk fagspråk i høyere utdanning når internasjonaliseringen krever at forskerne i stor grad formidler på engelsk, spør Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen, som står bak arrangementet.

Blant spørsmålene til debatt er hvorfor det er så vanskelig å få til høyere utdanning på norsk. Hvor ligger ansvaret for norsk fagspråk i akademia? Og hvordan bidrar staten til at utdanningsinstitusjonene kan oppfylle sine språkpolitiske forpliktelser?

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo deltar, sammen med Nina Sandberg (Ap), Heidi Austlid fra Forleggerforeningen, NSO-leder Tuva Todnem Lund og professor Magnhild Selås ved Universitetet i Agder.

Debatten kan følges her fra kl 15.

Powered by Labrador CMS