EØS-avtalen sikrer deg enorme muligheter under studietiden, skriver Andreas Opsal Oftedal, leder Høyres studenter. Foto: Mathias Willassen Hanssen

Et angrep på EØS-avtalen er et angrep på studenter og Norges fremtidige kompetanse

Brexit. EØS-debatten er større enn utveksling, men det betyr ikke at et så viktig element skal glemmes, skriver Høyres studenter-leder, Andreas Oftedal.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EØS-avtalen er Norges desidert viktigste avtale. Avtalen sikrer oss tusenvis av arbeidsplasser, gir norske bedrifter muligheter til å eksportere til hele Europa, og sikrer inntekter til velferdsstaten. EØS gjør Norge bedre, mer bærekraftig og gir oss stabilitet i en ellers utrolig verden. EØS-avtalen er ikke bare essensiell for den norske økonomien, den er også svært viktig for deg som student.

EØS-avtalen er et essensielt bidrag for dagens studenter, og bør også gi like gode muligheter for studentene som kommer etter oss.

Andreas Oftedal

EØS-avtalen sikrer deg enorme muligheter under studietiden. Man får tilgang til europeiske universiteter uten å betale skolepenger, og mulighet for praksis- og jobbmuligheter i EUs 28 medlemsland og 22 millioner bedrifter.

EU har til og med et eget program for utveksling, som går under navnet Erasmus pluss. Erasmus-utvekslingen er eksepsjonelt god fordi EU satser på de unges kompetanse, og legger til rette for mobilitet og innovasjon på tvers av landegrenser. Den internasjonale kompetansen du kan sikre deg gjennom Erasmus pluss skal ikke undervurderes og er noe vi som studenter må verne om. Da må vi også verne om EØS-avtalen.

Verdien av et semester i utlandet er stor. Du får kombinert faglig-, språklig- og kulturell kompetanse. Utveksling er så bra for studenter at det satses på fra høyeste hold. Ministeren for høyere utdanning har tema høyt på sin agenda, og har et uttalt mål om at halvparten av alle studenter skal ta deler av graden sin i utlandet.

Dersom dette målet skal oppnås er vi avhengig av mulighetene EØS-avtalen åpner for.

Norske studenter liker Erasmus-ordningen. Stadig flere av oss velger å dra på utveksling gjennom det europeiske samarbeidet, viser tall fra EUs årlige rapport. Rapporten viser at over 2300 nordmenn tok deler av sin utdanning i utlandet gjennom Erasmus i studieåret 2016/2017.

Det er over en tredjedel av utenlandsoppholdene. I tillegg kommer omlag 6000 europeiske studenter til Norge hvert år. De bidrar med nye impulser til den norske studenthverdagen, og muliggjør en unik kompetanseutveksling mellom oss og Europa. EØS-avtalen er et essensielt bidrag for dagens studenter, og bør også gi like gode muligheter for studentene som kommer etter oss. Derfor er det viktig at også du som student hever din stemme i den pågående EØS-debatten. Den angår din studiehverdag, dine fremtidige arbeidsmuligheter og hvilken kompetanse Norge besitter i fremtiden.

EØS-debatten er større enn utveksling, men det betyr ikke at et så viktig element skal glemmes. Brexit viser oss hvor mye usikkerhet som råder når avtaler faller i grus. Norske studenter er for godt tjent med dagens utvekslingsavtale til å sitte stille. La oss derfor heve den europeiske fanen høyt, og støtte opp om det store mulighetsrommet EØS-avtalen gir. Et angrep på EØS er et angrep på dine muligheter som student.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS