Høgskolen i Østfold

Etterforskning mot iransk student går mot slutten. Stats­advokaten får saken neste uke

Den iranske studenten som er siktet for hatefulle ytringer, har vært under etterforskning i sju måneder.

Høgskolen i Østfold, campus Fredrikstad.
Publisert

Det var i oktober at Høgskolen i Østfold mottok flere bekymringsmeldinger knyttet til innlegg en av deres studenter hadde lagt ut på sosiale medier. Høgskolen kontaktet politiet, som siktet studenten etter straffeloven § 185 om hatefulle ytringer.

Studenten er fra Iran. Han hadde bodd i Norge i rundt én måned da han ble siktet. Flere av innleggene Khrono har sett handlet om opptøyene i Iran.

Saken har nå vært under etterforskning i over sju måneder, men nå skal politiet sette punktum.

Politiadvokat Hege Finsveen i Øst politidistrikt forteller at de vil sende saken til statsadvokaten neste uke.

— Den forberedes for forslag til påtaleavgjørelse og skal oversendes statsadvokaten før 1. juni.

Politiet kommer altså med sitt forslag til hva statsadvokaten skal gjøre med saken. Og det er statsadvokaten som avgjør om det skal tas ut tiltale, og i så fall hva de skal tiltale studenten for.

Mannen selv har hele tiden nektet skyld.

— Utfordrende å få tak i vitner

Skjermdump fra Twitter som blant annet viser en av videoene den siktede studenten har publisert

Om etterforskningen sier Finsveen:

— Det har vært gjennomført flere avhør, og så er det innhenting og gjennomgang av tekniske data. Og så gjennomførte vi et nytt avhør med siktede for et par uker siden.

Om siktelsen blir utvidet eller innskrenket, har hun ikke tatt stilling til ennå.

— Hvorfor har det tatt så lang tid?

— Det har vært utfordrende å få tak i flere av vitnene. Og gjennomgangen av det tekniske i saken har vært tidkrevende. Det er ikke helt uvanlig, dette er litt mer enn bare å gå gjennom SMS-er på mobiltelefon, sier Finsveen.

Den siktede studere fortsatt ved Høgskolen i Østfold. Hans forsvarer Torgeir Røinås Pedersen sier til Khrono:

— Han fastholder at han ikke er skyldig etter siktelsen som er tatt ut. Han har forklart seg inngående om denne siktelsen og de punktene som fremkommer av den.

Spilte inn videoer fra fellesområder

Som Khrono har avdekket, har mannen spilt inn en rekke videoer fra fellesområdene i studentboligen der han har bodd. Mange videoer ble lagt ut i iranske kvinnefiendtlige meldingsgrupper på meldingstjenesten Telegram.

En av videoene viser for eksempel mannen under et arrangement utenfor det som skal være det iranske parlamentet. Der sier han til en gruppe mennesker at han har et ønske om at alle som er for abort, feminister og folk på venstresiden får en streng straff.

Et annet bilde av det som ser ut til å være den samme mannen, ikledd en Burzum-T-skjorte, som gjør nazihilsen, er også delt i sosiale medier. På veggen bak ham henger et hakekors og et bilde av Hitler.

I oktober uttalte Geir Aa. Willadsen, seksjonsleder for etterforskning i Øst politidistrikt, til Khrono:

«Vedkommende er foreløpig siktet etter straffeloven § 185; for forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig å ha satt frem en diskriminerende eller hatefull ytring, herunder også ved bruk av symboler».

Powered by Labrador CMS