Invasjonen av Ukraina

EU stanser utbetalinger til russiske forskere

Fire prosjekter med russiske forskningsorganisasjoner er satt på vent.

EU-kommisær Mariya Gabriel sier i en uttalelse at utbetalinger til russiske institusjoner stanses.
Publisert Oppdatert

Brussel (Khrono): EU vil ikke inngå noen nye forskningsprosjekter med russiske institusjoner, som svar på den russiske invasjonen av Ukraina. Det slo Mariya Gabriel, EU-kommisær for forskning og utdanning, fast i en uttalelse onsdag kveld.

I en melding fra Gabriel heter det videre at hun har besluttet å stanse utbetalingen til fire forskningsprosjekter i EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa, som involverer russiske forskningsorganisasjoner. Hvilke prosjekter det er snakk, står det ingenting om i uttalelsen fra EU-kommisæren. Khrono har så langt ikke fått svar på spørsmål om hva det gjelder.

Videre heter det at «signering av nye kontrakter vil bli satt på vent inntil videre» og at «alle utbetalinger til russiske enheter under eksisterende kontrakter» vil bli stanset.

Ifølge Science Business deltok russiske forskere i 200 prosjekter i det forrige rammeprogrammet Horisont 2020, til sammen hentet de ut 14 millioner euro, tilsvarende 0,4 prosent av den totale potten.

Kom etter vedtak i EU-parlamentet

Uttalelsen fra Gabriel kommer dagen etter at EU-parlamentet vedtok en resolusjon der de ber om at sanksjonene mot Russland skjerpes.

I resolusjonen ber de blant annet om at «funding for all research and innovation cooperation programs with Russia supported with EU funds to be immediately blocked or withdrawn and for interregional programmes to be suspended».

Onsdag kom også European University Association (EUA), den største universitetsorganisasjonen i Europa, med over 850 medlemmer i 48 land, med en uttalelse der de blant annet anbefaler ledere for medlemsuniversiteter og rektorkonferanser om å «verifisere og sikre at de bare engasjerer seg i nye samarbeid med organisasjoner fra Russland når disse er tydelig basert på felles europeiske verdier».

Selv skriver EUA at de vil de stanse kontakt og samarbeid med sentrale myndighetsorganer i Russland og land som støtter invasjonen, de oppfordrer medlemmene til å vurdere det samme.

De viser samtidig til at mange russiske forskere har kritisert den russiske invasjonen offentlig, til stor personlig fare, og «råder medlemsuniversitetene til å sikre fra sak til sak at videreføring av eksisterende samarbeid er hensiktsmessig på dette tidspunktet».

Diskusjon i flere land

Uttalelsen fra Gabriel kommer samtidig som det pågår en diskusjon om hvilke konsekvenser den russiske invasjonen eventuelt skal ha for utdannings- og forskningssamarbeid.

Før helgen ba den tyske regjeringen universitetene om å stanse samarbeid med russiske forskere. I Litauen har utdanningsministeren varslet at samarbeid med russiske og hviterussiske universiteter stanses.

Tirsdag sendte den danske utdannings- og stanse ut en pressemelding der universitetene bes om å bryte samarbeid med Russland og Hviterussland, i en felles uttalelse varslet de åtte danske universitetene at samarbeidet blir stanset.

Powered by Labrador CMS