Siste fra forsiden:
Kortnytt
Tromsø-forskere fikk millioner av Trond Mohn
To nye forskere ved UiT Norges arktiske universitet er tildelt oppstartsmidler fra Trond Mohn-stiftelsen Tromsø forskningsstiftelse.
De to er Mathias Kranz og Barbara Mizumo Tomotani og får 12 millioner kroner hver. Den ene forskeren utvikler metoder for behandling av hjernekreft, den andre kartlegger hvordan nye fuglearter i Arktis tilpasser seg arktiske lysforhold.
Tromsø forskningsstiftelse er en viktig bærebjelke for finansiering av langsiktig forskning ved UiT, skriver universitetet i en pressemelding.
Stiftelsen ble etablert i 2007 etter en donasjon fra filantrop Trond Mohn i Bergen. Den er strategisk samarbeidspartner til UiT og har i flere år samarbeidet om kompetansebygging og ulike tematiske satsinger.
Professor får rettssikkerhetspris
Marte Eidsand Kjørven får Rettssikkerhetsprisen 2024.
Professoren i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo får prisen for innsatsen hun har gjort med å kartlegge hvordan domstolene har praktisert jussen i saker om ID-tyveri.
Juryen fremhever at Kjørvens engasjement for å styrke individets rettssikkerhet i et digitalt samfunn, går langt utover det som kan forventes av rettsforskere.
— Prisvinneren er et akademisk forbilde i måten hun kombinerer solid vitenskapelig arbeid på, både nasjonalt og internasjonalt, med målrettet praktisk arbeid for å endre regelverket og hjelpe enkeltmennesker som har blitt ofre for ID-tyveri eller diskriminering, heter det i begrunnelsen.
Rettssikkerhetsprisen deles ut årlig av Juristforbundet.
Superdatamaskin skal hete Olivia
Norges neste superdatamaskin har fått sitt offisielle navn: Olivia.
Olivia vil spille en viktig rolle i utviklingen av kunstig intelligens (KI), spesielt innen utvikling og forbedring av norske språkmodeller, melder det statlige selskapet Sigma2 i en pressemelding.
— Med Olivia gir vi forskere i Norge en teknologisk kraftpakke som vil akselerere utviklingen av KI og maskinlæring. I tillegg vil Olivia kunne åpne døren for vitenskapelige gjennombrudd innenfor andre fagområder, som helse-, hav-, og klimaforskning, sier Jenny Amundsen Ask i Sigma2.
Se Olivias spesifikasjoner i pressemeldingen.Sigma2 AS er eid av kunnskapssektorens tjenesteleverandør Sikt og ansvarlig for å tilby den nasjonale e-infrastrukturen for beregningsvitenskap i Norge. Universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og NTNU samarbeider med Sigma2 om å drifte de nasjonale tjenestene.
Bovim til Helseplattformen
Tidligere rektor ved NTNU, Gunnar Bovim (64), er innstilt som styreleder i Helseplattformen etter Ingvill Kvernmo, som går av 30. september. Det skriver medwatch.no.
Bovim ledet Helsepersonellkommisjonen, som foreslo tiltak for å utdanne, rekruttere, og beholde kvalifisert personell i helse- og omsorgstjenestene i hele landet.
Han er blant annet også styreleder i Forskningsrådet.
Nytt styre i Helseplattformen skal velges 25. oktober i år, skriver Medwatch.
Omstridd dekan går av
Det har storma kring dekan Jan-Erik Askildsen ved Universitetet i Bergen. No varslar fakultetet at han går av.
I oktober fyller dekanen ved det Samfunnsvitskapelege fakultet ved Universitetet i Bergen (UiB) 70 år. 1. november går han av med pensjon, går det fram av styrepapira til det neste styremøtet ved fakultetet. Då har dekanen framleis nesten eitt år igjen av perioden han er vald for.
Ifølgje regelverket skal prodekan rykke opp og ta over dersom det er mindre enn eit år igjen av perioden. Det betyr at prodekan Siri Gloppen rykker opp og blir ny dekan ved fakultetet.
Så seint som i april nekta Askildsen å svare på om han ville gå av som dekan i løpet av året.
Bakgrunnen for spørsmålet var krav frå tilsette på fakultetet om at han måtte trekke seg etter det fleire kritikarar meinte var dårleg økonomistyring. Fakultetet kjempar med eit underskot på 40 millionar kroner og må gjennom tøffe innstrammingar dei komande åra.
Konkretiserer politiutdanning i nord
Neste høst skal 24 studenter kunne ta politiutdanning i nord. Dette ble kjent i fjor, men nå er planene mer konkrete, melder NRK. Det er bestemt at de fysiske samlingene skal være i Alta. Studentene skal samles totalt åtte uker i studieåret. Det er lagt opp til fire samlinger per semester.
Johnny Steinbakk, avdelingsleder ved Politihøgskolen i Bodø, sier at målet er å få søkere som ønsker å bli i regionen.
– Det er viktig at vi i dagens sikkerhetspolitiske situasjon har stabil og har god rekruttering til politiet i Finnmark. Utdanningen vil også kunne tiltrekke seg søkere fra andre deler av landet, noe som kan bidra til positiv utvikling i regionen, sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum under lanseringen i 2023.
Ny it-direktør ved OsloMet
Guro Berild er ansatt som ny IT-direktør ved OsloMet. Hun kommer fra Bane NOR der hun har jobbet siden 2020, de siste to årene som avdelingsleder for IKT forretningstjenester.
Berild overtar etter Ketil Are Lund, som sluttet som IT-direktør før sommeren.
– Jeg er veldig glad for at vi får Guro Berild som ny IT-direktør. Hun har bred og lang erfaring innenfor IT-ledelse og blir viktig for oss fremover i digital tjenesteutvikling og sikker drift av våre systemer, sier direktør for organisasjon og infrastruktur ved OsloMet, Vigdis By Kampenes.
Får NTNUs kunstpris
NTNUs kunstpris for 2024 går til kunstneren Eva Ballo. Prisen får hun for kunstverket Nobelvägen.
— Det er en veldig fin anerkjennelse, sier Ballo i ei pressemelding fra NTNU.
Prisen er på 20.000 kroner og tildeles en kunstner som har utdanning fra Kunstakademiet i Trondheim eller en annen utdanning fra NTNU.
Nobelvägen er en serie av tre madrasser som kunstneren laget under koronapandemien.