konflikt ved UiB

Fakultetet griper inn etter meldinger om fryktkultur

Dekanen varsler uavhengig gjennomgang av arbeidsmiljøet ved det konfliktfylte Birkelandsenteret.

Avtroppende dekan Helge K. Dahle ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen, gjør det klart at fakultetet nå vil gripe inn og undersøke arbeidsmiljøet ved Birkelandsenteret.
Publisert

«På bakgrunn av presseoppslagene den siste tiden som omtaler ulike forhold ved Birkelandsenteret, vil fakultetsledelsen initiere en uavhengig gjennomgang av arbeidsmiljøet ved senteret etter sommerferien.»

Det skriver avtroppende dekan Helge K. Dahle ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet i en e-post til de ansatte ved Birkelandsenteret tirsdag ettermiddag.

Han følger opp med at fakultetet «vil komme tilbake med informasjon om hvordan prosessen vil bli rigget så snart dette er klart».

Beskriver et arbeidsmiljø i ferd med å rakne

Khrono har den siste tiden snakket med flere ansatte ved Universitetet i Bergens Institutt for fysikk og teknologi og senter for fremragende forskning, Birkelandsenteret.

De beskriver en fryktkultur og et arbeidsmiljø i ferd med å rakne.

Det hele har kommet til overflaten etter at VG først skrev om historien til den anerkjente NASA-professoren Michael Hesse og hans kone Therese Moretto Jørgensen, som valgte å si opp sine stillinger ved universitetet, etter en lengre konflikt ved senteret og instituttet.

— God dose skepsis

Forsker Pavlo Kochkin, som er blant de Khrono har snakket med om situasjonen ved Birkelandsenteret, sier han i utgangspunktet ønsker en uavhengig gjennomgang velkommen.

Kochkin sier at han har snakket med flere av sine kollegaer, og at mange er svært positive til at fakultetet nå velger å se nærmere på arbeidsmiljøet.

— Personlig tar jeg det imidlertid med en god dose skepsis. Blant annet fordi ph.d.-studentene og masterstudentene, de mest sårbare blant oss, blir ekskludert fra å ta del i gjennomgangen, sier Kochkin til Khrono.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— Følger opp instituttleder

Khrono har spurt avtroppende dekan og avsender av e-posten, Helge K. Dahle, om han kan si noe mer om hvorfor fakultetet nå velger å gjøre dette og hvordan den uavhengige gjennomgangen skal gjennomføres.

— Dette følger opp instituttleder (og påtroppende prodekan, Øyvind Frette, journ. anm.) sitt svar i Khrono. Utover det har jeg ikke mer å si enn det som står i e-posten, skriver Dahle i en SMS til Khrono.

På spørsmål om hvorfor ph.d.- og masterstudentene ikke får ta del i gjennomgangen, svarer den avtroppende dekanen følgende:

— Som sagt har jeg ikke flere kommentarer til e-posten som er sendt ut, skriver Dahle.

Påtroppende dekan vil gripe fatt i saken

I e-posten til de ansatte skriver avtroppende dekan Dahle at han har klarert dette med påtroppende dekan Gunn Mangerud.

I en e-post til Khrono mandag, skrev Mangerud følgende:

— Jeg kjenner saken hovedsakelig fra media og vil selvsagt gripe fatt i den etter jeg tiltrer 1. august. Først og fremst vil jeg bruke tid til å sette meg grundig inn i alle sider ved saken.

Heller ikke Mangerud har noen ytterligere kommentar til den uavhengige gjennomgangen på nåværende tidspunkt, melder hun i en e-post.

Powered by Labrador CMS