Sverige

Får fortsette som student etter å ha trakassert studenter og kursleder

Disiplinærnemnda ved Karlstads universitet vil ikke utestenge høyreradikal aktivist som har trakassert studenter og kursleder. 

Karlstads universitet har hastebehandlet to klager på trakassering.

Brussel (Khrono): Disiplinærnemnda ved Karlstads universitet levner ingen tvil:

«Det må anses som klart at Christian Peterson har utsatt både studenter og kursleder for trakassering gjennom krenkelser i form av blant annet hån og fornærmelser på nett og i sosiale medier», slår den fast i en beslutning som ble offentliggjort torsdag formiddag.

Til tross for dette vil ikke Peterson bli utestengt. Flertallet i nemnda mener det ikke er dekning for det i den svenske högskoleförordningen. 

Det var ikke enighet i disiplinærnemnda om beslutningen. I en melding på universitetets nettsider skriver den at to av medlemmene i nemnda hadde en annen oppfatning. 

En av dem er rektor Jerker Moodysson, som er leder av nemnda.

— Studenten har opptrådt på et vis som innebærer forstyrring av virksomheten, sier han til Nya Wermlands-Tidningen.

Moodysson mener studenten burde ha blitt straffet, men sier han ikke har tatt stilling til hva slags tiltak.

Men rektoren ble altså nedstemt. 

Studenter hoppet av

Peterson jobber for det høyreradikale nettstedet Insikt24, har bakgrunn fra den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen og fra Alternativ för Sverige. Gjennom prosjektet «Förtalsombudsmannen» hjelper han høyreekstreme med å anmelde meningsmotstandere.

I sommer ble det kjent at han hadde meldt seg opp til et nettkurs i rase- og hvithetsstudier med Tobias Hübinette, en av Sveriges fremste rasismeforskere, som kursleder. Dette etter at Hübinette tidligere hadde anmeldt Peterson til politiet for trakassering og bedt om kontaktforbud. På sin egen blogg skrev forskeren at han gjentatte ganger var blitt oppsøkt på campus og filmet uten godkjenning. Anmeldelsen ble henlagt. 

Som Khrono skrev om nylig, endte det med at kurset noen uker etter semesterstart mer eller mindre kollapset. Rundt halvparten av studentene hoppet av, og Hübinette ble sykemeldt. Kurset ble overtatt av en kollega av Hübinette og endret til et «lesekurs» der studentene ikke har kontakt med hverandre. Alle forelesninger var innstilt. 

Dagens Nyheter siterer torsdag en intern e-post der en instituttleder forklarer det med at en «høyrekonservativ og nasjonalistisk nettprofil» hadde meldt seg som student for å «granske kurset og Tobias Hübinette». Instituttlederen skriver videre at han er «svært aktiv i sosiale medier, der han skriver nedsettende om kursets studenter og om Tobias».

— Sjokkerende

Det kom inn to klager på Peterson for trakassering, fra en student og en studentforening, som universitetet varslet at det ville hastebehandle. Det er resultatet av dette som ble offentliggjort torsdag. 

Dagens Nyheter viser til at en instituttleder tidligere har uttalt til avisa at Peterson «balanserer på grensen, men holder seg på rett side».

En student som skal ha blitt hengt ut med navn av Peterson, kaller beslutningen en «skandale».

— At universitetet har holdt fast på sitt standpunkt om at rasisme og skittkasting kan sees på som «rett side av grensen», er sjokkerende for meg, sier studenten til Dagens Nyheter.

Avisa har også snakket med andre studenter og skriver at flere skal ha blitt latterliggjort på Petersons podkast, for engasjement i fagforeninger og antirasisme. En gjest skal også ha sagt om en student som har vært folkevalgt at «hun ser ut som en batikkheks». En av studentene sier til avisa at «de sier dette i en høyreekstreme kontekst, der nazister med voldskapital er en del av publikum».

Ifølge avisa skal Peterson selv ha sagt til nemnda at «hensikten med å snakke om at mange på kurset har venstreorientert bakgrunn eller er aktive i fagforeninger ikke var å trakassere — men å illustrere hva slags mennesker som melder seg på kurset».

Vil gjøre det lettere å stenge ute studenter

Den svenske utdanningsministeren Mats Person, som selv er forsker, har i forbindelse med saken varslet at det skal bli lettere å stenge ute studenter. Han mener lovverket er utdatert og har varslet en lovendring.

Hübinette sa nylig i et intervju med Khrono at det finnes regelverk i Sverige som gjør det mulig å utestenge studenter, at det krever en anmeldelse og at det ofte er en lærer som anmelder.

— Det dreier seg ofte om juks, plagiering og lignende, men det kan også handle om andre ting som forstyrrer undervisningen. Problemet er at dette regelverket ble utarbeidet for en annen tid, før internett, før sosiale medier, da det nesten bare var undervisning på campus. Regelverket er ikke oppdatert, sa Hübinette til Khrono og la til at Peterson formelt ikke har forstyrret undervisningen, bortsett fra at han skal ha filmet den første undervisningen. 

Han sa samtidig at han ser problemer med å gjøre det lettere å stenge ute studenter og at en må ta i betraktning at studenter har sterke rettigheter.

Hübinette mener det som har skjedd ved Karlstad er «et pilotprosjekt når det gjelder angrep på akademia» fra ytre høyre og at det er et angrep på sektoren.

— De som støtter Christian (Peterson red.mrk) har vært åpne om det, de har sagt ganske eksplisitt at nå begynner vi å angripe akademia. Dette er mye større enn bare Christian, sier han i intervjuet.

Etter at beslutningen ble kjent torsdag skriver Hübinette på sin blogg, der han også har lagt ut hele beslutningen, at «den såkalte nasjonale bevegelsens kulturkrig mot akademia og høyere utdanning og forskningsverden» nå har «startet for alvor». Han mener kurs som berører rasisme, migrasjon, minoriteter, kjønn, feminisme og LHBTQ+-spørsmål vil «havne i skuddlinjen».

Powered by Labrador CMS