Hans Petter Graver stiller som rektor ved Universitetet i Oslo. Her fra en debatt mellom rektorkandidatene.

UiO skal ikke ta skolepenger

Rektorkandidatene i team Graver, Sandlie, Frich ved Universitetet i Oslo svarer Realistlista på spørsmålet deres om å ta betalt for feltkurs i regi av universitetet. De er for gratisprinsippet, men mener egenandel handler om å betale for mat.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi tar ikke skolepenger ved Universitetet i Oslo (UiO), og det skal vi heller ikke gjøre for undervisningstilbud som er finansiert av Kunnskapsdepartementet. Likevel er ikke utdanning helt gratis. Studentene betaler for lærebøker, mange realister har egen labfrakk og medisinstudenter må kjøpe inn eget stetoskop.  Noen studenter har feltkurs, og da betaler de en egenandel. Statssekretær Bjørn Haugstad uttalte på Norsk Studentorganisasjons landsmøte at det ikke skal være egenandel på feltkurs.

Realistlista skriver og ber rektorkandidatene svare på om de vil endre praksis med hensyn til egenandeler dersom de vinner valget. Vi har forhørt oss i enkelte miljø for å danne oss et bilde av praksis på ulike institutter. Alle vi har spurt, svarer at egenandelen er ment å dekke mat. Det argumenteres med at studentene må ha mat enten de er hjemme eller på feltkurs.

Vi har også fått vite at det er nøktern servering, og ikke noe luksus. Ulike institutter har ulike satser. Geofag har en relativt høy sats: NOK 250/døgn i Norge og NOK 350/døgn i utlandet. Hvis en student har så mye som tre feltkurs, blir den samlede utgiften betydelig. Forskjellene kan skyldes reelle forskjeller i opplegg, men da kan også være tilfeldig og ubegrunnet.

Som rektorteam vil vi ta initiativ til at ulike institutter på UiO kan samordne seg når det gjelder utgifter til mat på obligatoriske turer og feltkurs. Vi vil dele de gode erfaringene. Noen institutter klarer å gjøre dette ganske rimelig og kan vise vei.

Alle vi har spurt, svarer at egenandelen er ment å dekke mat.

Graver, Sandlie, Frich

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS