korona

FHI ber folk om å deaktivere smitteapp – slik reagerer Simula

Datatilsynet har gjort vedtak om midlertidig forbud mot å behandle personopplysninger i Smittestopp-appen. Nestleder i Simula, Kyrre Lekve, tar avgjørelsen til etterretning.

Smittesporingsappen Smittestopp har vært gjenstand for mange diskusjoner om personvern denne våren. Nå ber FHI alle som har lastet ned appen om å deaktivere den.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi legger oss ikke opp i beslutningen fra Datatilsynet, sier Simula-nestleder Kyrre Lekve til Khrono.

Mandag morgen kom nyheten om at Datatilsynet har gjort vedtak om midlertidig forbud mot å behandle personopplysninger som samles inn via smittesporingsappen Smittestopp.

Folkehelseinstituttet (FHI) må dermed stoppe all innsamling av data, og fungerende assisterende direktør i FHI, Gun Peggy Knudsen, sier til Khrono at folk nå må skru av og deaktivere GPS- og bluetooth-funksjonene i appen.

— Samtidig skal vi selvsagt sørge for at vi ikke samler inn data, presiserer Knudsen.

API fra Google og Apple

Det er teknologiselskapet Simula som har stått i bresjen for utviklingen av Smittestopp for FHI.

Mandag formiddag sier Kyrre Lekve at Simula tar Datatilsynets vurdering til etterretning.

— Vår hovedplan nå er å gjøre alt vi kan for at Smittestopp skal være klar til bruk dersom myndighetene bestemmer seg for at den kan brukes igjen, sier Lekve, og forsetter:

— Frem til det eventuelt skjer, kommer vi til å teste og sammenligne oss med andre mulige måter å bruke en slik app på. Vi vil for eksempel se på hvordan Googles og Apples API kanskje kan brukes.

Appen har helt klart en nytteverdi uansett, og den vil vi fortsette å jobbe med å synliggjøre. Appen er ingen fiasko.

Gun Peggy Knudsen, fungerende assisterende direktør, Folkehelseinstituttet

Google og Apple har nylig lansert et såkalt API, en protokoll og databehandlingsplattform, men ingen ferdig app, som har blitt nevnt som et mulig alternativ til Smittestopp. Ifølge de to teknologigigantene har de løst utfordringene med for eksempel å bruke bluetooth, når det gjelder faktorer som personvern og datainnsamling.

— Hvordan dette kan brukes, er til syvende og sist opp til myndighetene. Så mer det slik at API-et fra Google og Apple ikke kan brukes i kombinasjon med GPS. Men her har blant annet franske og britiske myndigheter utfordret Google og Apple, så vi får se hvordan det utvikler seg, sier Lekve.

FHI: — Fortsatt nyttig

«Ut fra dagens situasjon – med lav smitteutbredelse, lav utbredelse av Smittestopp og mangelfull forståelse av formålene om smittesporing og evaluering av smitteverntiltak – anser vi imidlertid ikke lenger Smittestopp som et forholdsmessig inngrep i den enkelte brukers personvern», skriver Datatilsynet i sitt vedtak.

Gun Peggy Knudsen forteller at FHI er uenige i Datatilsynets vurderinger.

— Vi mener at smitteappen fortsatt er nyttig. Ikke minst sett ut ifra et beredskapsperspektiv, sier Knudsen.

Hun mener at spesielt argumentet som handler om lav smitte, er spesielt.

— Vi forstår ikke helt hva det har med saken å gjøre, sier Knudsen, og fortsetter:

— Det er viktig for oss å få frem at pandemien ikke er over. Det er fortsatt et virus der ute, og vi kan forvente oppblussinger i smittesituasjonen. Vi trenger et verktøy som kan håndtere smittesporing.

600.000 aktive brukere

Ifølge VG har prosjektet med smittsportingsprosjektet kostet nesten 30 millioner kroner til nå.

Ifølge FHI har appen blitt lastet ned 1,6 millioner ganger, og har nesten 600.000 aktive brukere. Ifølge Datatilsynet er andelen aktive brukere nå på ca. 14 prosent av befolkningen.

Da appen ble lansert gikk FHI ut og sa at over halvparten av den norske befolkningen måtte laste ned appen og ta den i bruk for at den skulle fungere etter hensikten.

— Dette var basert på at smittesporingsappen var det eneste tiltaket, understreker Knudsen overfor Khrono.

— Appen har helt klart en nytteverdi uansett, og den vil vi fortsette å jobbe med å synliggjøre. Appen er ingen fiasko. 600.000 aktive brukere er tross alt veldig mange mennesker. Nå skal vi ha et møte med Datatilsynet der vi vil svare på deres vurderinger, samt diskutere hvordan vi skal komme frem til noe som er akseptabelt for alle parter, avslutter Knudsen.

Powered by Labrador CMS