Fulbright

Fikk sparken etter hvit makt-møter. Nå avgjør han norske Fulbright-søknader

Darren Beattie fikk sparken for å ha deltatt på nasjonalistiske møter. Nå er det han som bestemmer hvilke norske forskere som skal få Fulbright-stipend. Én norsk forsker har allerede fått avslag.

Darren Beattie er kledd i dress og holder en mikrofon
Darren Beattie har deltatt på flere møter for hvite nasjonalister og skal ha kommet med en rekke rasistiske utsagn. Her holder han et foredrag under en studentkonferanse i 2020.
Publisert Sist oppdatert

Brussel (Khrono): Før jul kunne 14 norske forskere og stipendiater og sju studenter juble over at de var utvalgt til å få Fulbright-stipend for å reise til USA høsten 2025. Tidligere år har det kun vært en formalitet at kandidatene deretter skal godkjennes av den amerikanske administrasjonen. 

Dette endret seg drastisk etter at Trump-administrasjonen overtok makten. Nå må alle søknadene gjennomgås av det amerikanske utenriksdepartementet. 

Beslutningen om hvilke av de norske nominerte forskerne som kommer gjennom det politiske nåløyet, har latt vente på seg. 

Fulbright Norge er nå informert om at en av de norske forskerne får avslag, men de vet fortsatt ingenting om de 13 andre forskerne og stipendiatene. Alle masterstudentene har imidlertid fått innvilget sine søknader om USA-opphold.

— Det amerikanske utenriksdepartementet drar ut prosessen. Ingen er så langt godkjent. Dette gjelder ikke bare Norge, men så vidt jeg vet hele Vest-Europa. De meksikanske forskerne er heller ennå ikke godkjent, sier direktør for Fulbright Norge Curt Rice til Khrono.

Khrono har tidligere snakket med en UiO-forsker som frykter at USA-oppholdet med familien ryker.

— Beattie vil personlig gjennomgå søknader

Portrett Darren Beattie; State Department Senior Official in Public Diplomacy
Darren Beattie leder etaten som er ansvarlig for Fulbright-programmet.

Den omstridte Darren Beattie er politisk utnevnt leder for avdelingen i det amerikanske utenriksdepartementet som har ansvar for internasjonale diplomatiprogrammer for enkeltpersoner og det sivile samfunn. Ansvaret for Fulbright-programmet ligger i denne avdelingen. 

Beattie beskrives som en av hjernene bak «Make Amerika Great Again»-ideologien. Han har tidligere fått sparken som taleskriver av Trump i 2018, etter at det ble kjent at han hadde deltatt på møter for hvite nasjonalister i USA, ifølge CNN.

Ifølge et brev som Fulbright-direktør Norge Curt Rice har sendt til de nominerte forskerne, som Khrono har fått tilgang til, vil Beattie personlig gjennomgå kandidatenes søknader. Rice skriver:

«Han har som mål å personlig godkjenne alle nominerte til alle land. Beatties uttalte ambisjon er å fjerne prosjekter som oppfattes å være i strid med presidentordrene som har blitt utstedt siden 20. januar.»

FAKTA

Fulbrightprogrammet

  • Fulbright-programmet er den amerikanske regjeringens største internasjonale utvekslingsprogram. 
  • Fulbright er til stede i 160 land og har 160 bilaterale samarbeidsorganisasjoner.
  • Siden 1949, da Fulbright-programmet ble etablert i Norge, har det norske programmet sendt mer enn 4000 nordmenn til USA og tatt imot nesten 2000 amerikanere til Norge.
  • Fulbright Norge administreres av den norsk-amerikanske Fulbright-stiftelsen for utdanningsutveksling, et kontor med fire ansatte. 
  • Styret består av fire amerikanske og fire norske medlemmer og har ansvar for blant annet den endelige utvelgelsen av norske og amerikanske stipendiater. 
  • Både den norske og den amerikanske regjeringen støtter programmet med årlige bevilgninger.
  • Hvert år mottar mellom 20 og 40 nordmenn stipend for å studere, undervise eller forske i USA, mens rundt 30 amerikanere mottar stipender for å gjøre det samme i Norge. 
  • Studenter på master- og PhD-nivå samt forskere (post-PhD eller tilsvarende) kan søke. Stipendene varierer i størrelse fra 100.000 til 200.000 kroner.

Kilde: Fulbright

Rice skriver videre at han sammen med 22 andre ledere for Fulbright-programmene i andre land har skrevet et brev til USAs utenriksdepartement der de har uttrykt sterk misnøye, samt har motsatt seg både avgjørelsene og hvordan prosessen er gjennomført.

Knyttes til hvit nasjonalisme

Beatties utnevnelse som leder for avdelingen for mykt diplomati i utenriksdepartementet fikk 43 kongressmedlemmer til å advare utenriksminister Marco Rubio. I et brev, som blant annet er lastet opp av Politico, skrev de: 

«Darren Beatties tilknytning til hvit nasjonalisme-miljøer og offentlige hyllest av våre motstanderes autoritære regimer gjør ham uskikket til å tjene som den øverste diplomaten, som representerer amerikanske verdier og kultur i utlandet. 

(...) han er ikke egnet for noen stilling i utenriksdepartementet. (...)

Darren Beattie sprer konsekvent hvit nasjonalistisk-ideologi, som er svært fiendtlig innstilt overfor jødiske amerikanere, kvinner og personer med annen hudfarge»

Beattie la ut denne meldingen på X i starten av oktober i fjor. 

— Kompetente hvite menn må ha ansvaret om du vil at ting skal fungere.

I brevet fra kongressmedlemmene kaller de Beattie for både «rasist og fascist» og kommer med en rekke eksempler på rasistiske uttalelser fra Beattie. Blant annet: 

«Folkegrupper med lav IQ og lav impulskontroll mangler høyere resonneringsevne og moralske evner — de krever streng fysisk avstraffelse og trussel om vold for å fungere ordentlig i et samfunn.»

Brevet viser også til at han skal ha tatt til orde for å sterilisere «ville folkegrupper».

Khrono har sendt forespørsel til det amerikanske utenriksdepartementet og bedt om en kommentar fra Darren Beattie, men har ikke fått svar.

Fire av ti utvalgte fra USA ble forkastet

Nylig ble det kjent at hele 40 prosent av forskerne ved amerikanske universiteter som var valgt ut til et forskningsopphold i Norge, fikk avslag etter det amerikanske utenriksdepartementets gjennomgang av de utvalgte forskernes forskningsfelt.

Bilde av Curt Rice, rektor ved NMBU, sittende på et sykkelstativ.
Direktør for Fulbright Norge Curt Rice er sterkt kritisk til hvordan det amerikanske utenriksdepartementet siler søknadene politisk.

Blant søknadene som fikk avslag, var det forskning på mangfold, demokrati, klima og overraskende nok søljer. 

Dette har fått Curt Rice til å advare mot at hele Fulbright-ordningen er i ferd med å kollapse.

Fulbright-direktøren er ikke i tvil om at søknadene er stoppet på politisk grunnlag, noe han mener er i klar strid med programmets egne retningslinjer.

— Der står det at alle søkerne har full akademisk frihet, og stipender skal ikke trekkes tilbake på grunnlag av politisk overbevisning, sa Rice nylig til Khrono.

Det gis ingen begrunnelser for de som får avslag, kun et formelt avslagsbrev.

— Noen ganger er det helt umulig å forstå hvorfor, sier Rice til Khrono.

Leter etter andre løsninger for de avviste 

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har sagt de vil ta regningen for Fulbright-forskere som får avslag av det amerikanske utenriksdepartementet.

— Det begynner å bli for sent for de som skal reise til høsten. Vanligvis skal akseptbrevet komme før visumsøknaden. Snart er vi i juni, selv om alt var godkjent gjennom de normale prosessene i Norge og Washington allerede i desember, sier Curt Rice. 

Takket være støtten fra regjeringen, så vil alle forskerne og stipendiatene som får avslag, både de amerikanske og de norske, likevel få et tilsvarende stipend.

— Det vi gjør nå, er at vi prøver å omgå hele prosessen. Det er en del byråkratisk arbeid. Istedenfor at Fulbright er sponsor, så kan vertsinstitusjonene være sponsorer. Det jobber institusjonene med nå, sier han.

En takket nei til alternativt stipend

— Hvordan har de som har fått avslag reagert? 

— Folk reagerer forskjellig. De fleste av amerikanerne er rause og positive. De sier vi i Norge står opp for akademisk frihet. Andre tar det tungt og tenker jøss, mener virkelig min president at jeg skal stoppes fra å forske på det jeg gjør, forteller Rice. 

En av forskerne fra USA som fikk tilbud om alternativt stipend, valgte å takke nei. 

— Det ble for tungt å stå i, sier Rice.

Den norske forskeren som har fått avslag, er imidlertid veldig fornøyd med likevel å kunne få stipend til å reise, forteller han.

Fulbright Norge jobber nå med hvordan utlysningene om midlene for 2026/2027 skal se ut, ettersom det amerikanske utenriksdepartementet siler søknadene.

— Til nå har det ikke vært enkelt å forstå hva som vil få avslag og hva som går gjennom. I prinsippet er dette en helt åpen utlysning, så vi sliter med hvordan vi skal formulere oss, innrømmer Rice.

Powered by Labrador CMS