Praha

Flere drept etter skyting på universitet i Praha

14 personer ble drept og 25 skadd etter skytingen på  Karlsuniversitetet i Praha torsdag. Nær 40 norske studenter er tilknyttet universitetet. Alle er gjort rede for.

Politibil, politi med blålys og to personer utenfor universitetsbygning
En person blir eskortert bort fra universitetetsområdet torsdag kveld.
Publisert Oppdatert

14 personer ble drept og 25 skadd, meldte tsjekkisk politi sent torsdag kveld. Før gjerningsmannen begynte å skyte rundt seg på universitetet, skal han ha drept sin egen far.

Den tjsekkiske regjeringen har erklært nasjonal sørgedag lørdag.

Politiet har funnet et større våpenlager  i universitetsbygning der skytingen skjedde.

— Vi er sjokkert over de forferdelige hendelsene ved Karlsuniversitetet, skriver Universitetet i Stavanger (UiS) på Facebook. 

UiS opplyser at de har en utvekslingsavtale med det rammede tsjekkiske universitetet. 

— Vi opplever sjokk og sorg over denne tragiske hendelsen. En av våre studenter er for tiden på utvekslingsopphold ved dette universitetet. Studenten var heldigvis ikke i nærheten da dette skjedde, og er i god behold, skriver UiS. 

Universitetet i Oslo har tre studenter på utveksling der, men alle disse er gjort rede for, melder TV2.

Universitetet i Bergen har fire utvekslingsstudenter i Praha. Ingen av dem skal være rammet av skytingen, ifølge Bergens Tidende.

Høgskulen på Vestlandet har to studenter i Praha, men begge kom hjem til Norge i begynnelsen av desember, melder samme avis.

Karlsuniversitetet i Praha. Her ser vi bygningen.
Karlsuniversitetet.

Ansa opplyser at det skal være i underkant av 40 norske studenter tilknyttet Karlsuniversitetet.

— De fleste av disse er medisinstudenter, sier president Anna Handal Hellesnes til VG. 

Utenriksdepartementet har ikke fått informasjon som tyder på at nordmenn skal være rammet. 

Ville ta livet sitt

Det var litt over klokka 15 torsdag ettermiddag at det kom det meldinger om skyting på Karlsuniversitetet sentralt i Praha. Skytinga skjedde ved Fakultet for filosofi.

Klokka 12.20 tidligere på dagen mottok politiet informasjon om at en 24 år gammel mann fra landsbyen Hostouň skulle reise til Praha og ta sitt eget liv, melder iDNES

Mannen som skjøt, var en universitetsstudent, opplyser politiet.  Han skal ha vært alene om ugjerningene. Før han kom til Praha skal han ha drept sin far. 

— Jeg ønsker ikke foreløpig å kommentere hvilke motiv drapsmannen hadde. Vi kartlegger fortsatt situasjonen, sier innriksminister Vít Rakušan til det tsjekkiske nettavisa iDNES. 

Gjemte seg på taket

Universitetet sendte klokka 15.15 ut en e-post der ansatte blir bedt om å låse seg inne på kontorene. Politiet ba innbyggerne om å holde seg innendørs. Samtidig gjemte studenter seg på taket av bygningen. 

Universitetsbygningen ble etter hvert evakuert. Men like før klokka 17 jobbet politiet fortsatt med å hente ut studenter som hadde gjemt seg i universitetet. 

Like etter klokka 16.00 ga Tsjekkias innenriksminister beskjed om at personen som skjøt er død. 

Karlsuniversitetet ble etablert i 1348 som det første universitetet i Sentral-Europa, ifølge Store norske leksikon. Det er det største universitetet i Tsjekkia med nær 50-000 studenter. 

Endringslogg 22/12 kl. 07.50: Oppdatert med flere detaljer og oppdaterte tall.

Powered by Labrador CMS