studenthelse

Flere samskipnader tar grep etter gonoréalarm

Antall tilfeller gonoré øker kraftig i Norge. FHI ber unge teste seg og bruke kondom.

Antall tilfeller gonoré steg jevnt og trutt fra 2010 frem til 2020 da koronapandamien kom. Dette bildet er fra Nygårdsparken i Bergen under studiestarten i 2020 da tallene gradvis begynte å synke. To og et halvt år senere peker pilen rett oppover igjen.
Publisert Oppdatert

Før helgen gikk Folkehelseinstituttet (FHI) ut og meldte om en sterk økning i gonorétilfeller, særlig blant unge heteroseksuelle.

Fra 2010 til 2020 økte forekomsten av kjønnssykdommen jevnt og trutt, mens den under koronapandemien gikk sterkt ned igjen.

Så kom 2022, og antall tilfeller økte igjen betraktelig gjennom hele året. I januar 2023 ble det meldt inn 277 nye tilfeller. Dersom denne utviklingen fortsetter, ligger det an til over 3000 tilfeller av gonoré før vi skriver 2024, noe som er over 1200 flere tilfeller enn i 2022.

— Svært smittsomt

Seniorrådgiver i FHI, Øyvind Nilsen, sier at de er særlig bekymret for den sterke økningen hos unge kvinner.

— Gonoré er svært smittsomt. Utbruddspotensialet er betydelig dersom infeksjonen nå etablerer seg blant heteroseksuelle unge, sier Nilsen.

Der det i 2012 ble registrert 51 gonorétilfeller blant kvinner, var det tilsvarende tallet i 2022 hele 499. Kvinner smittes lettere og risikerer mer alvorlig sykdom enn menn.

De fleste som ble meldt smittet i 2022 er i aldersgruppen 20-29 år, med en medianalder på 22 år blant kvinner og 25 år blant heteroseksuelt smittede menn.

Fakta

Gonoré

  • Kjønnssykdom som smitter gjennom seksuell kontakt via slimhinner i kjønnsorganene, hals eller endetarm.
  • Smitterisikoen ved et ubeskyttet vaginalt samleie med smittet partner er 50-70 prosent for kvinner og 20-30 prosent for menn.
  • Ubehandlet gonoré kan være smitteførende i flere måneder, og det kan blant annet smitte fra mor til barn under fødsel.
  • Omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, har ingen symptomer.
  • Tiden fra smitte til symptomer er oftest cirka én uke.
  • De vanligste symptomer hos kvinner er endret utflod, mellomblødninger og smerter i nedre del av magen. Menn får vanligvis symptomer, og da i form av svie ved vannlating og utflod fra urinrøret.
  • Infeksjonen kan utvikle seg til betennelse i eggledere og bekken hos kvinner og bitestikler hos menn. Det kan gi senvirkninger i form av kroniske smerter og sterilitet.
  • Infeksjonen behandles med antibiotika. Riktig bruk av antibiotika er svært viktig fordi bakterien lett utvikler resistens.

    Kilde: Folkehelseinstituttet

Tar grep

Det tok ikke mange timene etter at meldingen fra FHI kom, før Studentsamskipnaden i Oslo gikk ut og endret testrutinene sine for å møte den kritiske situasjonen.

I en pressemelding skriver SiO Helse at alle studenter under 30 år nå oppfordres til å teste seg for gonoré ved partnerbytte.

— Våre tall viser det samme utfordringsbildet som de nasjonale tallene, sier seksjonsoverlege i SiO Helse, Anders Sandvei.

I 2021 testet kun én student positivt for gonoré ho SiO Helse. I 2022 ble én til 40. Rundt halvparten av de smittede var kvinner.

— Mitt viktigste råd til studenter som bytter partner er å bruke kondom. Det gir god beskyttelse mot sykdom, og er også fint med tanke på å ta vare på partneren, oppfordrer Sandvei.

Utvider tilbudet

Også andre studentsamskipnader følger gonorésituasjonen tett.

— Vi har satt fokus på dette i Tromsø også. Tromsø kommunes helsestasjonstilbud til studentene har blant annet endret rutinene ved selvtesting på campus fra kun å gjelde klamydia, til nå også å gjelde gonoré, sier direktør for Studenthelse ved Norges arktiske studentsamskipnad, Eline Stenseth, til Khrono.

Direktør i Sammen Råd og Helse ved Studentsamskipnaden på Vestlandet, Hege Råkil, sier til Khrono at studentene har tilbud via Bergen kommunes «Helsestasjon for ungdom og studenter».

— Her får de testet seg, og de får god informasjon om den pågående smittesituasjonen. De har god tilgang på gratis kondomer, noe som forsterkes nå, sier Råkil.

Hun legger til at Sammen er i kontakt med smittevernoverlegen i Bergen om informasjon ut til studentene.

— Vi følger opp informasjonspakken fra FHI gjennom våre ulike kanaler.

Powered by Labrador CMS