Denne gjengen skal til Portugal med rådgiverne i Norsk studentorganisasjon. Fra v. Stian Skarheim Magelssen, Julie Størholdt Iversen, Marte Øien, Felipe F. Garcia, Fam Karine Heer Aas og Christina Eide. Foto: NSO/Skjalg Bøhmer Vold

Flyr til Portugal på seminar:
— Hyklersk av studenttoppene

Klima. Toppledelsen i Norsk studentorganisasjon og deres rådgivere reiser til Portugal for å planlegge det neste halvåret. Det får flere studentledere til å reagere.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

7. januar flyr 12 personer i arbeidsutvalget og rådgivere i sekretariatet til Norsk studentorganisasjon (NSO) til Lisboa i Portugal.

— Vi har god erfaring fra tidligere år at å reise bort gjør noe med dynamikken og samholdet blant oss som jobber sammen. Det er utgangspunktet for at vi reiser, sier leder av NSO, Marte Øien.

Formålet med turen er å planlegge det neste halvåret for studentorganisasjonen.

Med fly, overnatting og leie av møtelokaler for de tre dagene er prisen på 56.000 kroner, ekskludert måltider, opplyser NSO.

Og klimafotavtrykket for turen: 9,5 tonn CO2-ekvivalenter (CO2 og andre klimagassar).

Fakta

Klimafotavtrykk

Khrono har brukt klimakalkulatoren til FNs luftfartorganisasjon (ICAO) for å regne ut klimaavtrykket fra flyreisen.

Denne kalkulatoren inkluderer ikke andre klimagasser (ekvivalenter) enn CO2, som ved flyreiser utgjør en vesentlig del av utslippene som bidrar til global oppvarming.

For å kalkulere mer reelle klimagassutslipp knyttet til flytransport (radiative forcing index, RFI), bør det legges til 80 prosent på utslippstallet (CICERO).

Trohjell: — Hyklersk

At ledelsen reiser til utlandet for et seminar reagerer lederen for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, Andreas Trohjell, på.

— Signaleffekten det sender synes jeg ikke noe om. At dette er noe de får lov til og ingen andre. Det er hyklersk, sier Trohjell, som påpeker at studentparlamentet i Bergen bestiller en hytte og kjører buss dit på sine seminarer.

Les også: Ny kandidat vil ha bærekraftsmål inn i NSO

— Unntak, ikke hovedregel

Sentralstyret i NSO har vedtatt et økonomi- og miljøreglement som skal gjelde for organisasjonen. Der står det blant annet at: «NSOs virksomhet skal være bærekraftig og bidra til målet om et lavutslippssamfunn [...]» og «som hovedregel skal det velges tog, buss, eller andre miljøvennlige transportmidler, fremfor fly».

Signaleffekten det sender synes jeg ikke noe om. At dette er noe de får lov til og ingen andre

Andreas Trohjell

«Unntak kan gjøres dersom miljøvennlig transport innebærer en urimelig merkostnad eller vesentlig ulempe for NSO eller den reisende», heter det i dokumentet.

— Vi har et syn på bærekraft som vi er opptatt av hver eneste dag og når vi reiser resten av året. At vi tar med de vi jobber med på én tur i løpet av året, må være greit. Så lenge det er unntaket, og ikke hovedregelen, sier Øien, som legger til at arbeidsutvalget blir igjen to dager og dermed slår sammen de to årlige utenlandsturene NSO-ledelsen pleier å ha.

Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Christen Andreas Orvin Wroldsen, sitter i sentralstyret og ønsker å ta saken opp i neste møtet.

— Jeg har stor forståelse for at arbeidsutvalget vil arrangere noen eksterne planleggings-seminarer. Men hvorfor det skal holdes utenfor Norge, hvis det ikke er en god grunn til det, forstår jeg ikke, sier Wroldsen, og peker på arbeidet studentpolitikerne har gjort opp mot ledelsen på UiO for å kutte antall flyreiser.

— Vi må leve som vi lærer. I studentparlamentet har vi økt vårt reisebudsjett nettopp for å ta mer tog. Jeg er skuffet hvis NSO ikke legger seg på samme linje, for dette har NSO et klart vedtak på at vi ønsker.

Les også: Nær 8000 universitet og høgskular erklærer «klimakrise»

Fakta

Norsk studentorganisasjon

Norsk studentorganisasjon (NSO) er en nasjonal interesseorganisasjon for 30 ulike studentdemokrati ved norske universiteter og høyskoler. Studentdemokratiene representerer om lag 230 000 studenter. NSO er partipolitisk uavhengig.

NSO ble stiftet 1. juli 2010. Organisasjonen er en sammenslåing av de tidligere studentorganisasjonene Norsk Studentunion (NSU) og Studentenes Landsforbund (StL).

NSO får store deler av sitt driftbudsjett finansiert gjennom semesteravgiften studenter i Norge betaler. I 2019 er tilskuddet på 15,8 millioner kroner. I rammebudsjettet for 2020 har NSO lagt opp til å bruke 1,5 millioner kroner på reiser og representasjon.

Kilde: NSO

Kritiske til flyreiser

NSO har tidligere i år vært tydelige på at flyreiser i universitet- og høyskolesektoren må reduseres.

I innlegget foreslår Øien og internasjonalt ansvarlig, Stian Skarheim Magelssen å «kutt(e) drastisk i antall flyreiser, og ta gjerne flere møter over digitale plattformer».

Trohjell mener studentene må vise institusjonene at de kan gjøre disse endringene.

— Vi må gå foran, så kan vi heller klage på institusjonene i etterkant.

Leder for Studentparlamentet ved OsloMet, Ola Gimse Estenstad, ser ikke poenget med å dra til utlandet for et slikt seminar.

— Vi reiste på buss til Gøteborg da vi skulle seminar for det gamle og det nye studentparlamentet. Selv om det er kjekt å komme seg ut, ble vi stort sett sittende på et møterom i to-tre dager, sier Estenstad.

Han mener også det er et annet problem i organisasjonen.

— NSO har ikke vært gode nok det siste året til å legge til rette for å reise klimavennlig til sine arrangementer. Som et eksempel er ledersamlingen neste år lagt til Tromsø, et sted det er vanskelig å komme til uten å fly, sier Estenstad, og peker på at det er vanskelig for ledelsen å balansere behovet for å være ute blant lokallagene og å være klimavennlig.

Les også: UiT-rektor Husebekk har suverent størst klimafotavtrykk

Les også: På ett år fløy ansatte på Nord over 3800 ganger mellom Trondheim og Bodø

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS