Miljøaktivisme

Forberedt på fengsel etter at de prøvde å lime seg fast til «Skrik»

Postdoktor Kristiina Visakorpi og student Lena Mair ved NTNU må møte i Oslo tingrett torsdag etter aksjonen med det berømte Munch-maleriet.

Vil ikke betale bot og må bruke to dager i Oslo tingrett: Lena Mair (til venstre) og Kristiina Visakorpi.
Publisert Oppdatert

Mens Lena Mair på forhånd sier hun er forberedt på at saken ender med at hun havner i fengsel, vil Kristiina Visakorpi se hva Oslo tingrett konkluderer med før hun eventuelt bestemmer seg for å gå i fengsel. Ingen av dem har betalt foreleggene de er ilagt.

— Vi har ikke betalt boten fordi vi mener det vi gjorde ikke er galt. Det var nødvendig å aksjonere fordi det gir oppmerksomhet og debatt om de pågående klimaødeleggelsene, sier Mair til Khrono.

— Jeg blir litt nervøs når vi nå må møte i retten. Jeg vet ikke helt hva som vil skje. Men det er også fint å få avklart neste skritt, sier Visakorpi.

Basketak med vekter

I november gikk de inn i Nasjonalmuseet og prøvde å lime seg fast til maleriet, som representanter for Stopp Oljeletinga. Aksjonsformen begrunnet de med at de ønsket å skape oppmerksomhet om ødeleggelsene av naturen.

— Jeg skriker når vi ser at olje ødelegger alt vi elsker og at naturen dør foran øynene våre, ropte de blant annet under aksjonen.

Et basketak oppsto mellom aktivister og sikkerhetsvakter før de kom så langt at de greide å lime seg fast til maleriet.

Her er aktivistenes eget opptak:

— Ikke skyldig

Kristiina Visakorpi og Lena Mair er tidligere ilagt forelegg de har nektet å betale. Siden det nå blir rettslig behandling, er boten høynet for begge.

For Visakorpi er den på 29 400 kroner, eller 29 dager i fengsel hvis det ikke er mulig å kreve inn boten.

For Mair er den på 19 200 kroner og 16 dager i fengsel hvis det ikke er mulig å kreve inn boten.

De kan også bli ilagt saksomkostninger.

— Vi vil ikke betale boten fordi vi mener vi ikke er skyldige. Moralsk er det ikke vi som gjør noe galt. Blir konklusjonen at vi har gjort noe ulovlig, så vil jeg vurdere om jeg vil gå i fengsel, men det må jeg tenke litt på, sier Visakorpi.

Flere brudd på Straffeloven

De to aktivistene er siktet for å ha brutt Straffeloven og Politiloven, og forelegget er basert på aksjoner der de sperret veibanen, i tillegg til aksjonen i Nasjonalmuséet.

Sentrale punkter er:

  • Ved slagsmål, støy eller annen utilbørlig atferd å ha forstyrret den alminnelige fred og orden, lovlig ferdsel eller omgivelsene på et sted hvor de uberettiget blir værende til tross for pålegg om å fjerne seg (Straffeloven § 181, første ledd)
  • For å ha skadet, ødelagt, gjort ubrukelig eller forspilt en gjenstand som helt eller delvis tilhørte en annen (Straffeloven § 351, første ledd).

I saksdokumentene beskriver Oslo tingrett bakgrunnen for at de er ilagt forelegg for aksjonen slik, med likelydende tekst for begge:

«Onsdag 11. november 2020 kl. 11.45 inne på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Brynjulf Bulls plass 3 i Oslo limte hun seg fast til maleriet «Skrik» av Edvard Munch, med den følge at det måtte fjernes limrester fra galleriveggen og sikkerhetsglasset som beskytter maleriet, eller medvirket til dette.»

— Stolt av det vi gjorde

Lena Mair sier at de ønsker å konfrontere retten med hvem det egentlig er som er kriminelle.

— Er det to kvinner som putter lim på glass, eller er det dem som står for massedød og masselidelse? spør hun retorisk.

Mair sier hun er villig til å gå i fengsel framfor å betale forelegget.

— Ja, det er jeg. Jeg har ikke lyst til det, men samtidig vet jeg at det er mange andre som har kjempet for rettferdighet, og som derfor har havnet i fengsel. Dette er noe jeg må gjøre.

I ettertid angrer Kristiina Visakorpi ikke på stuntet de foretok seg i Nasjonalmuseet.

— Jeg er veldig stolt over at vi gjorde det. Diskusjonene har vært polariserende, mange er uenige med oss, men vi har også fått støtte. Vi visste at dette ville bli effekten og at en slik debatt er nødvendig for å få til en endring.

Powered by Labrador CMS