undersøkelse

Fore­lesere snakker nedsettende om religiøse personer. — Jeg kvapp

Studentleder Karl Johan Kjøde vil kontakte lærestedene etter dystre tall i fersk rapport. UiA-dekan Ingunn Folkestad Breistein sier hun tar funnene på alvor.

Karl Johan Kjøde er generalsekretær i den kristne studentorganisasjonen NKSS, også bedre kjent som Laget. Han synes det er dystert at så mange kristne studenter i undervisningssammenheng har opplevd at det har blitt snakket nedsettende om religiøse personer.

I en undersøkelse blant 853 kristne bachelor- og masterstudenter svarer nesten halvparten av studentene på pedagogikk- og humaniorastudiene at det har opplevd at foreleserne ofte, ganske ofte eller av og til snakker nedsettende om religiøse personer.

Undersøkelsen har resultert i en rapport som er publisert av Laget (Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag). Rapporten er utarbeidet av en forskergruppe bestående av forskere ved Ansgar høyskole, VID Vitenskapelige Høgskole og Høyskolen for ledelse og teologi .

Fakta

Lagets studentundersøkelse

  • En studentundersøkelse blant kristne studenter som har blitt gjennomført i 2019 og 2024. Rapporten som utformes av undersøkelsen tegner et bilde av hvordan studentenes trosvaner og holdninger til tro endrer seg.
  • I 2024-undersøkelsen har studentene også fått spørsmål om til hvordan kristendom og religiøse personer omtales innen akademia, både av forelesere og medstudenter.
  • Årets undersøkelse består av 37 spørsmål. 853 studenter fra studiesteder i hele Norge har sendt inn svar.
  • Forskningsgruppen bak rapporten er Roald Zeiffert (høyskolelektor ved Høyskolen for ledelse og teologi), Hans Christian Sugustad Kvåle (MA of Global Studies ved VID Vitenskapelige Høgskole) og Martin Jakobsen (førsteamanuensis i teologi ved Ansgar Høyskole).

Kilde: Lagets studentundersøkelse 2024

— Jeg kvapp da jeg så hvor mange som hadde opplevd dette, sier generalsekretær i Laget, Karl Johan Kjøde, til Khrono.

Han forteller at Laget er i gang med å vurdere hvordan de skal håndtere de dystre funnene.

— Vi må begynne med å kontakte lærestedene og gjøre dem oppmerksom på tallene. På sikt vil vi også be dem om å gjøre tiltak for å bedre situasjonen. Det er uaktuelt at det skal bli rapportert like høye tall når vi gjennomfører en ny undersøkelse om fem år, sier Kjøde.

— Alarmerende

Førsteamanuensis Martin Jakobsen er blant forskerne som har bidratt i arbeidet med rapporten. Han mener funnene gir grunn til bekymring.

— At sjikane av religiøse personer forekommer i så stor grad på landets lærerstudier, hvor studentene skal trenes i å håndtere det livssynsmangfoldige klasserommet, er rett og slett alarmerende, sier Jakobsen til Khrono.

Karl Johan Kjøde er enig.

— At det forekommer negativt snakk om religion og religiøse personer på studiestedene er dessverre verken nytt eller sjokkerende. Men at så mange har opplevd at foreleserne driver med dette, gir grunn til bekymring, sier generalsekretæren.

— Man skulle tro at de som underviste i pedagogikk, og som skal utdanne lærere som skal ha som mål å etablere trygge rom og håndtere det store mangfoldet, visste bedre, fortsetter han.

Store forskjeller

Undersøkelsen viser også at mer enn halvparten av alle respondentene har opplevd nedsettende omtale av religiøse personer fra medstudenter.

Det er likevel funnet om at 44 prosent av pedagogikk- og humaniorastudentene  opplever nedsettende omtale fra foreleserne som har vekket mest oppsikt.

Det er ellers store forskjeller mellom studieretningene.

Studenter ved humanistiske fag og lærerstudier rapporterer tre ganger oftere enn studenter ved økonomi- og realfag at forelesere hyppig snakker ned religiøse mennesker.

Tar funnene på alvor

Ingunn Folkestad Breistein, nyansatt dekan ved Fakultet for humaniora og pedagogikk ved Universitetet i Agder (UiA), er tydelig på at det ikke skal være slik at studenter opplever at forelesere snakker nedsettende om studentenes religiøse eller livssynsmessige synspunkter.

Dekan Ingunn Folkestad Breistein.

Hun legger til at hun har undersøkt om det har kommet konkrete meldinger om dette via UiAs Si ifra-system, men at hun ikke har funnet noe.

— Vi ønsker likevel å ta funnene på alvor for å se om det finnes et forbedringspotensial rundt hvordan forelesere omtaler religiøse personer, sier Breistein til Khrono.

Breistein vil ellers presisere at forelesere skal kunne stille kritiske spørsmål i forbindelse med religion som en viktig del av selve studiene.

— Kommentarer og ytringer om religion skal skje på en respektfull måte som gjenspeiler at samfunnet gir rom for tro og livssynsmessig mangfold, sier dekanen.

Powered by Labrador CMS