Direktesending fra universitetet i bergen

Forskere skal forklare hvorfor det er krig i Ukraina

Onsdag kveld inviterer Universitetet i Bergen til møte med forskere for å forklare hvorfor det er krig i Ukraina. Følg sendingen direkte her fra klokken 17.00.

I Oslo demonstrerte mange mot Russlands invasjon av Ukraina.
Publisert

Universitetet i Bergen inviterer i dag til temamøte der spørsmålet er: «Hvorfor er det krig i Ukraina?»

— Fra mitt ståsted er det viktig å synligjøre det ukrainske perspektivet på det som foregår nå, sier Martin Paulsen.

Paulsen er instituttleder ved Institutt for fremmedspråk ved UiB, og har forsket både Ukraina og Russland. Han har også bodd en periode i landet som nå er invadert av Russland.

Onsdag kveld er han en del av panelet under arrangementet som du kan se i sin helhet her fra klokken 17.00 til 18.30.

Viktig å spre informasjon

Forskere med ekspertise på Ukraina og Russland har blitt viktige kilder i media for å forklare situasjonen i Ukraina. Paulsen er en av dem som er blitt brukt mye siden Russland annekterte Krim i 2014. Men når situasjonen eskalerte før jul hadde han egentlig bestemt seg for å takke nei til de fleste mediehenvendelser.

— Men da invasjonen kom ble det kjempeviktig for meg å stille opp. Det er viktig at vi i Norge får god informasjon og forståelse om hva som skjer. Da vil jeg bidra med det lille jeg kan, så en plattform som et temamøte ser jeg på som viktig, sier han.

Sjokkert av bildene

Tilbake i 2005 jobbet Paulsen selv som trainee på den norske ambassaden i Kyiv i Ukraina og kjenner fortsatt mange som bor der.

— Hvordan er det for deg å se hva som skjer der?

— Jeg er helt sjokkert. Jeg hadde egentlig ikke trodd at det skulle gå så langt. Det er vanskelig å ta innover seg at vi har en krig i Ukraina, erkjenner han.

I tillegg til Paulsen vil panelet bestå av ukrainer og førsteamanuensis Liliia Oprysk, som Khrono møtte tidligere denne uken.

Stipendiat Johanne Kalsaas har forsket på russisk media og kommunikasjon og vil være med i panelet. Det samme vil professor Knut Einar Skodvin, som har kjennskap til internasjonalt rett og internasjonal humanitærrett. Selve møtet ledes av mangeårig utenriksreporter Siri Lill Mannes.

Paulsen er også glad for å ha fått høre at ukrainske studenter vil stille på møtet.

— Å få en samtale med de som er berørt er jeg veldig glad for, sier han.

Powered by Labrador CMS