instituttsektoren

Forskningsinstitutt så mørkt på 2020. Men flere gikk med overskudd

Våren 2020 sendte flere forskningsinstitutt ut permitteringsvarsel til sine ansatte. Nå viser en fersk kartlegging at de fleste instituttene klarte seg godt.

Feiring og ballonger da forskningsinstituttet Norce ble etablert. Etter noen tøffe år økonomisk, og med nedbemanning i 2020, er Norce et av instituttene som melder at det gikk bedre enn forventet i det første koronaåret.
Feiring og ballonger da forskningsinstituttet Norce ble etablert. Etter noen tøffe år økonomisk, og med nedbemanning i 2020, er Norce et av instituttene som melder at det gikk bedre enn forventet i det første koronaåret.
Publisert Oppdatert

Sintef sendte ut permitteringsvarsel, og Norce både permitterte og sa opp ansatte: Instituttsektoren var svært bekymret for økonomien i fjor vår, da pandemien rammet landet. Nå viser en fersk kartlegging Forskningsrådet har gjort, som er sitert i Forskerforum, at det rett og slett ikke gikk så ille som instituttene fryktet.

— Situasjonen er prekær, sa Abelia-direktør Øystein Eriksen Søreide til Khrono tidlig i april i fjor.

Abelia er arbeidsgiverorganisasjonen for flere av forskningsinstituttene, og Søreide var bekymret etter at den første økonomiske krisepakken fra regjeringen ble offentliggjort. Men i slutten av mai kom det en såkalt grønn krisepakke, med blant annet en god slump penger til Forskningsrådet.

Nedgang for rene industriprosjekt

Sintef så for seg en nedgang på ti prosent, sier strategi- og kommunikasjonsdirektør Vincent Fleicher til Forskerforum.

Annonse

BLI VARSLET
OM SISTE NYTT

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

— Næringslivet har fått mer penger å søke på innenfor innovasjon og omstilling, så omstillingen og grønt skifte i norsk industri fortsetter, og i økende grad skjer dette ved hjelp av offentlig finansiering eller risikoavlastning, sier Fleicher.

Han sier at for industriprosjektene som ikke har offentlig medfinansiering har man sett en nedgang, mens det er en svak økning for prosjekt som har fått tilleggsfinansiering fra Forskningsrådet.

Kartleggingen fra Forskningsrådet viser at ekstraordinære utlysninger av midler gjennom nettopp Forskningsrådet har bidratt til at forskningsinstituttene kom bedre fra det første koronaåret enn fryktet. Det samme har ekstra grunnbevilgning gjort.

Khrono har tidligere skrevet at Norce har et bedre driftsresultat for 2020 enn for de to forrige årene.

Institutt som i stor grad er rettet inn mot offentlig sektor, som Institutt for samfunnsforskning i Oslo, har ikke merket noen nedgang i 2020.

Bekymret for 2021

Norce tror også på et bedre 2021.

— Vi har lagt opp til en svak vekst i forhold til inntektene i 2020. Det har blant annet sammenheng med dagens ordreportefølje og nye initiativ som «Grønn plattform» fra regjeringen som passer Norce svært godt, har fungerende konserndirektør Thor Arne Håverstad tidligere sagt til Khrono.

Men andre institutt er mer bekymret. Forskerforum skriver at instituttene til sammen har meldt inn et mulig inntektsbortfall på 326 millioner kroner i 2021. Dette er meldt inn til Forskningsrådet, og Asbjørn Mo, avdelingsdirektør Instituttpolitikk og sektorsamspill, sier at økonomiske kriser har en tendens til å ramme først ett eller to år etter at krisen oppstod.

– 170 av disse millionene er oppdrag for næringslivet. Men også estimert bortfall i oppdragsinntekter fra offentlig sektor er ganske høgt: i alt 46 millioner kroner, sier Mo til Forskerforum.

Han sier tallene gir grunn til uro.

Powered by Labrador CMS