Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ber Siri Hatlen lede gruppen som skal se på pengestrømmen i Forskningsrådet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Siri Hatlen skal se på pengestrøm i Forskningsrådet

Torbjørn Røe Isaksen mener det er verdt å lytte til kritikk fra produktivitetskommisjonen, og ber en ekspertgruppe, ledet av Siri Hatlen, granske pengestrømmen i Forskningsrådet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil ha en gjennomgang av bevilgningene til forskning gjennom Forskningsrådet, og de skriver i en pressemelding at hovedmålet med gjennomgangen er å øke kvaliteten i forskningen og redusere administrasjonskostnadene.

Fredag ble ekspertgruppen som skal granske pengestrømmen i forskningsrådet nøyere offentliggjort. Den skal ledes i av Siri Hatlen, styreleder ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)  og hun skal ha med seg professor og prorektor Kari Melby fra NTNU og professor Erik Arnold fra Technopolis-gruppen.

Marianne Aasen skeptisk

I slutten av mai stilte Marianne Aasen (Ap) kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen et skriftlig spørsmål om en ekspertgruppe som skal se på finansiering av norsk forskning. Ekspertgruppen ble annonsert i revidert nasjonalbudsjett.

Forskningsrådets leder Arvid Hallén undrer seg også over ekspertgruppen, mens de fem eldste universitetene brukte anledning for å fremme behov for best finansiering til de største og beste universitetene.

Les også: Marianne Aasen spør om finansiering av forskning

— Få mest mulig igjen for pengene

— Regjeringen har satset mye på forskning. Jeg er opptatt av at samfunnet skal få mest mulig forskning av høy kvalitet. Derfor setter vi nå ned et ekspertutvalget for å se at pengene brukes på best mulig måte, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding fra departementet.

Siri Hatlen er leder i Teknologirådet og for tiden styreleder i blant annet Entra Eiendom og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

— Jeg er glad for at vi har fått en ekspertgruppe med god kompetanse og lang erfaring. Jeg ser fram til å motta rapporten deres, sier kunnskapsministeren.

Norsk forskning kan bli bedre

Forskningsrådet er helt sentral i arbeidet med å utvikle forskningssystemet. En tidligere gjennomgang av Forskningsrådet viser at de oppnår gode resultater og bidrar til økt kvalitet i norsk forskning. Samtidig peker flere utredninger på at norsk forskning har potensial til å bli bedre.

Det er kanskje særlig innspill og kritikk fra Produktivitetskommisjonen som har vært synlig det siste året. Denne kritikken har igjen fått mye motbør blant annet fra Forskningsrådet.

Les også: Forskertopper om Rattsø-kommisjonen

— Dette viderefører satsingen på forskningskvalitet som vi varslet i langtidsplanen for forskning og høyere utdanning. Det er gjennomført store strukturendringer for å samle ressursene på færre, men sterkere universiteter og høyskoler. I tillegg er finansieringen av høyere utdanning blitt endret. Nå er det naturlig å se på midlene som går gjennom Forskningsrådet, sier Røe Isaksen.

Frist for gruppen er 1. februar

Ekspertgruppen skal levere sin rapport innen 1. februar 2017.

Gruppen skal hente inn innspill fra hovedstyret i Forskningsrådet og forskningsinstitusjoner i forbindelse med arbeidet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS