Direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen. Foto: David Engmo

Notert: Tre yngre norske forskere får utmerkelse

Notert. Forskningsrådets tre nye priser for unge fremragende forskere går til kreftforsker Kyrre Eeg Emblem, nanoteknolog Øivind Wilhelmsen og språkforsker Terje Lohndal. Hver pris er på 500.000 kroner og deles ut 1. mars.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskningsrådets priser tildeles for unge forskere deles ut til fremragende forskere under 38 år. To av tre av årets prisvinnere er ansatt ved NTNU.

— Det er tre forskere som allerede i ung alder har en imponerende karriere bak seg som vi hedrer med våre priser. Det er viktig å belønne den store innsatsen unge forskere legger ned i sitt arbeid. Vi trenger flere unge forskerhelter, sier Forskningsrådets administrerende direktør John-Arne Røttingen, i en pressemelding.

Kreftforskeren

Kreftforsker Kyrre Eeg Emblem (37 år) ved Oslo Universitetssykehus får prisen for unge fremragende forskere innenfor medisin, helsefag og biologi. Ved hjelp av MR-maskiner kan han forutsi hvordan ulike behandlingsformer fungerer på mennesker med kreft. Målet er å kunne forstå hvordan behandlingen påvirker sykdomsbildet og ut fra dette forutsi hvilke pasienter som har nytte av behandlingen.

Juryen er opptatt av at han med sin brede fagbakgrunn løser problemer på nye måter.

Overflateforskeren

Øivind Wilhelmsen (32) år og er forsker ved SINTEF og professor ved NTNU. Wilhelmsen forsker særlig på hva som skjer helt ytterst i gjenstanders overflater, og hvordan overflatens egenskaper kan utnyttes både i dagens og i fremtidens teknologi. Han får prisen for unge fremragende forskere innenfor matematikk, naturvitenskap og teknologi.

— Forskningen til Øivind Wilhelmsens har ledet til nye og originale ideer og bidratt til ny og økt forståelse av boble- og dråpedannelse på nano-skalanivå, skriver juryen i sin begrunnelse.

Språkforskeren

Terje Lohndal jakter på språkets grunnsteiner og forsøker å finne ut om det er spesielle mekanismer som styrer menneskets språkevne. Terje Lohndal er 32 år og professor i engelsk lingvistikk ved NTNU og professor ved UiT Norges arktiske universitet. Han ble utnevnt til professor bare 27 år gammel og får prisen for fremragende unge forskere innenfor humaniora og samfunnsvitenskap.

— Lohndals arbeider har hatt vidtrekkende implikasjoner for synet vårt på språklig struktur. Han har flyttet grenser og presentert nye perspektiver på teoretiske lingvistiske spørsmål, er juryens begrunnelse.

— Vi håper prisvinnerne kan tjene som inspirasjon for andre unge forskere og ungdom som vurderer forskning, sier Røttingen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS