Ga kastet sjef sluttpakke verdt 1,4 millioner

Vestlandets innovasjonsselskap er villige til å betale sin tidligere direktør gjennom mange år én årslønn for å slutte. Så hentet de raskt inn en erstatter som bare skal være der i noen måneder.

— Jeg syns vi har jobbet oss godt gjennom det, sier den nylig avgåtte direktøren.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av mars ble det kjent at det delvis universitets- og høgskoleeide selskapet VIS, Vestlandets Innovasjonsselskap, valgte å avsette direktøren sin, Anders Haugland.

Fakta

Vestlandets Innovasjonsselskap

VIS er selskapet og TTO-en (Technology Transfer Offices) som skal sørge for at forskning ved forskningsmiljøene i Bergen skal omsettes til kommersielle suksesser.

Siden oppstarten under navnet Bergen Teknologioverføring har Anders Haugland ledet selskapet.

VIS eies av:

 • Universitetet i Bergen
 • Helse Bergen
 • Havforskningsinstituttet
 • Siva
 • Høgskulen på Vestlandet
 • NHH Norges Handelshøyskole

I tillegg har VIS en rekke forskningspartnere:

 • Norce
 • Haraldsplass Diakonale Sykehus
 • Helse Fonna
 • Kunnskapsparken Sogn og Fjordane
 • Nofima
 • Sjukehusapoteka Vest

Til sammen har institusjonene 4000 forskningsårsverk og en forskningsbase på 5 milliarder kroner.

Haugland, som har ledet selskapet siden dets oppstart, sa at dette kom overraskende på ham, og at det ikke var han som hadde bestemt det.

Nå har Haugland signert en sluttavtale med VIS, som Khrono har fått innsyn i. Avtalen fastslår at Haugland beholder lønnen sin i 12 måneder, tilsvarende 1,4 millioner kroner.

120 000 kroner av denne summen skal ikke beskattes som lønn, men «ytes som studiestøtte til Haugland for å gikompetanse som kan nyttiggjøres ved søking av nytt arbeid hos annen arbeidsgiver».

Hauglands advokatutgifter i forbindelse med forhandlingen av denne avtalen dekkes også av VIS med inntil 100 000 kroner.

Haugland: Slike prosesser er krevende

På spørsmål fra Khrono om Haugland er fornøyd med avtalen svarer han:

— Ja, jeg har jo signert den. Det er en avtale som i mine øyne balanserer både den lange tjenestetiden min og resultatene som er oppnådd og styrets ønske. Den gir meg anledning til å reposisjonere meg, og tilstrekkelig med tid til å finne en ny og spennende lederjobb, sier han.

— Du har ikke fått deg ny jobb ennå altså?

— Nei, jeg er fremdeles ansatt i VIS, sier han.

Haugland fratrådte stillingen som administrerende direktør 1. mai, men har et arbeidsforhold med VIS fram til 30. juni.

— Har dette vært en ok prosess?

— Alle sånne prosesser er krevende for den som er objektet, for å si det sånn. Det gjelder også denne prosessen, men jeg syns vi har jobbet oss godt gjennom det, og funnet en løsning som fungerer for begge sider. Det har fungert forholdsvis greit, sier han.

— Noe av etterlønnen er satt av som en slags studiestøtte. Hva betyr det?

— Når man har stått i ilden og vært operativ så lenge som jeg har, har det også skjedd enormt mye underveis i måten ting blir gjort på. Jeg har klart å plukke opp mye underveis, emn det er en rekke ting det hadde vært kjekt å se nærmere på. Jeg er ikke ferdig med å designe den delen ennå, men har mange ideer om hvordan jeg vil bruke den tiden, sier han.

Ny konstituert direktør

Om sluttavtalen med Anders Haugland sier styreleder i VIS, Bjørn Østbø at styret har ment at det var riktig å komme fram til avtale om fratredelse.

— Og det ble realisert gjennom den avtalen som er inngått.

— Var det krevende å bli enige?

— Det har vært en forhandling, og vi er blitt enige, sier han.

Fra første mai har VIS ansatt Anne-Christine Fiksdal som midlertidig administrerende direktør. Fiksdal kommer fra Sbanken hvor hun var leder for kundeområdet.

Nylig ble det også kjent at Fiksdal er ansatt som CCO i oppstartsselskapet LifePlanner. Ifølge selskapets nettsider bistår hun «LifePlanner med kapitalinnhentning og kommersialisering, og vil etterhvert inngå i LifePlanner sitt styre».

Selskapet er medlem i VIS sitt inkubasjonsprogram. VIS skriver i en pressemelding at for at Fiksdals habilitet skal ivaretas, vil hun ikke delta i VIS sin behandling eller avgjørelser av spørsmål knyttet til LifePlanner.

Riktig med friske øyne

Styreleder i VIS, Bjørn Østbø sier til Khrono at Fiksdal er konstituert som midlertidig administrerende direktør men at stillingen vil bli lyst ut etter sommeren.

— Stine vil stå i stillingen til det blir ansatt en fast administrerende direktør. Man må ta høyde for at den konstituerte direktøren varer ut 2020, sier han.

— Er det sannsynlig at Fiksdal vil få jobben permanent?

— Hun er ikke avskåret fra å søke, men det er ikke noe jeg har hatt dialog med henne om, sier han.

— Hvor bra er det for kontinuiteten å kaste inn en leder bare for noen måneder?

— Hun er ikke den eneste ansatte, men en del av en ledergruppe som sikrer god kontinuitet. Vi har ment at det var riktig å få friske øyne inn på dette tidspunktet, sier han.

Powered by Labrador CMS