samordna opptak

Gode søkertall for juss: — Har truffet en nerve

De tre nye studieprogrammene i rettsvitenskap ved BI, Universitetet i Agder og Universitetet i Stavanger har alle gode søkertall.

10.000 søkere har et studium innen juss øverst på listen sin. At det nå er flere som tilbyr rettsvitenskap, ser ikke ut til å ha gjort at færre ønsker å studere juss ved Universitetet i Oslo.
Publisert Oppdatert

Etter at gradsforskriften for rettsvitenskap ble opphevet, har både BI, Universitetet i Agder og Universitetet i Stavanger opprettet nye studieprogram. Alle disse har gode søkertall. Det kom frem da Samorda opptak offentliggjorde sine søkertall 24. april. BI offentliggjorde sine tall allerede før helgen.

–Interessen for det nye studiet i rettsvitenskap er helt fantastisk. Vi har uten tvil truffet en nerve i markedet. Lanseringen av rettsvitenskap er et stort skritt for BI, men samtidig et resultat av et langsiktig og møysommelig arbeid. Vi har allerede opparbeidet oss mange års erfaring med å tilby et femårig utdanningsløp innen forretningsjuss og økonomi, sier rektor ved Handelshøyskolen BI, Karen Spens, i en sak på egne nettsider.

Interessen for det nye studiet i rettsvitenskap er helt fantastisk, sier Karen Spens, rektor ved BI.

1645 søkere har meldt seg til de 150 studieplassene.

Over 300 søkere

Universitetet i Agder har allerede hatt bachelorgrad i rettsvitenskap. Den har fått gode søkertall i år, med 5,3 søkere per studieplass. Den nye mastergraden er også svært populær, der er det 328 søkere til 40 planlagte studieplasser.

– Dette er svært gledelige tall. Vi er veldig fornøyde med at så mange ønsker å være del av det første masterkullet i rettsvitenskap ved UiA, sier dekan ved Handelshøyskolen ved UiA, Roger Normann, i en sak på egne nettsider.

— Samlet sett ser vi at muligheten til å tilby full juss-utdanning medfører en styrking av både fagmiljøet og interessen for å studere hos oss, sier Normann.

Hos Universitetet i Stavanger (UiS) er det 335 søkere til 30 planlagte studieplasser på den nye masteren i rettsvitenskap. Ifølge UiS har juss-masteren har hatt en tydelig effekt på søkingen til bachelor i rettsvitenskap, der antallet søkere til bachelor i rettsvitenskap økte med 28 prosent fra 2022.

— Det er veldig kjekt å se at søkerne strømmer til jusstudiene våre nå som vi endelig kan tilby full jussutdanning ved UiS. Dette er noe vi jobbet for veldig lenge, så vi gleder oss stort til de første masterstudentene i rettsvitenskap starter til høsten. Med så mange søkere per studieplass, ligger det an til å bli kamp om plassene, sier Ola Kvaløy som er dekan ved Handelshøgskolen ved UiS.

Som tidligere er det bachelor i toll, vareførsel og grensekontroll som er aller mest populært ved UiS.

5,1 søkere per studieplass

Tall fra Samordna opptak viser at 7,4 prosent av alle søkere har søkt et studium som tilhører området «juss». Dette inkluderer søkere til Politihøgskolen.

Totalt er det 10.104 søkere som har juss som førstevalg, og 5,1 førstevalgssøkere per studieplass.

Selv om det kommer nye studietilbud, er det fremdeles gode søkertall for de tre etablerte masterutdanningene i rettsvitenskap. Universitetet i Oslo har alene 9,6 førstevalgssøkere per studieplass til studiet som har oppstart om høsten. Søkertallet er 2159 for høsten 754 for våren. Universitetet i Bergen har 1926 søkere, noe som gir 5,1 søkere per studieplass, og UiT Norges arktiske universitet har 614 førstevalgssøkere — 4,1 per studieplass.

Også de andre tilbudene innen juss ser ut til å fylle studieplassene, flere av dem med god margin.

Saken er oppdatert mandag kl 19.45 med kommentar fra UiS. Søkertall til juss-masteren ved UiS er korrigert.

Powered by Labrador CMS