Film Jan storø

Godt om den voksne kvinnens seksualitet

Emma Thompson gir et godt portrett av kvinnen i sekstiårene som velger å kjøpe sex.

Daryk McCormack og Emma Thompson i Good Luck to you, Leo Grande. En severdig film, mener Khronos filmanmelder.

Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

En film om en godt voksen kvinnes seksualitet, hennes angst for å åpne opp for lysten og grep for likevel å gjøre noe med saken — og dessuten: det hele iscenesatt på et hotellrom? Ikke lett å lage film ut fra dette utgangspunktet.

Fakta

Good Luck to You, Leo Grande

Premiere: 26.08.2022

Skuespillere: Emma Thompson, Daryl McCormack

Sjanger: Komedie / Drama

Regi: Sophie Hyde

Nasjonalitet: Storbritannia

Aldersgrense med begrunnelse: 12 år

Språk: engelsk

Én mulig inngang er den seriøse, som kunne lede til et dyptpløyende drama – men i så fall kanskje også en i overkant seig og alvorlig fortelling. En annen måte å gå fram på kunne være å velge komedien – med det mulige problemet at temaet ble fleipet bort og gjort uvesentlig. En tredje mulighet kunne være å gjøre en slags kombinasjon av de to, skrive et godt manus som ivaretok begge de nevnte hensyn, og bruke skuespillere som makter å ivareta balansen i stoffet.

Det er akkurat dette regissør Sophie Hyde har gjort. Iallfall er det mulig å trekke en slik konklusjon når vi ser Good luck to you, Leo Grande, fordi den makter å være både seriøs og morsom på samme tid. Det seriøse blir ikke kjedelig, og det morsomme blir ikke flåsete. For det er nettopp slike blindveier fortellinger om sex noen ganger legger i vei på.

Og skuespillerne, de som har tatt på seg jobben med å levendegjøre stoffet, det er Emma Thompson og Daryl McCormack. De er begge perfekte valg for disse rollene. Thompson er den definitive veteranen, som ikke hadde behøvd å gjøre denne smått utleverende filmen, men som med inderlighet velger å utforme den ene karakteren til et helt menneske. McCormack er tilsvarende troverdig i sin rolle.

Historien går ut på at Thompsons karakter, den pensjonerte religionslæreren Nancy, leier inn eskorten Leo (McCormack) for endelig å oppleve ordentlig sex etter at hun er blitt enke. Hun dobbelt så gammel som ham, medbringende en seksualitet som har vært låst inne i et ekteskap og utført vanemessig på mannens premisser, men også uten kvinnens reelle engasjement og deltagelse. Leo viser seg å være vakker, men også varm og klok. De finner tonen, men også noe som peker i motsatt retning. Det fører til at Nancy må revurdere sin opplevelse og noen andre sider av livet sitt.

Good luck to you, Leo Grande er i stor grad en snakkefilm. En stram form, som den vi kan møte i teateret, preger filmen. Her er det kun få hendelser utenom dialogen. Men det skjer også ting som gir framdrift til fortellingen.

Fortellingen om den godt voksne seksualiteten – her den kvinnelige – bør trekke folk til kinoene.

Jan Storø

Fortellingen om den godt voksne seksualiteten – her den kvinnelige – bør trekke folk til kinoene. Vi får en underholdende film, som vi også kan nikke gjenkjennende til. Og altså skuespill av høy klasse.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Riktignok snakker den fram kjøp av sex som en god løsning for den frustrerte. Det vil nok noen publikummere ikke bejuble. Good Luck to you, Leo Grande blir en bedre film dersom vi legger bort denne problemstillingen, og heller fester oppmerksomheten på det som ellers ser. Filmen hadde forresten også tjent på en litt mindre dum tittel.

Nancy, som aldri har hatt en orgasme, fortjener den oppvåkningen hun kjøper seg. Men hvor typisk er hun? Det kan de som ser filmen diskutere når de har sett den. Nancy tilhører en generasjon der seksuell frigjøring sto på dagsorden. Likevel ble ikke tilværelsen helt slik for henne. Hun har levd «et annet sted», i troen på at det viktige var å dekke andres behov, sin manns i senga og sine elevers i klasserommet.

For det er ikke først og fremst realismen som er det viktige i Nancys historie. Det er behovet for å kunne kjenne på lyst og muligheten til å leve i ett med lysten, som er «saken». Noe av det hun trenger er å slutte å snakke seg bort fra det hun vil. Eventuelle moralske innvendinger mot å kjøpe sex blir raskt og vennlig satt på plass av Leo. Vi ser at hun hele tiden bringer med sin moral og at hun hindres av angst for egen lyst.

Men så har hun altså oppsøkt denne unge mannen, Leo. Og hun skjønner at her ligger det muligheter.

Powered by Labrador CMS