UiO betalte 68.000 for to taler

Omorganiseringen som skulle redusere penger brukt på administrasjon ved Universitetet i Oslo, ble rundet av med stivt prisede taler.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da jeg krysset over plassen på vei til xx-hus her forleden, kom jeg til å tenke på Sigurd Obstfelders dikt «Jeg ser».

Det fortalte universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe (bilde) i en lang, og halvt personlig juletale til de ansatte i Eiendomsavdelingen for to år siden, ifølge et taleutkast Uniforum har fått tilgang til. Talen var skrevet av pr-byrået Gambit på oppdrag for Lederstøtten. Til hvilket hus direktøren var på vei, hadde Gambit, som den gang var helt ferske som pr-rådgivere for UiO, tilsynelatende ikke noe forslag til.  

Regningen for talen, sammen med en tale til de ansatte i Sentraladministrasjonen, kom på 68 086 kroner.

— Helt vilt, synes Ole Martin Nodenes, som representerer de teknisk-administrativt ansatte i Universitetsstyret.

Lav bemanning

Helt vilt.

Ole Martin Nodenes

— Og så er det også det med taler, at de skal være personlige. Derfor skulle jeg ønske både rektor og universitetsdirektør skrev talene sine selv. Og om de trenger hjelp, bør det være fra noen på UiO, legger han til.

Senere skal ikke Gambit ha fått denne type oppdrag for UiO. At det ble gjort akkurat denne gangen, skyldtes ifølge kommunikasjonsdirektør Marina Tofting lav bemanning grunnet foreldrepermisjon. Det skal også ha blitt lagt ekstra ressurser i talene fordi avdelingene nettopp hadde gjennomgått store omorganiseringer.

Fikk innføring i IHR

Byråets tidsbruk på talene endte på 41,5 timer, altså rett over en vanlig arbeidsuke for en UiO-ansatt. Dette inkluderte blant annet en innføring i UiOs omorganisering Internt Handlingsrom (IHR). IHR ble gjennomført i 2011–2013 for å frigjøre penger fra administrasjon og til forskning og utdanning. Prosessen innebar blant annet at 50 millioner kroner ble fjernet fra Sentraladministrasjonens budsjetter over tre år.

IHR skulle frigjøre penger fra administrasjon og til forskning og utdanning. Er det da noe paradoksalt i det å kjøpe taler til 68 000 kroner for å markere gjennomføringen?

— Vi hadde lav bemanning på grunn av foreldrepermisjon og trengte derfor ekstra ressurser, gjentar kommunikasjonsdirektøren på e-post. Hun vil ikke intervjues muntlig om UiOs bruk av Gambit.

— De kan ikke UiO

Da UiO inngikk avtale med Gambit i 2013, var Nodenes blant kritikerne.

— Pr-byråene er en del av en trend og en bransje jeg ikke har noe til overs for. Jeg skulle ønske UiO holdt seg for god til å støtte opp om slike byråer, sa han den gang.

— Er du fremdeles kritisk til at UiO skal bruke penger på PR-byrå?

— Jeg står for det jeg sa sist. Generelt mener jeg det er viktig at UiO har kompetansen selv. At de bruker nærmere tre millioner kroner i året på Gambit, tyder dessuten på at man nærmest har permanente behov her. Tre millioner kroner i året er tre fulle stillinger.

— Gambit er eksperter?

— Ja, men samtidig kan de i utgangspunktet ikke UiO. Nå bruker vi tid og penger på å lære dem opp, og så kan de tjene enda mer penger ved å selge sektorkunnskapen videre. Rektor har vært synlig i hele sin periode, og det er bra og flott. Men det er ikke noen tvil om at enkelte oppgaver blir prioritert foran andre her på UiO, konstaterer Nodenes.

PR-byrået Gambit fikk 68 086 kroner fra UiO for å skrive denne hilsenen til de ansatte i Eiendomsavdelingen samt en tale til de ansatte i Sentraladministrasjonen. Begge talene ble framført av universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe. (Skjermdumpen viser kun et utdrag av talen.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS