høgskulen på vestlandet

Gunnar Yttri er ny rektor på Høgskulen på Vestlandet

Høgskolestyret vedtok torsdag at Gunnar Yttri skal etterfølge Berit Rokne som rektor.

Gunnar Yttri blei torsdag ansatt som ny rektor ved Høgskulen på Vestlandet.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert kl. 13.30 med intervju med Gunnar Yttri.)

Gunnar Yttri (53) blir ny rektor ved Høgskulen på Vestlandet. Det vedtok høgskolestyret torsdag.

Gunnar Yttri kommer fra stillingen som førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsvitenskap ved Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet (HVL).

Han underviser i historie og forsker på utdanningspolitikk og fornybar energi og lokalsamfunn. Gunnar Yttri har vært ansatt ved Høgskulen i Sogn og Fjordane sidan 2004 og har vært dekan i to perioder ved Avdeling for samfunnsfag.

Fakta

Høgskulen på Vestlandet

Høgskulen på Vestlandet (HVL) ble etablert 1.januar 2017 etter at høgskolene i Stord/Haugesund, Sogn og Fjordane og Bergen ble slått sammen.

Høgskolen har omlag 16.000 studenter og 1683 årsverk, hvorav 430 er administrative stillinger.

Ansatt rektor de fire første årene var Berit Rokne. Nå er Gunnar Yttri ansatt som rektor for peridoen fra 1. januar 2021 ut 2024.

Høgskolen har fem ulike studiesteder:

 • Bergen
 • Førde
 • Haugesund
 • Sogndal
 • Stord

Høgskolen har som mål om å bli universitet innen 2023.

Kilde: hvl.no

Yttri ble medlem i interimstyret ved Høgskulen på Vestlandet høsten 2016 og er i dag inne i sin andre periode som medlem i høgskolestyret.

Veldig glad påtroppende rektor

Det er en glad og ydmyk ny rektor for HVL vi snakker med rett etter at styrets beslutning ble offentliggjort.

Styret startet behandlingen av rektorsaken klokken 10.15 og 12.50 var saken avgjort og Yttri ansatt.

— Jeg er veldig glad. Jeg er glad på egne vegne også glad på vegne av høgskolen – dette kan bli veldig veldig bra, svarer Yttri når Khrono spør ham hva han føler akkurat nå.

Han trekker fram tre ulike kilder til at han er glad.

— Jeg er veldig glad for at jeg er vist tillit av styret ved at de har ansatt meg som HVL-rektor. HVL har et veldig bra styret, så det er den ene årsaken til at jeg er glad, forklarer Yttri og fortsetter:

— Det andre som gjør meg glad er at jeg på veien hit, og noe av grunnen til at jeg fant fram til at jeg ville søke jobben, var oppmuntrende stemmer og innspill fra ansatte ved samtlige fem campus. Det være seg fra Førde, Sogndal, Haugesund, Stord og Bergen, forteller den kommende HVL-rektoren.

— Det har vært kult å få den oppbackingen, og ekstra gøy når det går hele veien og styret også sier ja til meg som rektor.

Det tredje elementet Yttri trekker fram at han er stolt av å være førstevalget når han hadde så mange god konkurrenter, også blant de andre interne kandidatene.

«Lokalt forankret, av nasjonal betydning »

— Det har vært ytret noe om at det kanskje var heftet en svakhet ved dit kandidatur, koblet til ditt fotfeste fra Høgskulen i Sogn og Fjordane?

— Til slike stemmer har jeg bare det å si at de har misforstått noe helt essensielt i et globalisert Norge. Norsk historie er full av gode eksempler på at det ikke bare er mulig, men kan være en styrke å være lokalt forankret, bygge regionalt og samtidig være av nasjonal betydning, sier Yttri og legger til:

— Slikt tankegods havner i båsen for herskerteknikker hos meg. Det er handlingene som teller, og all min ferd i styret har handlet om å bygge Høgskulen på Vestlandet, og det skal jeg jo få enda mer anledning til nå.

Yttri selv må haste videre inn i resten av styremøtet. Nå skal han inn i samtaler med både styret og ansatte for å avklare ambisjoner og legge planer for sin rektorperiode.

— Jeg har høye ambisjoner for oss, men før jeg snakker høyt om disse skal jeg samsnakke med både styret og de ansatte, avslutter Yttri.

Fornøyd styreleder

Gunnar Yttri er dr.philos. i historie fra Universitetet i Oslo.

— Vi er svært godt fornøyd med å ansette Gunnar Yttri som den nye rektoren ved Høgskulen på Vestlandet, sier styreleder Arvid Hallén, i en pressemelding fra høgskolen.

— Vi mener Yttri er den rette kandidaten til å ta Høgskulen på Vestlandet videre med de målene og ambisjonene institusjonen har satt seg.

— De viktigste målene for HVL er å bli et profesjons- og arbeidslivsretta universitet med fem levende campus som tilbyr attraktive utdanninger og med forskning av høy kvalitet som støtter utdanningene våre innen helse, skole og barnehage og økonomiske og teknologiske fag, sier Hallén.

Den nye rektoren tiltrer stillinga 1. januar 2021, og er tilsett i åremålsperioden 2021-2024.

Sju søkere, hvorav fire interne

Søknadsfristen til stillingen som rektor gikk ut 2. august. Sju navn sto på søkerlisten.

Flere søkere er interne:

 • Førsteamanuensis Gunnar Yttri (53)
 • Instituttleder ved Institutt for økonomi og administrasjon Tom Skauge (64)
 • Dekan Asle Holthe (59) fra Fakultet for lærarutdanning, kultur og idrett
 • Prorektor Gro Anita Fonnes Flaten (47)

To eksterne har også søkt stillingen:

 • Arild Hovland (59), dekan ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap ved Universitetet i Søraust-Noreg
 • Jan Petter Hansen (57), tidligere instituttleder ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen, og nåværende prefekt ved Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Og i tillegg, altså: 62 år gammel mann, unntatt offentlighet

Powered by Labrador CMS