Statssekretær Bjørn Haugstad (H). Foto: Henriette Dæhli

Bla, bla og motsigelser fra statssekretær Haugstad

Professor i offentlig politikk Noralv Veggeland, mener det er skremmende at regjeringa er så innelukket i sin målstyringsboble at han ikke ser alternativer.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg skrev innlegget «Blåblå målstyring gir demokratisk underskudd og større byråkrati» i Khrono 18. februar. Motsvaret fra statssekretær Bjørn Haugstad (H) kom 21. februar. Mye bla bla og motsigelser fra hans side, men la meg ta opp noen punkter i hans tilsvar. Dette at regjeringen driver på med «blåblå målstyring» avviser han. Men samtidig sier han«at målstyring er statens styringsfilosofi». Ja vel, så er det altså slik

Han sier at det hadde «vært interessant å utfordre Veggeland på hvilke alternativer han ser for seg, utover laissez faire». Så innelukket er han blitt i sin målstyringsboble at han ikke ser alternativer. Skremmende.

Jeg skriver at nås ikke målene til et universitet eller en høgskole blir det budsjettkutt som sanksjon. Dette er sannsynlig, men statssekretæren sier «påstanden er bare tull, ganske enkelt fordi vi ennå ikke har konkludert hvordan vi skal knytte økonomi til disse avtalene». Riktig, men vi får se.

Jeg skriver at Stortinget vil miste styring ved målstyring og inngåtte utviklingsavtaler mellom stat og universitetene og høyskolene. Dette avvises sterkt. Feil. Vi alle vet at det blir de utøvende myndighetene som vil forvalte målstyringen og avtaler på grunnlag av fullmakter og forskrifter. 

I sitt tilsvar ser han kun et problem. Det er «fristelsen til å blande inn for mye aktivitetsstyring, det vil si at eier ikke bare styrer på mål og resultater, men også på hvilke aktiviteter som skal gjennomføres og kanskje også hvordan de skal gjennomføres». - Så har statssekretæren forstått noe, for nettopp slik kan universitet og høyskoler miste sin autonomi.

Så innelukket er han blitt i sin målstyringsboble at han ikke ser alternativer.
Skremmende.

Noralv Veggeland

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS