dødsdømt forsker

Henrettelsen av iransk-svensk akademiker kan bli utsatt

Iran vurderer å utsette henrettelsen av den iransk-svenske akademikeren Ahmadreza Djalali som var planlagt innen 21. mai, opplyser iranske myndigheter.

Ahmadreza Djalali er gjesteforsker ved Vrije Universiteit Brussel. I november 2020 var det en demonstrasjon i byen, like ved Irans ambassade, til støtte for forskeren.

Iran vurderer å utsette henrettelsen av den iransk-svenske akademikeren Ahmadreza Djalali som var planlagt innen 21. mai, opplyser iranske myndigheter.

Det er Djalali og hans advokater som har bedt om at henrettelsesdatoen utsettes, opplyser Saeed Khatibzadeh, talsperson for utenriksdepartementet i Iran.

– Det blir vurdert. Rettsvesenet må naturligvis følge opp saken, sa han.

Djalali arbeidet tidligere som forsker i katastrofemedisin ved Karolinska Institutet utenfor Stockholm. Da han i 2016 besøkte Iran for å forelese, ble han pågrepet av landets sikkerhetstjeneste.

Slo alarm om helsetilstand

Det er nå vel et år siden tyske og svenske universitetsrektorer gikk ut og forlangte øyeblikkelig løslatelse.

Brevet kom etter at FNs menneskerettighetseksperter nylig slo alarm om helsetilstanden for Djalali.

— Situasjonen til Djalali er forferdelig. Han er blitt holdt i isolasjon i over hundre dager, med en konstant fare for å bli henrettet hengende over seg, het det i en uttalelse fra FN-ekspertene.

Også norske rektorer har protestert mot Djalalis dom. Det samme har Scholars at risk, og også ledelsen ved Vrije Universiteit Brussel (VUB), hvor Djalali er gjesteforsker. De har bedt EU om å ta grep. Det samme har de svenske EU-parlamentarikerne

Forsvarte turen

I 2017 fant en iransk domstol Djalali skyldig i å ha gitt opplysninger om to iranske atomforskere til den israelske etterretningstjenesten Mossad. Begge forskerne ble senere likvidert.

— Turen handlet utelukkende om markedsføring av svensk høyere utdanning, sa prosjektleder ved Lunds universitet, Majid Mahdi, til SVT i desember 2020.

Djalali fikk svensk statsborgerskap i februar 2018.

Powered by Labrador CMS