Christieprisen

Her er årets vinner: — Evner å skape rom for begeistring

Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) er årets vinner av Christieprisen ved Universitetet i Bergen, som har en verdi på 250.000 kroner

-Prisen gir oss ekstra pågangsmot, sa festivalleder Kristian Fyllingsnes som mottok Christieprisen 2024 sammen med tidligere festivalleder og primus motor Tor Fosse.
Publisert Oppdatert

«Årets vinner har over flere tiår skapt en unik møteplass for studenter, forskere, skoleelever og andre bergensere. Vinneren evner å skape rom for begeistring, undring, innsikt og debatt om aktuelle forskningstema med sitt solide og samfunnsaktuelle program år etter år.»

Fakta

Vinnere av Christieprisen

  • 2023 - Leif Ove Larsen
  • 2022 - Kunstmuseet KODE
  • 2021 - Gunnstein Akselberg og Linda Eide
  • 2019 - Jan Einar Greve
  • 2018 - Dan Olweus
  • 2017 - Frank Aarebrot
  • 2016 - Litteraturhuset i Bergen
  • 2015 – Christian Rieber, GC Rieber Fondene
  • 2014 – Sjur Holsen, tidlegare politisk redaktør i BT, (post mortem)
  • 2013 – Bjerknessenteret for klimaforsking
  • 2012 – Studentersamfunnet i Bergen
  • 2011 – Arno Vigmostad og Arnstein Bjørke, forleggarar
  • 2010 – Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd

Det skriver Christiepris-juryen i sin begrunnelse for vinneren av Christieprisen 2024, nemlig Bergen Internasjonale Filmfestival, på folkemunne bedre kjent som BIFF.

Samhandling

Hvert år deles Christieprisen ut til en person eller institusjon som har bidratt til å fremme og synliggjøre Universitetet i Bergens sentrale rolle i samfunnsutviklingen.

Formålet med prisen er å vise verdien av samhandling mellom Universitetet i Bergen og omverden og hvordan forskning og utdanning bidrar til nyskaping innenfor kultur-, nærings og samfunnsliv.

I 2023 var det instituttleder professor ved Institutt for informasjon og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, Leiv Ove Larsen, som fikk prisen for sitt arbeid med å etablere kunnskapsklyngen i Media City Bergen (MCB).

Året før var det KODE Kunstmuseer og komponisthjem som ble hedret med diplom og en sjekk på 250.000 kroner.

33 prosent studenter

I 2024 er det altså BIFF som får prisen.

Festivalen har vært arrangert årlig siden 2000. BIFF har et omfattende program av både fiksjons- og dokumentarfilm, og har landets største filmtilbud til skoleelever. Med besøkstall på rundt 50.000 de siste årene, har BIFF etablert seg som den største filmfestivalen i Norge.

Skolevisningene på BIFF trekker ca. 25.000 barn og unge til kinoene hvert år. Skoleprogrammet bidrar til et tidlig møte mellom ungdommer, forskere og forskning, noe som kan inspirere til fremtidige karrierevalg. Forskere fra UiB bidrar også til læremateriell som distribueres til skolene i forkant av festivalen, og det syns vi er en god måte å synliggjøre forskning ved UiB til unge mennesker, skriver juryen i sin begrunnelse.

BIFFs aktive bidrag inn i studentkulturen er avgjørende. 33 prosent av BIFF sitt publikum er studenter. Studenter utgjør i tillegg en stor andel av den frivillige innsatsen. Festivalen er med andre ord en viktig møteplass der man knytter kontakter og vennskap, spesielt blant internasjonale studenter i Bergen, står det videre.

Les hele begrunnelsen i denne faktaboksen:

Fakta

Årets vinner har over flere tiår skapt en unik møteplass for studenter, forskere, skoleelever og andre bergensere. Vinneren evner å skape rom for begeistring, undring, innsikt og debatt om aktuelle forskningstema med sitt solide og samfunnsaktuelle program år etter år. Vinneren har også vist en unik vilje til å skape gode samarbeidsarenaer som bidrar til å gjøre universitetets forskning tilgjengelig for allmenheten og ikke minst for skolelever og fremtidige studenter

Bergen internasjonale filmfestival har vært arrangert årlig siden 2000. BIFF har et omfattende program av både fiksjons- og dokumentarfilm, og har landets største filmtilbud til skoleelever. Med besøkstall på rundt 50.000 de siste årene, har BIFF etablert seg som den største filmfestivalen i Norge.

Skolevisningene på BIFF trekker ca. 25.000 barn og unge til kinoene hvert år. Skoleprogrammet bidrar til et tidlig møte mellom ungdommer, forskere og forskning, noe som kan inspirere til fremtidige karrierevalg. Forskere fra UiB bidrar også til læremateriell som distribueres til skolene i forkant av festivalen, og det syns vi er en god måte å synliggjøre forskning ved UiB til unge mennesker.

BIFFs aktive bidrag inn i studentkulturen er avgjørende. 33% av BIFF sitt publikum er studenter. Studenter utgjør i tillegg en stor andel av den frivillige innsatsen. Festivalen er med andre ord en viktig møteplass der man knytter kontakter og vennskap, spesielt blant internasjonale studenter i Bergen. Regelmessig står BIFF bak filmvisninger på Det Akademiske Kvarter i samarbeid med Bergen filmklubb. UiB sine mediestudenter får verdifull praksis gjennom BIFF-TV, der de får opplæring i tv-produksjon, intervjuer gjester og publikum, samt publiserer filmene på festivalens nettsider.

BIFF har siden 2014 vært en viktig plattform for forskningsformidling, særlig gjennom forskningsdokumentarserien «Gulluglen», hvor vitenskapelig ansatte fra UiB hvert år kårer årets beste dokumentarfilm. I juryen til menneskerettighetsprogrammet «Checkpoints» er også UiBs akademikere representert. I dette programmet har man lang tradisjon for å knytte sammen forskere fra UiB med tilreisende gjester til panelsamtaler.

BIFF er ikke bare en festival som pågår over en drøy høstuke. Det vises BIFF-filmer nesten ukentlig gjennom hele året i Bergen Kino og på UiB, ofte med innledninger av UiB-ansatte. BIFFs datterfestival Cine Latino, som viser latinamerikanske filmer som ikke får ordinære visninger i Norge, er et tett samarbeid med Institutt for fremmedspråk, Institutt for politikk og forvaltning og Centre on Law and Social Transformation på UiB.

Mange andre forskningsmiljø har fått til samarbeid med festivalen om visninger av temaspesifikke filmer og påfølgende panelsamtaler: Opplev Marineholmen, Bergen School of Global Studies, SkeivForsk og Skeivt Arkiv, er noen eksempler.

BIFF tilrettelegger for et unikt formidlingssamarbeid med Universitetet i Bergen. Det er et samarbeid til gjensidig utvikling og med resultater som kommer institusjonene selv og den brede offentlighet til gode.

Powered by Labrador CMS