rangering

Her er Nordens beste universitet

De svenske universitetene Lund, Uppsala og Kungliga Tekniska Högskolan er de beste universitetene i Norden. Det kommer fram i en ny rangering.

Lunds universitet ble grunnlagt allerede i 1666. Det har omlag 47.000 studenter fordelt på fire campus.

QS World University Ranking er sett på som en av de mest sentrale universitetsrangeringene. Da den ble offentliggjort i juni i år, var det tre amerikanske og to britiske universitet som var på topp fem.

Fakta

Universitetsrangering

  • Det finnes en rekke internasjonale rangeringer. Den eldste kjente er Tong University Academic Ranking of World Universities (ARWU), ofte omtalt som Shanghai-rangeringen, som i motsetning til de fleste andre tilsvarende rangeringer ikke har med omdømmefaktoren som en av kriteriene.
  • Andre kjente rangeringer er QS World Univerity Rankings, CWUR (Center for World University Rankings) og Times Higher Education (THES).

I tillegg til hovedrangeringen er det for andre år på rad laget en egen rangering for universitet i Europa. Her er resultatene litt ulike fra i hovedrangeringen.

Her er det ETH Zürich, Eidgenössische Technische Hochschule, som er helt på topp. Den tekniske høgskolen har røtter tilbake til 1854. 

Fjorårets topprangerte Oxford i Storbritannia er nå plassert som nummer tre — også slått av Imperial College London.

UiO nummer ni

Ser man på de nordiske landene, er det Sverige som gjør det best. Lund er plassert som det 13. beste universitetet i Europa. De to neste nordiske er Uppsala og Kungliga Tekniska Högskolan, begge i Sverige. Københavns universitet er fjerde beste nordiske, før Universitetet i Oslo er nummer ni. Da er det også to finske universitet; Aalto og Helsinki, foran på listen.

Både Lund og Stockholm klatrer mange plasser sammenlignet med fjorårets rangering. Det gjør også NTNU, som går fra 99. til 95. plass.

Totalt har Sverige 11 universitet med på rangeringen. Finland har ti, Danmark og Norge seks hver, mens Island har to.

QS-rangering Norden

Institusjon Rangering i Norden Rangering i Europa
Lunds universitet113
Uppsala universitet225
Kungliga Tekniska Högskolan327
Københavns universitet433
Aalto university541
Stockholms universitet644
Helsingfors universitet746
Universitetet i Aarhus853
Universitetet i Oslo964
Danmarks Tekniske Universitet1069

Ser på utveksling og publiseringer

Rangeringen har målt flere ting, som akademisk rykte og globalt engasjement. Her er det blant annet sett på både siteringer og vitenskapelige publiseringer og på hvor mange innreisende utvekslingsstudenter man har.

For sistnevnte kategori er Universitetet i Bergen plassert som det beste i Norden, og på totalt 13. plass.

Rangeringen har sett på hele 685 institusjoner i 42 land. Av disse er ti nye av året. 258 har klatret, 301 har falt, og de siste 115 er stabilt plassert.

QS-rangering av europeiske universitet

Institusjon Rangering i Europa Rangering i verden
ETH Zurich17
Imperial College London22
University of Oxford33
University of Cambridge45
University College London59
The University of Edinburgh626
The University of Manchester733
King´s College841
Université PSL924
École Polytechnique Fédérale de Lausanne1026

— Edruelig forhold

Hvor seriøst man skal ta slike rangeringer, er noe som tidvis blir diskutert. I fjor sa Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo, at han hadde et avslappet forhold til QS-rangeringen.

— Det er nok mange som jobber strategisk med den, men det gjør man ikke i Norge. Derfor mener jeg at norske universiteter skal være ganske avslappet, sa Stølen.

I år klatrer både Universitetet i Stavanger og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på verdensrangeringen. Uten at universitetenes ledere tok av da Khrono snakket med dem i juni.

— Vi må ha et litt edruelig forhold til slike rangeringer, sa NMBU-rektor Siri Fjellheim.

Powered by Labrador CMS