QS-ranking

Internasjonal rangering: Ni norske fag inne for første gang

Ni norske institusjoner er representert på den årlige fagrangeringen til QS University Rankings.

Anne Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi ved Institutt for Naturforvaltning ved NMBU. NMBU er fortsatt i verdenstoppen blant ledende universiteter innen jord- og skogbruk.
Publisert

QS World University Rankings publiseres hvert år i juni. I tillegg lages en mindre kåring, kalt QS World University Rankings by Subject. Den er offentliggjort i dag. 

Fakta

QS World University Rankings

Det er 14. gangen kåringen QS World University Rankings by Subject lages. Det er en underkategori til den bredere rangeringen QS World University Rankings.

QS-rangeringen anses som en av verdens tre mest brukte universitetsrangeringer.

Rangeringen som presenteres nå, baserer seg på resultatene publisert i juni 2023, men rangeringen nå er gjort innenfor ulike fagfelt.

Hovedrangeringen baseres på følgende parametere, men vektingen vil være litt ulik innenfor de ulike fagområdene:

  • Akademisk fagfellevurdering (40%)
  • Antall vitenskapelige siteringer (20%)
  • Forholdstallet antall ansatte versus antall studenter (20%)
  • Arbeidsgivervurdering (10%)
  • Antall internasjonale ansatte (5%)
  • Antall internasjonale studenter (5%)

Over 16.000 universitetsprogram på 1500 universitet i 95 land og territorier rangeres innenfor 55 akademiske disipliner, med tilhørende underkategorier. 

Metode og vekting er skreddersydd til hvert emne, dermed er ikke rangeringen lik i alle fag. Listene går fra enkeltvis nummerering, men går på de fleste listene på et punkt over til grupper á 50 plasser, slik som 51-100, 101-150, etc. 

Kilde: https://www.topuniversities.com/subject-rankings 

Det er ni norske institusjoner som er med på rangeringen, og fem av dem med nye fag inne på lista.

Klart flest representerte fagområder på listen har Universitetet i Oslo (UiO), som har 40 fagområder inne. Av disse har 11 fått en lavere rangering enn sist, 17 forblir på samme rangering, 10 får en høyere rangering og 2 fag er nye for året. 

Over 16.000 universitetsprogram ved 1500 universitet i 95 land og territorier rangeres innenfor 55 fagområder. Rangeringen som gjøres baserer seg på fem faktorer, deriblant akademisk omdømme, arbeidsgiveromdømme og sitering per antall. 

NMBU i verdenstoppen

NMBU er universitetet som gjør det aller best av de norske innenfor et fagområde, og det gjelder jord- og skogbruk. I fjor var NMBU oppe på en svært god 6. plass, opp fra en 9. plass året før. I 2024 går universitetet ned til en 11. plass, men fortsatt i verdenstoppen. 

Norges musikkhøgskole (NMH) har et fagområde som tidligere år har ligget på topp-10 listen, med en 9. plass i 2023, men i 2024 havner de på en 21. plass.

— Overordnet tenker jeg at man skal ta slike kåringer med en klype salt. Samtidig er jeg redd vi her ser effekten av noe regjeringen har pålagt oss å gjøre: å kreve inn studieavgift fra alle studenter fra utenfor EØS-området. På NMH er den på 380.000 kroner i året, og det er selvsagt en stor ulempe for det internasjonale omdømmet. De kvalitetene som gjør at vi flere år har ligget på topp ti sammen med Paris, Wien, New York og London, har NMH fortsatt, sier rektor Astrid Kvalbein til Khrono. 

Med 40 plasseringer på lista har UiO klart flest fagområder i rangeringen. 

Neste på lista er NTNU med 29 fagområder i rangeringen, og Universitetet i Bergen  med 26 fagområder. 

Den beste plasseringen for et fagområde ved UiO er 38. plass, og det er anatomi og fysiologi. NTNU sin besteplassering er en 33. plass, og det er fagområdet som i rangerngen er kalt ingeniørfag innen mineral og gruvedrift. 

Første året på lista

Det er mange norske institusjoner som har med nye fag på lista. Det gjelder UiT Norges arktiske universitet, som får inn jord- og skogbruk på lista i gruppen plassert på plass 401-450, mens Handelshøyskolen BI får inn økonomi og økonometri i gruppen 201—250. 

Både Universitetet i Bergen (UiB) og UiO får inn handel og administrasjonsfag i henholdsvis gruppen 501—550 og 451—500. UiO har også fått inn statistikk og operasjonsanalyse i gruppen 151—200.

Fakta

Slik ser totalskåren ut for de norske institusjonene:

Handelshøyskolen BI: 4 totalt. 1 ny, 2 ned og 2 likt. 

Norges Handelshøyskole: 2 totalt, begge går ned.

NMBU: 5 totalt. 2 er nye, 2 går ned og 1 er lik. 

Universitetet i Oslo: 40 totalt. 2 er nye, 10 går opp, 11 går ned og 17 er likt. 

Universitetet i Bergen: 26 totalt. 1 er ny, 2 går opp, 6 går ned, 17 er likt. 

NTNU: 29 totalt. 2 er nye, 7 går opp, 13 går ned og 7 er likt. 

UiT Norges arktiske universitet: 6 totalt. 1 er ny, 1 går opp og 4 går ned. 

Norges musikkhøgskole: 1 totalt, går ned.

Kunsthøgskolen i Oslo: 2 totalt. 1 går opp, 1 er likt.

I tillegg får NTNU for første gang inn sosiologi i gruppen 301—350 og ingeniørfag innen mineral og gruvedrift på 33. plass. 

NMBU får inn veterinærstudier på 51—70. plass, og livsvitenskap og medisin på 451—500. 

Prestisje eller kjøpt og betalt? 

Det best rangerte universitetet i rangeringen er Harvard universitet, som har kapret 1. plass i 19 fagdisipliner. MIT er nummer to, på 1. plass i 11. fagdisipliner. 

Frankrike har flest internasjonale samarbeid, med 23 topp 10-plasseringer for internasjonalt forskernettverk. 

Det er likevel ikke alltid bare positivt med slike rangeringer. En studie fra 2021 konkluderte med at kjøp av tjenester fra rangeringsaktører kan få universiteter til å klatre på rangeringer.

Om den totale kåringen QS World University Rankings har UiO-rektor Svein Stølen tidligere sagt at hans forhold til den er ganske avslappet. Blant annet er det institusjoner som bruker midler på å bli framsnakket fordi omdømme er en del av rangeringskriteriene. 

Stølen har selv fått tilbud om slik framsnakking på e-post, noe han sier nei til.

— Jeg har derfor ikke det beste forholdet til denne rangeringen. Det er nok mange som jobber strategisk med den, men det gjør man ikke i Norge. Derfor mener jeg at norske universiteter skal være ganske avslappet, sa Stølen til Khrono den gang. Powered by Labrador CMS