Kandidat til fagpolitisk ansvarlig i arbeidsutvalget for Studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus, Marte Raknerud Hoel, vektlegger betydningen av mer praksis i dette innlegget. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Studentvalg: Ønsker praksis på alle studier

Marte Raknerud Hoel vil bli fagpolitisk ansvarlig i Studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus og ønsker seg praksis på alle studieretninger.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) kommer mest sannsynlig i løpet av kort tid til å bli et profesjonsuniversitet. Studieløpet skal forberede studentene på hvordan arbeidshverdagen blir seende ut. Det er en gyllen mulighet til å finne ut om denne retningen er noe for studenten. Det kan også bidra til større motivasjon i faget etter som man tar teori i bruk i praksis.

Nå er det på tide at HiOA tar grep i satsingen på praksis i studieløpet. Første steg til mer fokus på praksis er å integrere det som en del av alle studier. Jo flere praksisperioden man har, desto flere retninger innenfor det fagfeltet får man prøvd ut. Praksis har de allerede på yrkesrettede utdanninger på videregående, så hvorfor krever ikke skolen mer praksis for studenten? Praksis er en utrolig viktig del av studieløpet og HiOA har fortsatt en vei å gå. Det er i tillegg fortsatt noen retninger som ikke har praksis i det hele tatt. I satsingen på mer praksis, er det viktig at dette kommer ut på nettsidene til HiOA. Det er mange studenters første møte med HiOA.

Dersom studenten med noen tastetrykk kan se at man har praksis i 5.semester og forslag til arbeidsplass, har man allerede der ha lagt en pekepinn. Studenten får større innblikk i hva man kan gjøre etter endt utdanning. HiOA skal bli kjent for praksisen sin, og da er det viktig at dette reflekteres på alle studieretninger. HiOA må bruke praksis som lokkemiddel for alt det er verdt. Det har blitt kjent at studenter velger HiOA fremfor UiO, mye grunnet praksisen.

Det faktum at man kommer seg ut i arbeidslivet er mer appellerende enn å kun lære det teoretiske, for å så prøve seg i arbeidslivet etter endt studium. Med erfaring fra praksis, blir i tillegg studenten mer attraktiv for arbeidsgiver. Dette er mange studenters mulighet til arbeidsplass etter endt studium. Det er utrolig viktig å bruke tidligere studenter for alt det er verdt. Disse studentene burde dele av sine erfaringer fra praksisfeltet så tidlig som mulig, slik at studenten får tid til å reflektere over hva slags arbeidsplass hun/han har lyst til å sjekke ut.

Jo tidligere studentene får vite at de skal i praksis og hva slags arbeidsoppgaver de kan ha, jo bedre utbytte blir det av praksisen for hver enkelt student. Det er mange måter å bedre praksiskulturen på HiOA. Veien å gå er å starte med å innføre praksis i ALLE retninger, så markedsføre det for alt det er verdt på hioa.no med hjelp av studenter som allerede har vært i praksis. Det er på tide å tenke nytt og gi rom for læring, slik at HiOA i fremtiden kan bytte navn til noe mer profesjonsrettet. 

Det har blitt kjent at studenter velger Høgskolen i Oslo og Akershus fremfor Universitetet i Oslo, mye grunnet
praksisen.

Marte Raknerud Hoel

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS