Høgskolen i Østfold kan bli til Høgskolen i Viken. Et navnebytte skal nå utredes. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Kan bli Høgskolen i Viken når Østfold forsvinner som fylke

Navn. Østfold fylke blir en del av region Viken fra 1. januar, men hva med Høgskolen i Østfold? Navnebytte til Høgskolen i Viken eller andre navn vurderes nå.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved Høgskolen i Østfold diskuterte et mulig navnbytte for lukkede dører på styremøtet i mars.

Bakgrunnen er at Østfold fylke opphører og blir en del av regionen Viken fra 1. januar 2020, sammen med Akershus og Buskerud.

Spørsmålet til styret var om man skulle ta følgene av at Østfold blir en del av storregionen Viken fra 1. januar og bytte navn til Høgskolen i Viken. Konklusjonen var at det er behov for en grundigere prosess.

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen

«Navneendring i forbindelse med ny region», heter saken, men noe mer informasjon er ikke å finne, hverken i sakspapirene eller i protokollen for styremøtet. Styresaken er unntatt offentlighet med henvisning til paragraf 23 i Offentlighetsloven; «Unntak av omsyn til det offentlege sin forhandlingsposisjon m.m.»

Skal utredes nærmere

Fungerende rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, opplyser til Khrono at spørsmålet om navneendring var oppe til diskusjon i styret 12. mars, men at saken ble sendt tilbake til administrasjonen for å utredes nærmere.

— Spørsmålet til styret var om man skulle ta følgene av at Østfold blir en del av storregionen Viken fra 1. januar og bytte navn til Høgskolen i Viken. Konklusjonen var at det er behov for en grundigere prosess og at en eventuell navneendring må utredes og forankres bedre, sier Jelsness-Jørgensen.

Han sier videre at styret så et behov for å utrede nærmere fordeler og ulemper ved et navnebytte og hva som eventuelt kunne være alternative navn.

— Det er ikke slik at Østfold-navnet vil forsvinne helt, men det vi ser som en stor endring er jo at Østfold fylkeskommune opphører og bli en del av storregionen Viken med hovedsete i Sandvika. Uansett er det ikke et intenst behov fra vår side å bytte navn, understreker han.

Selv om Østfold-fylket forsvinner, så vil Østfold-navnet bestå blant annet i Indre Østfold kommune, som opprettes fra 1. januar 2020 etter en sammenslåing av fem kommuner.

Har ambisjoner utover Østfold

Ville Høgskolen i Viken vært det rette navnet? Viken er jo veldig mye større enn Østfold?

Høgskolen i Østfold har større utfordringer enn navnet, ifølge fungerende rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen. Foto: HiØ

— Vi må jo ha ambisjoner om å levere til en større region, blant annet etter- og videreutdanning, sier Jelsness-Jørgensen, som legger til at dette ikke er en sak som er veldig høyt prioritert.

Har andre saker som er viktigere

Saken kommer til å komme opp igjen i styret, men ifølge Jelsness-Jørgensen er det ikke bestemt når.

— Navnet er ikke den viktigste saken vi holder på med om dagen, sier han.

På styremøtet 25. april sto blant annet tilstandsmeldingen for 2018 på dagsorden. Der står det at høgskolen har flere utfordringer, blant annet med svak rekruttering til grunnskolelærerutdanningen, spesielt til trinn 1-7, og at flere av de nye masterstudiene tilsynelatende ikke ser ut til å treffe markedet godt nok. Videre at gjennomstrømmingen er for dårlig og at høgskolen sliter med å skaffe eksterne forskningsmidler.

Flere endrer navn

Østfold-navnet forsvinner på en del områder neste år. «Østfolds identitetsbyggere spises opp av Viken», skrev Fredrikstad-avisen Demokraten i fjor høst.

Blant annet er NHO Østfold allerede blitt en del av NHO Viken Oslo og Østfoldkonferansen ble arrangert for siste gang i januar i år.

Fagskolen i Østfold har foreløpig ikke noe nytt navn klart.

— Hva vårt navn blir i løpet av 2020 vil først bli avklart når det nye fylkestinget i Viken er etablert. Dette vil skje etter kommune- og fylkestingsvalget til høsten, sier rektor Ketil Solbakke ved Fagskolen i Østfold.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS