Marit Eggen og Høgskulen på Vestlandet (HVL) inviterer studenter til idègenereringsevent i Bergen med søkelys på psykisk helse hos unge. Foto: Jan Willie Olsen

Studenter skal løse psykiske utfordringer

Samarbeid. I 2018 viste en undersøkelse at 29 prosent av studentene hadde psykiske plager. Marit Eggen håper innovasjon kan være til hjelp.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2018 svarte 29 prosent av studentene at de hadde psykiske plager. Det viste gjennomsnittskåren på indikatoren HSCL-25 den gang. Høgskulen på Vestlandet (HVL) inviterer nå studenter til å klekke ut en løsning på dette problemet.

— Det er en veldig aktuell problemstilling. Flere prøver å finne gode løsninger rundt psykisk helse og behandlinger for det. Nå skal studentene få prøve seg, sier Marit Eggen, høyskolelektor ved HVL.

Kan komme opp med tiltak

Fakta

HSCL-25

Hopkins Symptoms Check List (HSCL-25) er en sekvens med 25 spørsmål der vi måler symptomer og plager som er forbundet med angst og depresjon.

Hvert svar på spørsmål i indeksen har verdi på en til fire, alt ­etter hvor plaget man er av ­symptom­et.

En ­gjennomsnittlig score på 1,75 eller over på disse 25 spørsmålene er en indikasjon på nokså betydelige psykiske plager, eller svekket psykisk helse.

Det er likevel viktig å understreke at dette ikke er det samme som en diagnose på psykisk sykdom. I befolkningen 16 år og over finner vi at 10 prosent har en score på HSCL som indikerer svekket psykisk helse.

Kilde: ssb

Sammen med Helse Vest IKT og Kunnskapsparken Sogn og Fjordane inviterer HVL alle studenter i Bergen til idegenereringsevent. I tre dager skal de prøver å komme frem til løsninger rundt tematikken for psykisk helse hos unge. Målet er først og fremst å inspirere og få studenter interessert i innovasjon.

—Men slike arrangementer har potensial til å utvikle seg videre til levedyktige ideer som kan bli realisert, sier Eggen.

Dersom noen av gruppene kommer frem til en idè de har lyst å jobbe videre med vil HVL være med å hjelpe dem videre.

—En del av tilbudet vårt er å hjelpe studenter å videreutvikle ideer utenfor klasserommet. Det vil være en del av pakken dersom noen finner ut at de vil det, sier Eggen.

Idèmyldring sammen

Studentene vil deles inn i tverrfaglige grupper der de får tildelt en problemstilling rundt psykisk helse hos unge.

Arrangementet starter 22. oktober.

— Dette er et veldig stort og kompleks tema. Studentene står dermed fritt til å finne ut hvordan man skal løse det og forbedre noens hverdag.

På dag tre av arrangementet vil alle studentgruppene presentere sine ideer for en jury. Der vil det være representater som daglig jobber med tematikken rundt psykisk helse i tillegg til inovasjon.

— Vi håper de vil tenke utenfor boksen og tar dette som en viktig lærdom videre.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS