RUSSLAND-UKRAINA

Høyre-politiker ber UiT revurdere æresdoktorat

Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, er æresdoktor ved UiT. Det skaper reaksjoner.

Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov (i midten), på møte med Barentsrådet i oktober 2021. Samme tur fikk han gave og tale for æresdoktoratet ved UiT. Til venstre står Finlands utenriksminister Pekka Haavisto og til høyre står Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Publisert

I 2011 ble Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, utnevnt som æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet.

Nå mener Høyre-stortingspolitiker fra Troms, Erlend Svardal Bøe, at universitetet burde vurdere å trekke tilbake æresdoktoratet.

Det skriver VG etter Khrono sin sak om æresdoktoratet forrige fredag.

Fred i nord

I oktober 2021 var Lavrov på besøk i Tromsø for et ministermøte i Barentsrådet.

Da rakk UiT-rektor, Dag Rune Olsen, å overrekke både gave og tale til den russiske politikeren, ti år etter utnevnelsen, og rett før den anstrengte situasjonen mellom Russland og Ukraina begynte å eskalere på nytt.

Begrunnelsen for utnevnelsen var Lavrovs bidrag til fredsbevarende arbeid. Nærmere bestemt arbeidet med delelinjeavtalen mellom Norge og Russland i Barentshavet, som definerer grensa mellom landene.

Norges daværende utenriksminister, Jonas Gahr Støre, ble også utnevnt som æresdoktor ved universitetet for samme avtale.

Dag Rune Olsen overeverer gave til russlands utenriksminister Sergej Lavrov i forbindelse med at Lavrov er utnevnt til æresdoktor ved UiT

Bør revurdere

VG skriver at Høyre-politikeren reagerer på æresdoktoratet i lys av konflikten, og spesielt etter Lavrovs utalelser om at Ukraina ikke oppfyller kravene til suverenitet.

– UiT må nå vurdere om disse uttalelsene er forenelig med å være æresdoktor ved universitetet, sier Svardal Bøe til VG.

Han sier til VG at han har forståelse for begrunnelsen for æresdoktoratet, men:

– Jeg tenker UiT gjør klokt i å ta en diskusjon og en ny vurdering om hans æresdoktorat, sier Svardal Bøe til VG.

Høyre-politiker Erlend Svardal Bøe smiler ikke like bredt for Sergej Lavrov sitt æresdoktorat ved UiT.

— Uproblematisk

Rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, mener æresdoktoratet er uproblematisk.

— Vi har ingen tradisjon for å tilbakekalle. Det han fikk, det står ved lag. Jeg tenker det er helt uproblematisk. Dette er ikke en utnevning for akademiske meritter. Og delelinja i nord står seg, sa Olsen til Khrono forrige uke.

— Æresdoktoratet står seg. Som fredsprosjekt mellom naboer i nord, sa tidligere UiT-rektor Jarle Aarbakke til Khrono forrige uke.

Aarbakke var rektor når utnevnelsen ble vedtatt i universitetsstyret.

Olsen holder fast ved at æresdoktoratet står seg, men erkjenner ifølge VG at utnevnelsen kan se merkelig ut, sett i lys av den siste tidens hendelser.

– Det er en risiko man løper når man utnevner så prominente politikere for fremtredende stater, som har åpenbare politiske agander internasjonalt, sier han.

Powered by Labrador CMS