Debatt ● Mia Milde og Johannes Banggren
Hva med å benytte lærevillige studenter i bedrifter?
Johannes Banggren og Mia Milde etterlyser en norsk variant av «Studenter Jobs» i næringslivet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
En av mange synlige konsekvenser av tiltakene for å bekjempe covid-19-pandemien, har vært et høyt antall arbeidsledige. Arbeidsutsiktene for dagens studenter og nyutdannede ser ikke akkurat lys ut. Det har også vært en kraftig nedgang på ledige deltidsstillinger de siste månedene. Vi er dermed nødt til å skape flere arbeidsplasser, spesielt for de mer utsatte gruppene. Dette rammer studenter i aller høyeste grad. Det er derfor essensielt at veien inn til relevante arbeidsplasser ikke blir for lang.
Samtidig med høyere arbeidsledighet, har det rast en debatt om hvordan studieprogrammer kan sikre studentene sine relevant arbeid etter endt studieløp. Vi tenker det kan være nyttig å snu denne debatten; Hvordan kan næringslivet sørge for at det blir mer relevant for studenter? Her har Norge enormt mye ubrukt potensiale til gode.
I Danmark har de noe som kalles «Studenter jobs». Disse studentjobbene innebærer at næringslivet gir studenter sjansen til å ha relevante deltidsjobber ved siden av studiene. Enkelt og greit. Flertallet av norske studenter jobber allerede ved siden av studiene, i hvert fall før pandemien, og sannsynligvis er få av disse deltidsjobbene direkte relevante for hva de studerer.
Hvem vil ta de første skrittene som baner nye veier for et tettere bånd mellom arbeidslivet og akademia?
Mia Milde og Johannes Banggren
Mange er allerede positive til en slik løsning. Både NOKUT og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim har sagt at dette er noe de skal se nærmere på. Kontoret til Nestlé i Danmark forteller om hvordan de har hatt stor nytte av studentjobber. Dette er noe vi bør og kan få til, men som alt annet, dette skjer ikke av seg selv. Næringslivet må ta grep og sørge for at det skjer.
Det er en gjentakende debatt i vårt vakre, langstrakte land, som går på hvordan mindre byer og tettsteder skal holde på viktig kompetanse og sørge for at de beste hodene ikke forsvinner til Oslo. Hva med å benytte lærevillige studenter i bedrifter hvor de faktisk får muligheten til å bli kjent med det fantastiske arbeidslivet regionen har å by på? Dette er en vinn-vinn-situasjon. Studentene får relevant arbeidserfaring samtidig som de bidrar til en mer dynamisk arbeidsplass hos bedriftene. Som Nestlé selv beskriver: Gjennom studentjobber får de nye øyne, energi og bedre innsikt i hva som motiverer fremtidens arbeidsgivere, samtidig som de kan tilpasse seg forventningene til en moderne og attraktiv arbeidsplass.
Næringslivet bør sørge for at dette ikke blir nok en god idé som forsvinner i sanden. Spørsmålet er derfor: Hvem vil ta de første skrittene som baner nye veier for et tettere bånd mellom arbeidslivet og akademia? Dette er på høy tid, og vi er allerede sent ute til festen.
Nyeste artikler
UiT planla underskudd etter andre tertial. Gikk solid i pluss
Kritikk mot regjeringens satsing på forskning
Student ble beskyldt for 85 prosent «mistenkelig likhet»
Gjør din plikt, krev din rett
Sikkerhetsloven er ikke vår eneste rettesnor
Mest lest
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter
Unison kritikk: Hessens bok burde ikke være en sak for forskningsetisk utvalg
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg