Debatt ● Mayhan Rostamkhel og Marcus Borgersen Bringaker

Hvor er høyresiden i studentpolitikken?

Høyre er populært blant studenter, men lite til stede i studentpolitikke. Hvorfor, spør to fra Høyres studenter.

Fra en avstemning på landsmøtet i Norsk studentorganisasjon (NSO).
Publisert Oppdatert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

I mai publiserte Altinget en måling som viste at Høyre var det klart mest populære partiet blant høyt utdannede personer. Til tross for dette ser vi en tydelig mangel på representanter fra både sentrum og høyresiden i studentdemokratiene rundt om i landet.

Høyresiden og sentrum har mange foreninger over hele landet, inkludert Høyres studenter, Liberale studenter og FAKS, med medlemstall som samlet overstiger tusen studenter. Likevel preges studentdemokratienes landskap av en overvekt av rødgrønne krefter.

På landsmøter i Norsk Studentorganisasjon (NSO) hører man fraser som «Kjære kamerater» fra talerstolen, og Internasjonalen synges. Fokuset ligger ofte på sosialistiske saker fremfor akademisk kvalitet.

Det er bred enighet om at venstresiden består av gode mennesker med gyldige argumenter, men fraværet av høyresiden er merkbart og anerkjennes til og med av venstresiden selv.

Men hvorfor uteblir høyresiden fra studentdemokratiene? En grunn kan være at politikken som fokuseres på i stor grad er preget av sosialistiske og tverrpolitiske temaer. Forutinntatthet fra venstresiden mot dem som stemmer på partier som Høyre og FrP kan også spille en rolle.

Mange studenter velger kanskje å fortsette sin politiske karriere i etablerte ungdomspartier som Unge Høyre, AUF og Unge Venstre, fremfor å engasjere seg i studentpolitikken. Kanskje er tiden kommet for at vinden skal snu.

Det er essensielt at studenter fra sentrum og høyresiden tar tilbake mandatet i studentdemokratiene. Sentrale saker som akademisk frihet og kvaliteten på studieløpet har alltid vært viktige for høyresiden.

Det er viktig å dempe debattene der studentdemokratiene blandes inn i internasjonal og offentlig politikk som ikke alltid er relevant for studenter, slik som vi har sett den siste tiden.

Partilister kan være løsningen. Studentforeningene på sentrum og høyresiden bør være proaktive og stille egne lister med kandidater. Det bør etableres lister i et spekter av politiske nyanser.

Det vi trenger er ikke en ensidig studentpolitikk, men et mangfold av stemmer som representerer alle studenter. Sammen kan både venstre, høyre og sentrums studenter bidra til en bedre studentpolitikk.

Powered by Labrador CMS