politihøgskolen

Igjen bestemmer regjeringen hvor det skal utdannes politi

80 av de hundre nye studieplassene ved Politihøgskolen kommer i Oslo. Rektors anbefaling er at alle plassene skulle være i hovedstaden.

Først ble det færre studieplasser i Oslo, nå øker tallet på politistudenter igjen i hovedstaden.
Publisert Oppdatert

I 2020 måtte Politihøgskolen (PHS) kutte antallet på studieplasser fra 550 til 400. Debatten raste den gang; høgskoleledelsen ville kutte Stavern som studiested, men ble instruert fra regjeringen om at hele kuttet måtte taes i Oslo. Dette førte også til nedbemanning av ansatte.

Våren 2021 var det en ny runde. Da ville styret ved PHS flytte 24 plasser fra Stavern til Oslo. Justisdepartementet krevde å få godkjenne dette, noe som ifølge Politiforum førte til misnøye i Politihøgskolens styre.

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett ble det nylig opprettet hundre nye studieplasser på PHS. De fleste av disse kommer i Oslo.

80 i Oslo

I en pressemelding fra regjeringen heter det at studieplassene fordeles slik at ledig kapasitet ved studiestedene kan utnyttes. De hundre ekstra studentene vil inngå som en del av det ordinære opptaket høsten 2022.

80 av studieplassene kommer i Oslo, mens de siste tjue skal fordeles mellom Bodø og Stavern.

— Flere studieplasser vil styrke mulighetene til å sikre et godt og velfungerende lokalt politi i årene som kommer, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i pressemeldingen.

Faglig anbefaling: Bare Oslo

Men PHS-rektor Nina Skarpenes ville hatt alle de hundre studieplassene i Oslo.

— Etter kutt i politiutdanningen ved Oslo de siste årene, har vår faglige anbefaling vært at hele økningen skulle fordeles til studiestedet i Oslo. Dette for å ivareta fagmiljøet, samtidig som det er i Oslo vi har best kapasitet til å ta imot flere politistudenter, skriver hun i en epost til Khrono.

Skarpenes sier at hun er glad for at regjeringen vil satse på politiutdanningen og flere politifolk. Hun sier også at høgskolens ledelse vet at regjeringen ønsker desentralisert utdanning.

— Det ivaretar vi ved at vi tilbyr bachelorutdanning også i Bodø og Stavern.

Fordeling av de tjue siste plassene skal gjøres av PHS´styre.

Vurderer Kongsvinger

I pressemeldingen som kom 12.mai, altså dagen forslaget til revidert nasjonalbudsjett ble presentert, heter det mellom 2018 og 2020 ble antall studieplasser ved oppstart til politiutdanningen ved Politihøgskolen redusert fra 720 til 400 plasser.

— For å opprettholde samme politidekning som i dag, vil antall uteksaminerte kandidater årlig på sikt være lavere enn det forventede behovet i årene fremover, heter det om årsaken til at det nå opprettes flere studieplasser.

– Frem mot 2023 vil vi vurdere å etablere studieplasser for politiutdanningen på Kongsvinger. Det mener vi er fornuftig for å sørge for bred kompetanse fra ulike læringsmiljøer, og på den måten sørge for at vi får det beste politiet vi kan få, sier statsråd Mehl nå.

Endringslogg: Lagt inn 23.05 kl 10.35 at styret ved PHS ville flytte studieplasser, mens departementet sa nei

Powered by Labrador CMS