Å stryke på eksamen er ubehagelig, skriver Ole Marius Svendsen, leder i Nito-studentene. Foto: Henriette Dæhli

Ikke vær bekymret, å stryke på eksamen er ingen krise

Eksamen. Ikke vær redd for å stryke på eksamen. Livet går videre. Du kan fortsatt nå målene dine. Leder for Nito-studentene deler sine erfaringer.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du redd eller bekymret for å ikke bestå på eksamen? Du er ikke alene, vi er mange som har vært der. Etter selv å ha studert i sju år har jeg både snublet, falt og feilet. Men fortsatt klarte jeg både å bli byggingeniør og sivilingeniør i VVS-fag.

Eksamen kan man alltid ta på nytt, så å stryke er ingen krise.

Ole Marius Svendsen

Jeg har noen erfaringer med eksamen som ikke alltid har gått like bra, og nå som det er fullt kjør med eksamener vil jeg dele noen tanker med deg.

Å stryke på eksamen er ubehagelig. Det er rett og slett kjipt. Man kan bli sjokkert, lei seg, og man kan bli sint. Og tvilen kommer snikende: Er jeg dum? Passer jeg ikke til dette studiet? Hvorfor forsto jeg ikke spørsmålene? Og da er det jo lett å ty til (bort)forklaringer: Det må jo være faglærer sin feil, jeg kan jo egentlig faget.

Uansett om det var min eller andres feil, så har jeg likevel strøket, eller fått en så dårlig karakter at jeg så drømmejobben forsvinne i det fjerne. Der og da tenkte jeg at videre studier kunne jeg bare utelukke, dette var iallfall mine tyngste tanker.

Men så har jeg gjort meg en kanskje litt rar erfaring: Det er faktisk helt ok å stryke på eksamen eller få en dårlig karakter. Jeg har strøket en gang og har måttet ta opp ti eksamener for å få bedre karaktersnitt.

Mitt mål var å ta en mastergrad. Det skulle jeg, selv om jeg hadde dårlige karakterer i enkelte fag. Det ble ganske tungt, jeg måtte både lære nye fag og ta opp igjen gamle fag som jeg ønsket å forbedre. Men jeg valgte å ikke la meg knekke av dårlige resultater. I stedet holdt jeg blikket mot målet om en mastergrad. Det fikk jeg til.

Eksamen kan man alltid ta på nytt, så å stryke er ingen krise. Det å få bedre karaktersnitt er en verre følelse. Som eksempel på dårlig prestasjon har jeg prøvd å forbedre karakter tre ganger i samme emne, uten hell.

Etter det kom jeg til en erkjennelse av «so what?», det er ikke det som hindrer meg fra å få spennende muligheter i framtida. Jeg har lært meg å tenke at muligheter er noe som alltid vil komme, og etter studietiden har jeg erfart at nederlagene på eksamen, som tok mye plass i hodet mitt da det skjedde, blir glemt og ikke betyr noe særlig i det lange løp.

For noen er frykten for å stryke lammende. Det å sitte med eksamensangst og grue seg til å ta en eksamen er forferdelig. Det er ikke så lett å gi noen råd, men jeg håper og tror at å minne om at det ikke er verdens undergang om man stryker eller gjør det dårlig, kan hjelpe.

Jeg er et levende bevis på at det går an å komme i mål med en mastergrad selv om det har vært noen humper på veien. Lykke til med eksamenene!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS