nye nasjonale tiltak

Ingen nye nasjonale tiltak nå – ser an situasjonen noen dager

Regjeringen er klar til å iverksette strengere tiltak dersom smitten fortsetter å øke i dagene som kommer. Påbud om hjemmekontor og fulldigital undervisning kan bli aktuell dersom situasjonen ikke bedrer seg.

Erna Solberg informerte om koronasituasjonen i stortinget tirsdag. Situasjonen følges dag for dag, informerte statsministeren.
Erna Solberg informerte om koronasituasjonen i stortinget tirsdag. Situasjonen følges dag for dag, informerte statsministeren.
Publisert Oppdatert

Tirsdag klokken 10 gikk statsminister Erna Solberg (H) på talerstolen i stortinget for å informere om status for de nasjonale koronatiltakene.

Med stigende smittetrend på landsbasis, var det ventet at det ville komme innstramminger og endringer, men denne spådommen skulle vise seg ikke å slå til, i hvert fall ikke ennå.

Blant meldingene som kom fra statsministeren var blant annet oppfordringen om at nordmenn i utlandet ikke bør reise hjem til Norge i påsken.

— Dette gjelder også studenter, sa Solberg, som samtidig ba folk om ikke å reise utenlands.

Ingen nye nasjonale tiltak nå

Fra talerstolen informerte statsministeren om at regjeringen ønsker å se an situasjonen noen dager til, før de eventuelt innfører strengere nasjonale tiltak.

— I tråd med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet, ønsker regjeringen å se om de nasjonale tiltakene, i kombinasjon med de eksisterende regionale og lokale tiltakene, er tilstrekkelig for å få kontroll på smitten, sa Solberg.

En endring som likevel vil bli innført er at kommunelegene nå skal få muligheten til å innføre lokale tiltak raskere, og før de lokale myndighetene får diskutert dette.

— Så vil det være opp til de folkevalgte å avgjøre om de innførte tiltakene skal videreføres og bli mer varige, informerte Solberg.

— R-tallet er for høyt

Statsministeren understreket ellers flere ganger at det er i de yngre aldersgruppene at smitten øker mest.

Smitten er nå størst i aldersgruppen 13 til 19 år, og deretter i aldersgruppen 20 til 39 år.

R-tallet i Norge ligger nå på 1. Det er for høyt, fastslo Erna Solberg fra talerstolen.

Med et R-tall på 1,3 vil antall smittede i Norge øke med 50 ganger før slutten av mai, noe som vil føre til at både smittesporingssystem og intensivavdelinger bryter sammen som følge av kapasitetsutfordringer, informerte statsministeren.

— Vi er avhengige av å slå ned smittespredningen. Nå må vi følge situasjonen dag for dag. Dersom dagens tiltaksnivå ikke er tilstrekkelig for å få kontroll på situasjonen, vil regjeringen på kort varsel innføre strengere tiltak, fortalte Solberg.

Kan gå tilbake til fulldigital undervisning

Eksempler på tiltak som kan bli innført er anbefaling om to meters avstand, maksimalt 10 nærkontakter per uke, strengere regler for arrangement, stengte treningssenter, nasjoanl skjenkestop, og påbud om hjemmekontor.

— Dersom heller ikke dette skulle være nok, vil vi gå tilbake til de ekstraordinære tiltakene man hadde i en toukersperiode i januar, der man ikke kan ha besøk i hjemmet og der alt av arrangement må utsettes.

— Det vil også bli aktuelt med fulldigital undervisning ved universitet, høyskoler og fagskoler, informerte Solberg.

Statsministeren understreket ellers at det viktigste nå er at alle respekterer de gjeldende tiltakene og anbefalingene så langt det lar seg gjøre.

— De som har mulighet til å ha hjemmekontor, bør ha dette, sa Solberg.

Les mer om de nasjonale tiltakene her.

209.000 er fullvaksinert i Norge

Så langt i koronapandemien er det registrert litt over 75.000 koronasmittede i Norge. Det er registrert 632 dødsfall.

På verdensbasis er smittetallet oppe i 117 millioner, mens 2,6 millioner er døde.

Litt over 200.000, snaut fire prosent av den norske befolkningen, er nå fullvaksinert mot covid-19, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

For tiden er rundt 150 personer innlagt på sykehus i Norge som følge av covid-19-sykdom.


Annonse

BLI VARSLET
OM SISTE NYTT

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

Powered by Labrador CMS