høgskolen i innlandet
Innfører obligatorisk samskriving av bacheloroppgaver
Høgskolen i Innlandet regner med å måtte kutte 60 millioner. Ved Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap reagerer studenter på at de ikke lenger kan velge å skrive bacheloroppgaver alene.
— Alternativet er langt verre, sier dekan Marit Roland ved Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap ved Høgskolen i Innlandet til NRK fredag morgen.
Fakultetet innfører nå obligatorisk samskriving av både bacheloroppgaver. Årsak: Høgskolen må spare penger.
Mangler 60 millioner
Som Khrono tidligere har skrevet, er høgskolen i en vanskelig økonomisk situasjon. Rektor Peer Jacob Svenkerud har tidligere sagt til Khrono at han regner med et inntektstap på 60 millioner kroner i 2025.
— Den økonomiske utfordringen vår fremover vil vi måtte løse helhetlig og som én institusjon, og både fakulteter og fagavdelinger må regne med strammere rammer, skrev rektoren i et informasjonsskriv til de ansatte i vår.
Denne uken fikk høgskolestyret en muntlig orientering om de økonomiske utsiktene for høgskolen.
Samskriving betyr lavere utgifter til veiledning, sier dekan Roland til Gudbrandsdølen Dagningen (GD). Til NRK sier hun at dersom fakultetet ikke innfører samskriving av oppgaver, kan man måtte kutte i emner, avvikle studiepoeng eller fjerne undervisningsopplegg.
— Men samskriving er altså noe som er innført ved de aller fleste av bachelorprogrammene våre, og ved resten av høgskolen, allerede. Nå innfører vi dette der det har vært mulig å skrive alene, utdyper Roland til Khrono.
Hun sier at når samskriving er innført, handler det om at høgskolen synes dette er en pedagogisk riktig og bra måte å gjennomføre på.
— Hvor mye sparer dere på å nå innføre samskriving for alle?
— Vi får halvert tallet på oppgaver, så vi får en betydelig reduksjon i timetallet som er brukt til veiledning, sier hun.
For masterstudentene blir det mulig, men ikke obligatorisk, å skrive sammen.
Reaksjoner fra studenter og ansatte
Men studentene er ikke fornøyde. NRK har snakket med Sara Rumen Krotev og Vårin Dagsgard-Marstein.
— Samskriving gjør det vanskeligere å skrive gode bacheloroppgaver, sier Krotev.
De to tar en bachelor i internasjonale studier. Også GD har snakket med studenter som tar denne bacheloren. Studentene peker på at de ønsker å skrive bacheloroppgave om noe de virkelig brenner for.
– Det kan være enklere på et annet studie der folk tar de samme emnene, men hos oss er det mange som skreddersyr sin grad med spesifikke valgfag og emner. Det kan være vanskelig å møtes på midten for en student som har tatt bare økonomifag og en annen som har tatt mest filosofifag, sier Vårin Dagsgard-Marstein til GD.
Studentene peker også på at samskriving gjør at det blir fare for å få en dårligere karakter enn man har fortjent og på at det er fare for å bli tatt for fusk, for eksempel dersom en medstudent bruker kunstig intelligens i sin skriving.
Heller ikke de ansatte er fornøyde. Førsteamanuensis Gjermund Forfang Rongved sier til NRK at kravet er skadelig for kvaliteten.
Dekan Roland sier at hun anerkjenner at noen ansatte synes at det er unødvendig å gå over til samskriving for alle.
— Når det gjelder reaksjonene fra studentene, som blant annet handler om fare for å bli tatt i fusk og å få dårligere karakter, er dette noe vi må demme opp for. Vi må legge til rette for at studentene blant annet blir opplært i hvordan de skal samarbeide, sier hun.
Studentleder: Problematisk
— Dette er helt absurd, skriver Kaja Ingdal Hovdenak, leder for Norsk studentorganisajson, i en e-post til Khrono.
Hun sier at det bekymrer henne at avgjørelsene tas på bakgrunn av økonomiske rammer og ikke faglige vurderinger.
— Vi er for valgfrihet og det er selvsagt ikke noe galt i å samskrive. Det blir altså problematisk når det avgjøres på grunn av de økonomiske rammene. Sparetiltak skal ikke ramme studiekvaliteten eller studietilbudet, institusjonene må finne andre løsninger, sier studentlederen.
Sak oppdatert 30.8 kl 13.15 med sitater fra Gudbrandsdølen Dagningen og 13.36 med kommentarer fra Kaja Ingdal Hovdenak. Oppdatert på nytt kl 14.28 med sitat fra dekan Marit Roland, og lagt inn en presisering om at det bare er på bachelornivå det er obligatorisk, 31.8 kl 8.22
Nyeste artikler
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Laget KI-verktøy for å avsløre KI-juks
Mottaksuke og fadderordning
Ja til mer utveksling — både i og utenfor Europa
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E
Mest lest
Toppkandidat dumpa etter hemmeleg vurdering. — Det verste eg har sett
Arkivverket: Ikke ditt ansvar å passe på vitnemålet ditt
Bruken av disse ordene har eksplodert etter ChatGPT
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant
Universitetet i Oslo skal velge ny rektor. Her er de første snakkisene