Skretting: Ja til regionale forskningsråd

Region. Høgskolen i Innlandet støtter Hagenutvalgets forslag om å gi regionene større innflytelse over Innovasjon Norge, skriver rektor Kathrine Skretting.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Innlandet (HINN) var ikke invitert til høringen om rapporten Regionreformen -Desentralisering av oppgaver fra staten til fylkeskommunene. Når vi allikevel akkurat har sendt noen synspunkter til departementene, nå når spørsmålet om fylkessammenslåing er kommet under fornyet debatt, har det å gjøre med at vi ser positivt på et forslag i rapportens kapittel 5, om Næring, forskning og innovasjon.

Vi støtter rapportens argumenter om at nærhet og lokalkunnskap er viktig for å lykkes med innovasjon og nærings-utvikling.

Kathrine Skretting

Rapporten til Hagenutvalget foreslår at store, sammenslåtte regioner får større ansvar for midler til næringsutvikling og innovasjon i egen region. Vår region har som kjent en stor og samlet høgskole som inneværende år søker om universitetsstatus.

Høgskolen i Innlandet (HINN) er også i ferd med å slå seg sammen med Østlandsforskning AS, en aktør med omfattende FoU-erfaring på i Innlandet. Flere tilgjengelig midler vil gjøre det lettere for forskningsmiljøene å bidra mer aktivt innen næringsutvikling.

Vi støtter rapportens argumenter om at nærhet og lokalkunnskap er viktig for å lykkes med innovasjon og næringsutvikling, samt forslagene om å styrke de regionale forskningsfondene og gi regionene større innflytelse over Innovasjon Norge. Slik vil de nye fylkeskommunene få styrket sin handlekraft på feltet næringsutvikling.

Forslaget har møtt kritikk blant annet fra de største universitetene, som frykter lavere kvalitet i FoU-virksomheten, når store deler av de statlige bevilgningene til næringsrettet forskning overføres til fylkeskommunene og regionale forskningsfond.

HINN deler ikke denne frykten, også fordi ordningen legges opp slik at Forskningsrådets kompetanse vil bli brukt i vurderingen av prosjektsøknadene. Ikke bare nærhet og regionalkunnskap er viktig i arbeid med FoU og næringsutvikling. Spisskompetanse og spesialistbidrag fra nasjonale aktører trengs også, for å lykkes på best mulig måte.​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS