Er ledelse et fag?

Det korte og bryske svaret er nei. Her er det litt lengre og nyanserte svaret, skriver Erik Døving i dette innlegget.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Samfunnet ble ledelse på HiOA debattert 30. oktober og spørsmålet om ledelse er et fag kom opp. Det er et godt, men vanskelig spørsmål å svare på.

Ledelse er en funksjon som ivaretas på ulike måter. I formelle organisasjoner dreier det seg særlig om navngitte personer som utøver autoritet i kraft av sin posisjon. Ledelse er også et betydelig forskningstema internasjonalt.

Men praktisk ledelse er ikke et enkeltstående fag slik det utøves av for eksempel en rørlegger eller en allmennlege. Den typiske profesjonsutøvelse bygger på en generell og systematisert kunnskapsbase som ved hjelp av skjønn anvendes på det enkelte tilfelle. For allmennlegen – den prototypiske profesjonsutøver – er pasientene adskilte, uavhengige tilfeller. I motsetning til praktisk ledelse som kontinuerlig og grunnleggende kontekstuelt.

Praktisk ledelse vedrører et bredt spekter av saker og problemer der fellestrekket er virksomheten med dens medarbeidere, aktiviteter, produkter og omgivelser. Forskningen viser da også at de beste lederne har inngående kunnskap om sektoren/bransjen, organisasjonen og kjernevirksomheten. Denne forskningen er særlig viktig for vår egen sektor fordi det ikke akkurat er gjort på en ettermiddag å opparbeide en slik inngående kunnskap.

Akademia har så komplekse oppgaver og mål at det kreves profesjonalisert ledelse, skal vi tro blant annet Eva Grinde i Dagens Næringsliv. Sannheten er vel det motsatte: Det er insiderne, de hjemmeavla om man vil, de som kjenner virksomheten og som er trent i å balansere de motstridende målene, som er best utrustet til å håndtere kompleksiteten. Selv forskerutdanning og -karriere er en skole i å håndtere motstridende krav til relevans, kostnadseffektivitet og vitenskapelig kvalitet.

Ledelse gjør seg også nytte av mer generelle kunnskaper og ferdigheter. Dette er kompetanse ikke minst vårt økonomisk-administrative studium oppøver hos studentene. Men en god leder behøver ikke ha spesialkunnskap i juss eller økonomistyring, dette har man staber til. En leder på alle nivå i en virksomhet som HiOA bør imidlertid ha kjennskap til sentrale rammebetingelser for virksomheten, herunder politikk og relevant juss.

Praktisk ledelse handler altså om både generelle og spesielle kunnskaper, og summen av disse vil variere så mye at det blir feil å si at ledelse er ett fag. Det fører virkelig galt av sted når man dyrker ideen om at «en god leder kan lede hva som helst» for eksempel ved at modeller tankeløst blir overført fra en sektor til en annen som om alt er likt. Et eksempel er insisteringen på at skolesektoren har en «eier» som om skolesektoren kan og skal drives på samme måte som Røkke driver Aker. Praktisk ledelse bygger eller bør bygge på forskjellig slags fagkunnskap, men det er altså ikke en bestemt kompetanse.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS