Viserektor Per Morten Sandset ved Universitetet i Oslo sier at pasientene har fått tilbud om behandling dersom de hadde behov for det i perioden klinikkene har vært stengt. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Mandag åpner psykologi- klinikkene på UiO

Gjenåpningen av klinikkene ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo er utsatt til mandag neste uke, og de har fått en ny, overordnet klinikksjef.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved Universitetet i Oslo (UiO) vedtok tirsdag i forrige uke at klinikkene skulle åpnes «så snart som mulig». Universitetet i Oslo skriver i en pressemelding på sine nettsider at klinikkene skal åpnes mandag 6. november.

Klinikkene får også en ny, overordnet klinikksjef. Margrethe Seeger Halvorsen er konstituert i rollen.

— Vi er svært glade for at klinikkdriften nå kan gjenopptas. Det er mulig først og fremst på grunn av den imponerende innsatsen som er lagt ned fra ansatte og studenter ved klinikkene på Psykologisk institutt, med god støtte fra ledelsen og administrasjon på PSI, og fra dedikerte ressurspersoner fra SV-fakultetet og fra administrasjonen sentralt, sier universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe i pressemeldingen.

Brukt to årsverk

Viserektor for forskning og innovasjon ved UiO, Per Morten Sandset, sier han er imponert over innsatsen de ansatte på instituttet har gjort. 

Det vil alltid være noen pasienter som blir skadelidende i saker som dette, det gjelder for eksempel ved streik også.

Per Morten Sandset

— De har gjort en utrolig innsats, det har til sammen gått to årsverk til å jobbe med dette, sier Sandset til Khrono.

— Nå ligger den videre oppfølgingen hos fakultetet og instituttet, og de har fått noen føringer etter behandlingen i universitetsstyret.

Sandset sa i går, mandag, at de håpet å åpne klinikkene igjen i midten av denne uken, men det skjedde altså ikke.

— Vi hadde håpet å få det til onsdag, men ut fra hva vi ser var mulig å få til, er det viktigste å få til en forsvarlig drift og finne en dato for det. Jeg er glad for at vi kommer i gang igjen, sier Sandset.

Pasienter fikk tilbud om oppfølging

Tidligere denne uken sa viserektor Per Morten Sandset at pasientene ble ivaretatt.

— Pasientene er informert om vedtaket, og alle som har hatt behov for det har fått tilbud om oppfølgingstimer av de ansatte veilederne ved instituttet, svarer han.

Sandset opplyser om at det er flere av pasientene som har benyttet seg av det tilbudet, men kan ikke si hvor mange. Totalt var 37 pasienter til behandling ved klinikken.

— Det vil alltid være noen pasienter som blir skadelidende i saker som dette, det gjelder for eksempel ved streik også, sier han. 

Langvarig spenning

Klinikkene ved Psykologisk institutt på UiO ble stengt med umiddelbar virkning den 10. oktober, fordi universitetsledelsen fryktet det ble begått lovbrudd i forbindelse med driften av dem. De bestilte samtidig en juridisk vurdering fra Kluge Advokatfirma, og en rapport fra Enhet for internrevisjon om driften av klinikkene. 

Begge konkluderte med at det kan ha blitt begått lovbrudd ved klinikkene. Da var det ennå uklart om eller når klinikkene kunne gjenåpnes.

Mens klinikkene var stengt vedtok universitetsledelsen å flytte klinikkene til spesialisthelsetjenesten. I forkant av stengingen hadde universitetet vært i kontakt med Lovisenberg Diakonale Sykehus om å flytte driften av klinikkene dit. 

Både stengingen og flyttingen av klinikken har møtt sterk motstand fra ansatte og studenter, som har krevd en demokratisk behandling av spørsmålet om flytting. 

Tirsdag forrige uke, på universitetets styremøte, ble det vedtatt å blant annet åpne klinikkene så fort som mulig og at spørsmålet om flytting skulle behandles av fagmiljøene.

Les også: Alle Khronos saker om psykolog-klinikkene på Universitetet i Oslo

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS