— Jeg er veldig glad for at alle studenter fra i dag skal ha tilgang på et studentombud, sier statsråd Iselin Nybø. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Fra i dag av har alle rett på studentombud

Studentombud. I dag trer loven om at alle studenter skal ha tilgang til studentombud i kraft. Statsråd Iselin Nybø sier at hun legger til grunn at dette tilbudet nå er på plass ved institusjonene, men ikke alle har klart dette.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Studentombud

Et studentombud en uavhengig aktør med juridisk kompetanse som kan gi studentene juridisk rådgivning og bistand, og som kan følge opp saker som angår studenters rettigheter og plikter i studiehverdagen.

«Ombud» stammer fra norrønt og betyr fullmakt.

Universitetet i Oslo var først ute med eget studentombud i 2013. Nå er det studentombud ved mange av de store utdanningsinstitusjonene i Norge.

Stortinget vedtok 1. mars 2018 å be Regjeringen om å lovfeste studentombudsordningen for alle universiteter, høyskoler og fagskoler i Norge. Loven har nå trådt i kraft.

I dag, 1. august trer loven om at alle studenter skal ha tilgang til studentombud i kraft. Loven slår nå fast at styret på utdanningsinstitusjoner skal sørge for at alle studenter har tilgang til et studentombud.

Det er kjempepositivt at politikerne har lyttet til oss, og vi er glade for at dette nå endelig trer i kraft.

Marte Øien

— Jeg er veldig glad for at alle studenter fra i dag skal ha tilgang på et studentombud. For eksempel har metoo-kampanjen tydelig vist behovet for å ha tilgang til et studentombud som kan bistå studenter som har blitt utsatt for seksuell trakassering eller andre former for krenkende handlinger, sier forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø til Khrono.

— Denne lovfestingen har vært kjent lenge, og jeg legger til grunn at dette tilbudet nå er på plass ved institusjonene, sier, Nybø.

Fornøyd studentleder

De aller fleste universiteter og høgskoler har på plass et studentombud for sine studenter, men det er ikke alle utdanningsinstitusjonene som har dette på plass fra 1. august. Noen har lyst ut stillingen, mens andre fortsatt er i forberedende prosess.

Leder i NSO, Marte Øien sier til Khrono at det er viktig at de institusjonene som ikke har studentombud på plass ennå, jobber med å rette dette opp så fort som mulig.

— Lovfesting av studentombud er noe studentene har jobbet for i mange år. Det er kjempepositivt at politikerne har lyttet til oss, og vi er glade for at dette nå endelig trer i kraft, sier Øien.

— Studentombud er et viktig tilbud og øker rettssikkerheten for studentene, sier hun.

Volda skal dele ombud med HVL

Fakta

Studentombudene på universiteter og statlige høgskoler fra nord til sør

UiT Norges arktiske universitet: Torill Varberg har vært studentombud siden 2015.

Nord universitet: Hanne Seljesæter har vært studentombud siden 2018.

NTNU: Lennart Soligard har vært studentombud siden 2017.

Høgskulen i Volda: Skal fra 2019 dele ombud med Høgskulen på Vestlandet.

Høgskulen på Vestlandet: Sindre Dueland har vært studentombud siden 2017, og går av 1. oktober.

Universitetet i Bergen: Sindre Dueland er studentombud i en 20 prosent stilling fra 5. august, og går over i en 100 prosent stilling fra 1. oktober.

Høgskolen i Innlandet: Har ikke ansatt studentombud ennå.

Universitet i Oslo: Marianne Høva Rustberggaard har vært studentombud siden 2013.

OsloMet - Storbyuniversitetet: Katrine Klyve har vært studentombud siden 2017. Det har vært ombud ved institusjonen siden 2015.

NMBU og Høgskolen i Østfold: Martin Gautestad Jakobsen har vært studentombud siden 2018.

Universitetet i Sørøst-Norge: Cecilie Jurgens har vært studentombud siden 2017.

Universitet i Stavanger: Maren Anne Kvaløy. Det har vært ombud ved institusjonen siden 2015.

Universitetet i Agder: Eirik Andreassen Mo har vært studentombud siden 2017.

Vitenskaplige høgskoler

Norges idrettshøgskole: deler studentombudet, Marianne Høve Rustberggaard, med UiO fra 2019.

Høgskolen i Molde: Marit Elizabeth Sand Solvik tiltråde nettopp som studentombud for Høgskolen i Molde og flere andre institusjoner.

Norges handelshøyskole: Sigbjørn Råsberg

Norges musikkhøgskole:, Arkitektur og designhøgskolen, Kunsthøgskolen i Oslo: Khrono er ikke kjent med om disse har studentombud eller ikke enda.

Universitetet i Oslo var første utdanningsinstitusjon som fikk studentombud, i 2013. Siden har tilbudet spredd seg. i 2018 var det 10 studentombud i Norge.

Stortinget vedtok 1. mars 2018 å be Regjeringen om å lovfeste studentombudsordningen for alle universiteter, høgskoler og fagskoler i Norge og i vår ble lovforslaget fra regjeringen vedtatt.

Høgskulen i Volda informerer Khrono om at studentombudet ved Høgskulen på Vestlandet snart skal bli studentombud for Høgskulen i Volda også.

— Det har allerede vært et godt samarbeid med Høgskulen på Vestlandet, og den nye funksjonen, med delt studentombud, skal formaliseres og forhåpentligvis være klar til studiestart, sier informasjonssjef ved Høgskulen i Volda, Line Lauvsnes Oddekalv til Khrono.

Både BI og Høgskolen i Innlandet har stillingsutlysninger for studentombud ute nå.

I juni begynte Marit Elizabeth Sand Solvik som studentombud for seks ulike utdanningsinstitusjoner: VID vitenskapelige høgskole, Høyskolen Kristiania, NLA høgskolen, Høgskolen i Molde, Dronning Mauds minne og Fjellhaug internasjonale høgskole.

Fakta

Studentombud på private høgskoler

Høyskolen Kristiania: Marit Elizabeth Sand Solvik tiltråde nettopp som studentombud for Høyskolen Kristiania og flere andre institusjoner.

Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning: Marit Elizabeth Sand Solvik tiltråde nettopp som studentombud for denne høgskolen og flere andre institusjoner.

NLA høgskolen: Marit Elizabeth Sand Solvik tiltråde nettopp som studentombud for NLA høgskolen og flere andre institusjoner.

Ansgar Teologiske høgskole: Denne utdanningsinstitusjonen kommer snart til å gå under mandatry til studentombudet ved UiA.

Lovisenberg diakonale høgskole: Khrono er ikke kjent med om denne utdanningsinstitusjonen har studentombud eller ikke enda.

Jevn økning i henvendelser

Lennart Soligard, studentombud ved NTNU anbefaler institusjoner som ennå ikke har ordnet tilgang til studentombud å ta kontakt med studentombudene ved andre institusjoner for å få inspirasjon.

Soligard har vært studentombud på NTNU siden 2017. Han forteller at antallet henvendelser har økt jevnt siden da.

— Studentombudet er en god ressurs for studenter som vil ha rådgivning og veiledning om problemer som oppstår i studiesituasjoner, sier han til Khrono.

Soligard sier han har fått flest spørsmål knyttet til eksamen og en del andre studierelaterte problemstillinger.

— Så framt problemene knytter seg til forholdet deres som student ved NTNU gjør jeg det jeg kan for å bistå, sier han.

Gledelig å se effekt

Martin Gautestad Jakobsen ble ansatt som studentombud både på Høgskolen i Østfold (HiØ) og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i desember 2018.

Jakobsen forteller at han har fått litt ulike typer henvendelser fra studentene på de to utdanningsinstitusjonene.

— På NMBU har en god del av henvendelsene handlet om relasjonelle forhold mellom enkeltstudenter og vitenskapelig ansatte, typisk at studenten mener og ha opplevd ugreie situasjoner, og har behov for å ha en samtale om det, og hvilke alternativer de har videre, sier han.

— På Høgskolen i Østfold har henvendelsene vært noe mer saksrettet, men to hovedområder har gått igjen: tilrettelegging og høgskolens forhold til gratisprinsippet, sier han.

Jakobsen forteller i noen saker har Høgskolen i Østfold hatt en praktisering av gratisprinsippet som neppe har vært i henhold til loven, men at dette har endret seg så fort dette har blitt påpekt av han.

— Det er gledelig å se. Det er et behov for et studentombud for mange, sier han.

— Min viktigste jobb er å være en uavhengig støttespiller og rådgiver for studenter som av en eller annen grunn ikke har det så greit, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS