Covid-19
Jobbslakt ved amerikanske institusjoner: Flere hundre tusen jobber er borte
Arbeidsstyrken ved høyere utdanningsinstitusjoner i USA har ifølge nye tall falt med minst sju prosent under koronapandemien.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel (Khrono): — Folk er blitt veldig klar over at jobbene deres er utrygge, på en måte de aldri har følt seg utrygge på før.
Ordene tilhører Wendy Simonds, sosiologiprofessor og medgrunnlegger av United Campus Workers of Georgia ved Georgian State University.
Til The Chronicle of Higher Education forteller hun hvordan medlemstallet har økt under en pandemi som har satt tusener av jobber i spill ved amerikanske universiteter.
Den amerikanske universitetsavisa forteller også om professoren ved Universitetet i Akron, som i sommer tok tidlig pensjon som følge av omfattende kutt ved universitetet. Nå selger han og kona hjemmet deres gjennom 15 år. Professorens mor har flyttet fra Akron for å bo nærmere den andre sønnen, som er i en mindre prekær situasjon.
Professoren er en av 337.000 som har mistet jobben innen høyere utdanningsinstitusjoner under den pågående koronapandemien.
Størst fall i mai
At pandemien fører til at universitetsansatte mister jobben er ikke noe nytt. Ved semesterstart varslet en rekke universiteter over hele USA kutt i både jobber og lønninger.
Nå har imidlertid The Chronicle hentet fram tall fra U.S. Bureau if Labor Statistics som tegner et tydeligere bilde av jobbkuttene. De slår fast at høyere utdanningsinstitusjoner i landet ikke på noe tidspunkt tidligere har kvittet seg med så mange ansatte på så kort tid.
De understreker samtidig at det ikke er mulig å si hvilke grupper ansatte innen høyere utdanning som er hardest rammet.
Det største fallet kom i mai, da mye undervisning ble flyttet fra campus til nettet. I mai alene anslår de at det var ansatt 457.000 færre i sektoren enn i februar. Siden da anslås det at private institusjoner har ansatt 100.000 personer.
De anslår at mange av jobbene neppe vil komme tilbake selv om sektorene de neste månedene og årene kommer seg ut av krisen. De peker også på en analyse fra Washington Post, som beskriver den økonomiske nedturen under pandemien er preget av mer ulikhet enn andre økonomiske kriser i moderne amerikansk historie.
12.500 borte ved australske universiteter
Det er ikke bare i USA det kuttes jobber i sektoren.
I Australia har Universitetsorganisasjonen Universities Australia tidligere anslått tapene for sektoren i landet til minst tre milliarder australske dollar, rundt 20 milliarder norske kroner, for 2020 alene.
Det har også vært presentert ulike anslag på hvor mange jobber som kan forsvinne.
Nå viser ferske tall at nesten 12.500 har mistet jobben ved australske universiteter, nesten ti prosent av en arbeidsstyrke på 130.000 før pandemien. 5600 av de som har mistet jobben var fast ansatte. Over halvparten var ansatt på usikre kontrakter.
Alison Barnes i National Tertiary Education Union anslår overfor Guardian Australia at det faktiske tallet for folk på usikre kontrakter er langt høyere, og at mange på slike kontrakter bare har forsvunnet ut fordi kontrakten ikke er fornyet.
De venter at det totale tallet kommer til å øke.
Barnes frykter at tapet av de 12.500 vil få konsekvenser for kvaliteten på både forskning og utdanning.
— Det er ille nå, men det kommer til å bli verre. Det er ødeleggende for karrierene deres, men dette har også en fryktelig innvirkning på universitetene og studentene, sier hun til avisa.
Nyeste artikler
Nær halvering av studenter som betaler studieavgift
Selnes om innklaging av Hessen: — En tullesak
De tre F’ene i forskningens samfunnseffekter
Rektors jobb er å prioritere
Ny nedbemanningsplan bekymrer fakultetets styre
Mest lest
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter
Oppsagt forsker tapte rettssak mot UiO